Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Haatainen sai Pirkanmaalta ja Tampereelta muutaman kymmenyksen enemmän ääniä kuin koko maasta

Vaalitulosta kommentoimassa Pia Viitanen (vas), Jyrki Koskinen, Kaisa Penny, Harri Sandell ja Kaapo Asuma.

SDP:n presidenttiehdokkaan Tuula Haataisen suhteellinen äänimäärä oli Pirkanmaalla ja Tampereella hieman suurempi kuin koko maassa. Haatainen sai vaaleissa annetuista äänistä 3,3 prosenttia. Pirkanmaalla vastaava luku oli 3,7 ja Tampereella 3,5.

Muiden ehdokkaiden suhteellinen äänimäärä koko maassa, Pirkanmaalla ja Tampereella oli mainitussa järjestyksessä seuraava: Merja Kyllönen 3,0/3,6/3,9, Pekka Haavisto 12,4/13,4/18,7, Matti Vanhanen 4,1/2,7/1,8, Laura Huhtasaari 6,9/7,5/6,3, Paavo Väyrynen 6,2/5,5/4,6, Sauli Niinistö 62,7/63,1/60,4 ja Nils Torvalds 1,5/0,6/0,9.

Haataisen vahvoja kuntia Pirkanmaalla olivat Akaa (5,0 prosenttia äänistä), Juupajoki (4,6), Mänttä-Vilppula (5,4), Nokia (3,9), Orivesi (4,0), Parkano (4,0), Pirkkala (3,5), Punkalaidun (3,5), Ruovesi (3,9), Sastamala (4,4), Tampere (3,5), Valkeakoski (4,9) ja Virrat (4,7).

Tampereelta Haatainen sai ääniä eri puolilta kaupunkia kuitenkin niin, että etenkin Tampereen keskustasta niitä tulli vähiten. Suhteellisesti eniten ääniä Haatainen sai seuraavilta äänestysalueilta: Tammela A (4,4 prosenttia), Kaleva (4,3), Nekala (4,0), Hallila (4,0), Peltolammi (4,9), Multisilta (4,4), Härmälä B (4,2), Kalkku 4,0, Ikuri A (4,6), Ikuri B (4,5), Tesomajärvi (4,6), Ryydynpohja (4,2), Takahuhti (4,4), Pappila (4,2), Holvasti (4,3), Kaukajärvi (4,2), Pohjois-Hervanta A (5,1) ja Etelä-Hervanta A (4,8).

Hervannassa suhteellinen äänimäärä hajosi. Äänestysalueilla Pohjois-Hervanta B ja C Haatainen sai äänistä 2,5 ja 3,9 prosenttia sekä Etelä- Hervanta B:ssä 3,6, C:ssä 3,0 ja D:ssä 4,0 prosenttia.

Vaaleissa kotimaan äänestysprosentti oli 71,4, Pirkanmaalla 69,1 ja Tampereella 68,3. Kaikkiin edellämainittuihin numerotietoihin saattaa tarkastuslaskennassa tulla muutoksia.

“Tulos olisi voinut olla parempikin”

Tampereen sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jyrki Koskinen toteaa, että vaalien tulos olisi totta kai voinut ja saanut olla parempikin.

– Tämän tuloksen kanssa on kuitenkin elettävä ja lähdettävä kohti uusia vaaleja. Syksyllä edessä ainakin näillä näkymin on maakuntavaalit. Pientä lohtua tuo se, että Tampereella ja Pirkanmaalla vaalitulos oli demarien kannalta kuitenkin parempi kuin koko maassa.

Koskinen ei vaaleissa sinänsä havainnut mitään yllättävää.

– Ehkä pieni yllätys oli se, että Niinistö pärjäsi vielä vaalipäivänäkin niin hyvin kuin pärjäsi.

Tampereella sosialidemokraatit pitivät vaalivalvojaisia Kauppakadulla sijaitsevassa vaalikahvilassa, jonne Koskinen olisi toivonut enemmänkin väkeä paitsi seuraamaan vaaleja myös osallistumaan vaalityön päättäjäisiin.

Vaalityöhön osallistui 50:stä 80:aan vaapaaehtoista, jotka pyörittivät muun muassa vaalimökkiä ja -kahvilaa. Koskinen kiitteli erityisesti Kaisa Pennyä ja Unto Vesaa, jotka vetivät vaalityötä ja saivat koneet pyörimään hyvin varsin lyhyessä ajassa.

– Saimme paljon näkyvyyttä paitsi Tampereella niin koko Pirkanmaalla. Siksi kiitos kaikille vaalityöhön osallistuneille ja äänestäjille. Kyllä tästä voi lähteä eteenpäin luottavaisin mielin.

SDP:n imago nuorentui

Vaalityöhön aktiivisesti osallistunut, juuri 18 vuotta täyttänyt ja siten äänestämään päässyt Kaapo Asumakin oli vaalitulokseen “hieman” pettynyt.

– Vaalituloksen perusteella voinee sanoa, että ihmiset halusivat jatkuvuutta. Niinistö on hoitanut hommansa hyvin, joten äänestäjät katsoivat, että presidenttiä ole syytä vaihtaa.

Kaapo Asuman mielestä vaaleissa SDP onnistui nuorentamaan imagoaan ainakin Tampereella. Hänen tuttavapiirissään monet nuoret hyväksyvät SDP:n edustamat arvot ja asiat. Hän uskoo sen näkyvän vielä puolueen kannatuksessa.

Vaalivalvojaisiin osallistunut kansanedustaja Pia Viitanen  totesi, että yhtenä lohtuna vaalituloksessa on sekin, että Niinistö on pitkälti omaksunut SDP:n ulkopoliittiset näkemykset. Selkeimmin se näkyy siinä, että Niinistö ei ole Nato -jäsenyyden kannalla, kuten ei SDP:kään. Sen sijaan hänen entinen puolueensa Kokoomus on jäsenyyden kannalla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE