Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Haatainen loppiaispuheessaan: ”Meidän ei pidä antaa maan jakautua hyvä- ja huono-osaisiin”

Lehtikuva / Vesa Moilanen

Presidenttiehdokas Tuula Haatainen (sd.) puhui itsenäisyyden sadasta vuodesta ja sisällissodan kokemuksista Loppiaisjuhlissa Vantaalla ja Forssassa.

Demokraatti.fi

– Emme saa unohtaa, ketkä ovat tämän maan rakentaneet. Isovanhempiemme ja vanhempiemme luja usko tulevaisuuteen velvoittaa kantamaan vastuuta ikääntyvien ihmisten hyvinvoinnista, Haatainen sanoi.

Haatainen muistutti, kuinka sata vuotta sitten nuori itsenäistynyt kansakunta ajautui tilanteeseen, jossa saman kylän asukkaat jakautuivat kahteen leiriin.

Suomi oli sata vuotta sitten verrattavissa kehitysmaahan.

– Toimeentulo- ja koulutuserot olivat räikeät. Maanomistusolot olivat rajoitetut, ihmisten oikeustaju oli koetuksella. Ympäröivässä maailmassa käytiin maailmansotaa. Suuri imperiumi, johon Suomikin kuului, oli vallankumouksen kierteessä. Tällaisessa tilanteessa ajauduttiin molemmin puolin vääriin tilannearvioihin, joita pyrittiin ratkaisemaan aseilla, Haatainen sanoi.

Hän korosti tosiasioiden tunnustamisen tärkeyden.

– Meidän on kyettävä kiihkottomasti arvioimaan sisällissotaan ajautumista ja sen tapahtumia. Meidän on tunnustettava tosiasiat, molemmin puolin, Haatainen sanoi.

Hän muistutti, kuinka Suomi on noussut yhteistyöllä moderniksi hyvinvointivaltioksi, jota arvostetaan ympäri maailman. Haatainen nosti erityisesti esiin itsenäisyyden alkuvaiheen ja sotien jälkeisen sukupolven.

– Suomea ovat rakentaneet itsenäisyyden vaikeiden sotavaiheiden jälkeen rinta rinnan naiset ja miehet. Meidän pitää olla ylpeitä ja kiitollisia työstä, jota aikaisemmat sukupolvet ovat tehneet meidän sekä lastemme eteen, Haatainen sanoi.

Vaikeista kokemuksista on mahdollista oppia Haataisen mukaan.

– Kun teemme koko kansaa koskevia päätöksiä, meidän ei pidä antaa maan jakautua hyvä- ja huono-osaisiin. Meidän ei pidä koetella ihmisten oikeustajua, koska meillä on keinot katkaista eriarvoistumisen kierre, Haatainen sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE