Politiikka
14.2.2023 13:57 ・ Päivitetty: 14.2.2023 14:00
Haavisto kommentoi Stoltenbergin lausuntoa ratifioinneista: ”Linja on ollut ihan selvä Suomella, Ruotsilla ja Natolla”
Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan pääkysymys Suomen ja Ruotsin Nato-prosessissa ei ole, tehdäänkö ratifioinnit yhtä aikaa. Sen sijaan se on se, että molemmat ratifioidaan jäseniksi mahdollisimman nopeasti.
Näin pääsihteeri Stoltenberg sanoi tänään. Kyseessä on vähintäänkin jonkinasteinen muutos Naton viestinnässä, sillä ennen on tuotu esiin tiukasti sitä, että Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon yhtä aikaa.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi kuitenkin tänään medialle eduskunnassa, että hänen tiedossaan ei ole mitään, mikä olisi muuttunut.
– Asiat ovat nyt Turkin pöydällä. Totta kai tähdätään siihen, että sekä Suomi että Ruotsi olisivat (Naton) heinäkuun Vilnan huippukokoukseen mennessä jäseniä Natossa.
Haavisto ei usko, että Stoltenbergin lausunnolla on vaikutuksia siihen, miten Turkki toimii.
– He (Turkki) varmaan etenevät tässä omalla tavallaan. Nyt tietysti Turkissa varmaan kaikkein akuutein asia on maanjäristys, sen uhrit ja uhrien auttaminen. Uskon, että siellä muut asiat on nyt pantu sivuun.
HAAVISTO sanoo lukeneensa Stoltenbergin lausuntoa samalla tavalla kuin Suomessakin asia on nähty eli on tärkeää, että sekä Suomi että Ruotsi pääsevät Naton jäseniksi ja että asialla on vahva ”deadline” Naton Vilnan huippukokouksessa heinäkuussa.
– Sen jälkeen ei oikeastaan seuraavaa selkeää virstanpylvästä ole ja varmasti Nato-maiden suuri enemmistö toivoo, että tämä asia saataisiin siinä viimeistään loppuun käsitellyksi.
Stoltenbergin lausuntoa voidaan kuitenkin pitää muutoksena Naton viestinnässä. Miksi juuri tänä päivänä tällainen lausunto?
– Tietysti täytyy Stoltenbergiltä itseltään kysyä näitä, mutta linja on ollut ihan selvä Suomella, Ruotsilla ja Natolla, että toivomme, että Suomi ja Ruotsi molemmat pääsevät Naton jäseniksi. Tietysti Turkki on tehnyt joitain eroja maiden välillä tässä prosessissa, mutta lopputuloksen toivon olevan sama.
Turkin lisäksi Nato-maista Unkari ei ole vielä ratifioinut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.
Haavisto viittaa Unkarin ulkoministerin Péter Szijjártón sanoihin jo loppusyksystä Unkarin, Suomen ja Ruotsin tapaamisessa Romaniassa:
– Unkari vahvisti, että heidän parlamenttinsa kokoontuu helmikuussa, aloittaa silloin tämän käsittelyn. Nyt tiedämme, että se taitaa olla noin 27. helmikuuta, jolloin parlamentti aloittaa. Tietysti odotamme, että se menisi sitten nopeasti.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.