Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Guggenheim-äänestys: SAK:n Eloranta, STTK:n Palola ja Akavan Fjäder lähestyivät helsinkiläisvaltuutettuja kirjeellä

Suomalaiset työntekijäkeskusjärjestön johtajat ovat lähestyneet helsinkiläisiä valtuutettuja yhteisellä kirjeellä keskiviikon Guggenheim-äänestyksen alla. Kirjeen, joka on lähetetty valtuutetuille tiistaina alkuillasta, ovat allekirjoittaneet SAK:n Jarkko Eloranta, STTK:n Antti Palola ja Akavan Sture Fjäder.

Puheenjohtajat kertovat kirjeessä haluavansa tuoda päättäjien tietoon heidän tiedossaan olevia huolestuttavia uutisia Guggenheimin Abu Dhabin projektista.

“Alueen ammatillisen keskusjärjestön Gulf Labor Coalitionin mukaan Guggenheimin säätiö on kieltäytynyt neuvottelemasta kohtuullisista työehdoista ulkomaisille rakennustyöntekijöille. Se on ilmeisesti myös yksi syy Abu Dhabin rakennusprojektin pitkittymiselle”, järjestöjohtajien kirjeessä sanotaan.

Tekstissä muistutetaan, että myös suomalaiset ammattiliitot ovat joutuneet puuttumaan ulkomaisten työntekijöiden huonoon kohteluun muun muassa Olkiluodon ydinvoimatyömaalla.

“Vastaavan välttämiseksi uusissa isoissa teollisuuden rakennuskohteissa on solmittu ns. työmaasopimuksia, joilla rakennuttaja on sitoutunut noudattamaan suomalaista työlainsäädäntöä ja työehtosopimuksia rakennusaikaisiin työntekijöihin riippumatta heidän kansalaisuudestaan tai alihankkijan kotimaasta.”

Puheenjohtajien mukaan päättäjät voivat vaikuttaa siihen, että Abu Dhabin ja Olkiluodon kaltaiselta ikävältä julkisuudelta, mahdollisilta erimielisyyksien aiheuttamilta viivästyksiltä ja lisäkustannuksilta säästytään, jos valtuusto päätyisi rakentamisen kannalle.

Puheenjohtajien mukaan he eivät kuitenkaan halua vaikuttaa itse Guggenheim-ratkaisuun millään tavalla.

Lisää aiheesta

Järjestöjohtajien yhteinen kannanotto tulee samana päivänä, kun SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen kertoi Demokraatille, että järjestön myönteinen Guggenheim-kanta on osa SAK:n matkailun kehittämisraporttia. Tukiainen sanoi, että raportti menee SAK:n hallituksen käsittelyyn kahden viikon kuluttua 12. joulukuuta.

— Raporttiin on kirjattu tavoite, että Suomeen ja Helsinkiin tarvitaan vetovoimaisia kohteita, erityisesti ns. stop over- matkailun eli Aasiaan suuntautuvan liikenteen näkökulmasta.

— Guggenheim-museo voi olla yksi sellainen. Lähtökohtana on, että se toteutetaan pääosin yksityisin varoin, hän kertoi tiistaina Demokraatille.

Tukiaisen mukaan Guggenheim-asian käsittely SAK:ssa maanantaina ja sen osuminen lähelle keskiviikon äänestystä Helsingin valtuustossa oli sattuma. SAK:n hallitukseen kuuluu 20 varsinaista jäsentä, mukaan lukien järjestön puheenjohtaja ja hallituksen varapuheenjohtaja.

Työantajien Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti puolestaan elokuussa kannattavansa museon rakentamista. Työntekijäpuolelta Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin on puhunut hankkeen puolesta julkisuudessa.

Guggenheim-museon rakentamisesta äänestetään Helsingin kaupunginvaltuustossa keskiviikkona. Äänestyksestä on veikkailtu erittäin tiukkaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE