Politiikka

”Häikäilemätöntä politikointia” – vasemmistoliiton sote-tiekartta nojaa julkiseen sektoriin

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Vasemmistoliitto vaatii sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen valmistelun jatkuvan parlamentaarisena yhteistyönä. Puolue vaatii myös, että julkisella vallalla on palveluiden järjestämisvastuu ja pääasiallinen tuotantovastuu.

Vasemmistoliitto on julkistanut kahdeksankohtaisen sote-tiekarttansa Porin SuomiAreena-tapahtumassa. Sen mielestä hallituksen sote-uudistus lähti oudoille teille keskustan ja kokoomuksen kuuluisasta diilistä lähtien. Keskusta sai suuren maakuntamäärän ja kokoomus terveydenhuollon yksityistämisen. Kokoomuksen ajama markkinavetoinen sote-malli törmäsi lopulta perustuslaillisiin ongelmiin.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ryöpyttää pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitusta tavasta, jolla sote-uudistusta on viety eteenpäin.

– Sipilän hallituksen sote-uudistukseen on liittynyt ennennäkemätöntä ja häikäilemätöntä politikointia, jossa perustuslain vastaiseksi tiedettyjä esityksiä on yritetty väkisin viedä eteenpäin.

Puolueen mielestä maakuntavaalit tulisi järjestää eduskuntavaalien yhteydessä vuonna 2019.

Esityksiä on yritetty väkisin viedä eteenpäin.

– Nykyisellä aikataululla sote-uudistus on astumassa voimaan vasta 2020, joten iso osa uudistuksen toimeenpanoa on siirtymässä seuraavalle hallitukselle. Näin ollen Sipilän hallituksella ei ole perusteita jatkaa uudistuksen valmistelua ilman parlamentaarista yhteistyötä, Andersson sanoo.

Vasemmistoliiton sote-mallissa halutaan kohtuullistaa asiakasmaksuja, ottaa käyttöön henkilökohtainen budjetointi ja nopeuttaa hoitoonpääsyä. Julkinen sektori on mallissa ohjaavassa asemassa. Se voi puolueen mukaan tarvittaessa hyödyntää muita palveluntuottajia.

Puolue keräsi yli 20 000 nimeä vetoomukseen oikeudenmukaisemman sote-uudistuksen puolesta.

Vetoomus ja sote-tiekartta luovutetaan tällä viikolla peruspalveluministerinä aloittavalle Annika Saarikolle (kesk.).

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat