Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Haavisto arvioi Ylellä, milloin Nato-jäsenyys voisi olla selvä – ”Kummankaan tie ei ole pysyvästi katkennut”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi, että Turkin toukokuisten vaalien jälkeen on se ajankohta, jolloin sekä Suomi että Ruotsi vihdoin voivat päästä sotilasliitto Naton jäseniksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Turkki on tähän mennessä kieltäytynyt ratifioimasta kummankaan jäsenyyttä.

-  Kummankaan maan Nato-tie ei ole pysyvästi katkennut, Haavisto sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa.

Haaviston mukaan Turkki on ottanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnissa aikalisän. Hän kertasi, että Turkissa pidetään toukokuussa hieman aikaistetut vaalit. Heinäkuun puolivälissä taas on Naton huippukokous, tällä kertaa Liettuan pääkaupungissa Vilnassa.

-  Siinä on semmoinen aikaikkuna, jossa sitten vaalien jälkeen tässä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydessä voisi tapahtua.

Haavistolle esitettiin Ykkösaamussa yleisöltä tullut kysymys, onko pois suljettua, että Suomesta tulisi Naton jäsen ennen Ruotsia.

-  Tällä hetkellä ei tällaista ole näköpiirissä.

AIEMMIN tammikuussa Haaviston tulkittiin Ylen haastattelussa raottaneen ovea ajatukselle, että Suomi voisi edetä jäsenyyteen myös ilman Ruotsia. Haavisto täsmensi myöhemmin lausuntojaan ja vakuutti, että Suomen ja Ruotsin yhtäaikainen Nato-jäsenyys on edelleen tärkeä prioriteetti.

Suomen ja Ruotsin yhtäaikainen Nato-prosessi on ollut koventuvassa vastatuulessa. Turkissa on loukkaannuttu Ruotsissa järjestetyistä mielenosoituksista, erityisesti Koraanin polttamisesta Turkin lähetystön edustalla Tukholmassa.

Haavisto kertoi puhuneensa asiasta Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun kanssa. Cavusoglu on Haaviston mukaan ollut Koraanin polttamisesta järkyttynyt.

-  Järkytys oli varmasti aivan aitoa.

Haavisto paheksui Paludanin toimintaa jyrkästi.

Tunteiden kuohuttajaksi on ryhtynyt tanskalais-ruotsalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan. Perjantaina hän poltti jälleen Koraanin moskeijan lähistöllä Kööpenhaminassa ja vielä toisen Turkin suurlähetystön edustalla.

Haavisto paheksui Ykkösaamussa Paludanin toimintaa jyrkästi.

-  Tässä on semmoinen tunne, että jokainen haluaa sen 15 minuuttia julkisuutta Suomen ja Ruotsin kustannuksella. Kyllähän tässä Koraanin polttoepisodissa herää sellainen kysymys, haluaako joku kolmas taho vaikuttaa ja sotkea pakkaa.

Ulkoministeri vastasi kuitenkin varovasti kysymykseen Paludanin epäillyistä Venäjä-yhteyksistä.

-  Sitähän on selvitetty, ja erilaisia yhteyksiä hänen lähipiiristään on löytynyt. En osaa tähän sanoa varmasti – tämmöinen on viranomaistutkinta-asia.

Haaviston mukaan kahdenkeskiset keskusteluvälit Turkin ja sen ulkoministerin kanssa ovat normaalit, vaikka Turkki onkin ilmoittanut peruvansa kolmenväliset neuvottelut Suomen ja Ruotsin kanssa toistaiseksi. Neuvottelujen oli tarkoitus jatkua helmikuussa.

-  Puhumme Turkin kanssa muutakin kuin Nato-asiaa.

Haavisto kommentoi myös pandojen mahdollista palauttamista Kiinaan.

-  Se on varmaan Ähtärin asia, ei siihen liity suuria ulkopoliittisia intohimoja.

Uutista täydennetty klo 13.35

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE