Politiikka
8.7.2017 14:39 ・ Päivitetty: 8.7.2017 14:39
Alle vuodessa kolmet vaalit – ”Todella iso uhka äänestysprosentille”
Oppositiopuolueet pelkäävät äänestysprosentin jäävän maakuntavaaleissa alhaiseksi, jos ne järjestetään ensi vuoden lokakuussa, kuten pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on ilmoittanut. Vihreät, vasemmistoliitto, SDP ja kristillisdemokraatit kannattavat maakuntavaalien järjestämistä eduskuntavaalien yhteydessä keväällä 2019.
– Vaalien järjestäminen yksin keskellä syksyä on todella iso uhka äänestysprosentille. Uusien maakuntien kannalta on hankalaa, jos äänestysprosentti romahtaa hyvin matalaksi, sanoo vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen.
– Tämä on ensimmäinen kerta, kun maakuntavaalit järjestetään, joten olisi fiksua, että ne olisivat samaan aikaan kuin eduskuntavaalit. Näin lait on varmasti saatu voimaan ja on tarkalleen tiedossa, mitä maakuntien pitää tehdä, toteaa SDP:n Antton Rönnholm.
Vasemmistoliiton puoluesihteeri Joonas Leppänen huomauttaa, että maakuntavaaleihin ei myönnetä erillistä tukea.
– Jos vaalit järjestetään hyvin pienellä budjetilla, ei saada aikaan kunnollista keskustelua. Kiinnostavuus laskee, eivätkä ihmiset ole yhtä tietoisia, mistä äänestetään, Leppänen sanoo.
Perussuomalaisilla ei ole kantaa vaalien ajankohtaan, mutta puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoo puolueen kantavan huolta äänestysaktiivisuudesta. RKP:n Fredrik Guseff katsoo, että maakuntavaalit voidaan järjestää ensi lokakuussa, jos sote- ja maakuntauudistus valmistuvat suunnitellusti.
– En sulje pois, että ne pidettäisiin yhdessä eduskuntavaalien kanssa.
Lisää aiheesta
Perinteisesti neuvoteltu yli hallitus-oppositiorajan.
Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoi perjantaina Helsingin Sanomissa haluavansa puoluesihteerit keskustelemaan tulevasta maakunta-, eduskunta- ja europarlamenttivaalien sumasta. Ajatus saa kannatusta oppositiossa.
– Vaalit ovat keskeisin asia, jonka puolueet järjestöinä tuottavat. Se ei mene niin, että hallitus päättää ajankohdasta, vasemmistoliiton Leppänen sanoo.
Vihreiden Miettinen huomauttaa, että Suomessa on pitkä perinne siitä, että vaalijärjestelmää koskevat asiat neuvotellaan eduskuntapuolueiden kesken yli hallitus-oppositiorajan.
– Emme saisi siirtyä siihen, että hallitus niukalla enemmistöllä eduskunnassa omien hankkeidensa läpiviemiseksi puuttuu demokratian peruspalikoihin.
Samoilla linjoilla on SDP:n Rönnholm.
– On vierasta meidän perinteellemme, että hallitus ilmoittelee, koska vaaleja järjestetään.
Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska sanoo STT:lle kutsuvansa puoluesihteerit keskustelemaan elokuussa.
Hallitus tahtoo maakuntavaalit lokakuussa 2018.
Kokoomuksen Janne Pesosen mukaan tiedossa ei ole, että hallituspuolueet haluaisivat poiketa Sipilän ilmoituksesta. Pesosen mukaan sumaa pitäisi helpottaa yhdistämällä euro- ja eduskuntavaalit keväällä 2019.
Keskustan Ovaska sanoo, että maakuntavaalien järjestämisellä lokakuussa 2018 on painavat perusteet. Hän ei sanonut, mitä nämä perusteet ovat.
Uusi vaihtoehto -ryhmän puheenjohtaja Simon Elo kannattaa ensi vuoden lokakuuta ja eduskunta- ja eurovaalien yhdistämistä.
Uusi vaihtoehto kerää kannattajakortteja perustaakseen Sininen tulevaisuus -puolueen, joka olisi ehdolla maakuntavaaleissa. Kortteja on koossa vajaat tuhat, Elo sanoo.
STT tavoitti lauantaina Elon ja kaikki puoluesihteerit. Pesonen (kok.), Ovaska (kesk.), Slunga-Poutsalo (ps.) ja Asmo Maanselkä (kd.) kommentoivat tekstiviestitse.
Eduskunta- ja europarlamenttivaalien mahdollisesta järjestämisestä yhtä aikaa vuonna 2019 tehdään ratkaisuja eduskunnan syysistuntokauden aikana. Vaalien yhdistämisestä ei syntynyt yksimielisyyttä asiaa marraskuusta lähtien puineessa puoluesihteereiden työryhmässä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.