Ulkomaat
7.1.2021 11:24 ・ Päivitetty: 7.1.2021 12:06
Haavisto Yhdysvaltain tapahtumista: Oppitunti siitä, mitä voi tapahtua, jos demokratian pelisääntöjä ei noudateta
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr., kuvassa) sanoo STT:lle, että Yhdysvaltain kongressin mielenosoitus on varmasti kaikille tapahtumia seuranneille oppitunti siitä, mitä voi tapahtua, jos asiat menevät huonolle tolalle ja demokratian pelisääntöjä ei noudateta.
Kongressin mellakka tuntui Haaviston mukaan poikkeukselliselta myös Yhdysvalloissa. Hänen mukaansa Yhdysvallat pyrkii edistämään demokratian toteutumista esimerkiksi Venezuelassa ja Valko-Venäjällä, mutta myös sen oman demokraattisen prosessin kunnioittaminen on tärkeää.
Haavisto arvelee, että vaaleihin liittynyt paine ja erilaiset narratiivit siitä, mitä vaaleissa on tapahtunut, on saanut ihmiset liikkeelle.
– (Yhdysvaltain presidentillä Donald) Trumpilla on ollut suuri vaikutus ja myös vastuu tässä tilanteessa, joka liittyy siihen, hyväksyykö hän demokraattisen prosessin tuloksia.
Haavisto lisää, että mielenosoittaminen on sallittua ja sillä on arvo demokratiassa, mutta kun ihmisten omaisuutta tai terveyttä vahingoitetaan ja uhataan, mennään laittomuuksien puolelle.
Haaviston mukaan on pelottava ajatus, että kongressin toiminta voidaan mielenosoituksien kautta estää, tapahtuipa se missä päin maailmaa tahansa.
– Yhdysvaltojen vaaleilla, vaalien sävyllä ja Yhdysvalloissa käydyillä vaalikampanjoilla on sellainen vaikutus, että siitä otetaan mallia. Tämä ei ole hyvä esimerkki kenellekään. Toivon, että tämä ei lähde leviämään, Haavisto sanoo.
”Selvästi kaikilla ei ole luottamusta demokratiaan”
Haavisto kuvailee, että Yhdysvaltain demokratiassa eletään vaaran aikaa ennen virkaanastujaisia.
– Demokratian kannalta on pelottava vaihe, jos vaalitulokseen ei tyydytä tai sitä kohtaan esitetään voimakkaita epäilyksiä.
Hän lisää, että demokratia perustuu siihen, että kansalaiset luottavat demokratian toimintaan.
– Selvästi kaikilla ei tätä luottamusta ole ja sillä tavalla vaihe on vaarallinen. Usein tällaista kehitystä nähdään maissa, joissa demokratia ei ole kovin juurtunut vielä.
Haavisto sanoo, että vastaavaa saadaan Yhdysvalloissa etsiä yli sadan vuoden takaa.
STT-Viivi Salminen
Uutista täydennetty klo 14.06.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.