Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

20.4.2023 07:57 ・ Päivitetty: 20.4.2023 07:59

Haittaverot rajoittavat enemmän köyhien kuin rikkaiden vapauksia – tarpeeksi varakkaille ne ovat lä­hinnä kiusa

Anna Kuokkanen

Harvasta asiasta on taloustie­dettä lukeneiden keskuu­dessa yhtä suurta yksimie­lisyyttä kuin haittaverojen ylivertaisuudesta kaikkeen muuhun sääntelyyn verrattuna.

Janne M. Korhonen

Niin pel­kän peruskurssin suorittaneet kuin profes­soritkin toteavat kysyttäessä, että haitta­vero tai sitä vastaava mekanismi olisi teo­riassa paras ratkaisu jotakuinkin ongel­maan kuin ongelmaan.

Päästämmekö il­makehään liikaa kasvihuonekaasuja? Sää­detään hiilivero. Ruuhkautuuko liikenne? Säädetään ruuhkamaksu. Syömmekö epä­terveellisesti? Säädetään sokerivero.

Yksimielisyyteen on hyviä perusteita. Haittavero vaikuttaa haitallisen asian hin­taan, ja hinta vaikuttaa ihmisten käyttäy­tymiseen. Haittavero ei kuitenkaan pa­kota ihmisiä ja yrityksiä toimimaan juuri tietyllä tavalla.

Jos joku todella haluaa tai tarvitsee esimerkiksi sokerisia ruokia, hän voisi edelleen ostaa niitä: niiden hinta olisi vain korkeampi kuin vähemmän soke­risten.

Järkevästi säädetty haittavero on myös useimmiten yrityksille ja viranomaisille helpompi vaihtoehto kuin suorempi sääntely, kuten vaikkapa suurimman sallitun sokeripitoisuuden määrittely ja liian sokeristen tuotteiden myynnin kiel­täminen.

VALITETTAVASTI teoriassa paras ja käy­tännössä toimivin eivät aina ole sama asia.

Haittaverojen säätäminen on nimittäin osoittautunut kovin vaikeaksi. Esimerkiksi kasvihuonekaasupäästöjen vaarallisuus tiedettiin jo 1980-­luvulla, mutta haittave­roa vastaava päästömaksu saatiin Euroo­pan unionissa aikaan vasta vuonna 2005.

Yhteiskuntaa on vaikea pitää erityisen oikeudenmukaisena, jos yhtei­sesti sovituista rajoitteista voi vapautua rahalla.

Vasta nyt päästömaksun suuruus alkaa olla sitä luokkaa, mitä tutkimuksissa on ar­vioitu vaadittavan, mikäli haluamme säi­lyttää sivilisaatiolle suotuisan maailman – eikä päästökauppa vielä edes kata kaikkia niitä aloja, joita sen pitäisi kattaa.

Hitaus on ollut seurausta ennen kaikkea siitä, että päästömaksun on pelätty sattuvan sekä moneen työpaikkaan että ehkäpä ennen kaikkea moneen osakesalkkuun.

HAITTAVEROILLA on myös taipumus li­sätä eriarvoisuutta. Haittaveron hyvä puoli on se, ettei se tiukasti rajoita kenenkään vapautta käyttää haittaverotettua asiaa.

Mutta kääntöpuoli on se, että haittaverot rajoittavat käytännössä aina enemmän köyhien kuin rikkaiden vapauksia. Kova­kin haittavero on tarpeeksi varakkaalle lä­hinnä kiusa.

Yhteiskuntaa on vaikea pitää erityisen oikeudenmukaisena, jos yhtei­sesti sovituista rajoitteista voi vapautua rahalla. Haittaverot toimivat käytännössä näin.

Haittaverot ovat erinomainen työkalu ohjaamaan kulutusta kestävämpään ja terveellisempään suuntaan. Mutta jos työkalupakissa on vain yksi työkalu, lop­putulokset eivät välttämättä ole kovin kauniita.

Sääntelyyn on käytettävä joskus myös teoreettisesti vähemmän hyviä työ­kaluja, ja haittaverojen haitat on otettava huomioon.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU