Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Halla-aho kommentoi hallitustunnustelujen mahdollista pohjaa: “Jos jollekin pitäisi laittaa rahat likoon…”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Kansanedustaja Jussi Halla-aho perussuomalaisten vaalivalvojaisissa.

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps) ei pidä porvarihallitusta ainoana mahdollisuutena – mutta sitä hänen arvionsa mukaan todennäköisimmin nyt yritetään tehdä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kokoomus on voittamassa eduskuntavaalit ja perussuomalaiset tulossa toiseksi. Kokoomus saisi 48 (+10) paikkaa ja perussuomalaiset 46 (+7) paikkaa.

SDP on kolmas ja kasvattaa sekin kansanedustajien määrää kolmella. Hallituskumppaneiden keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton kannatus kuitenkin putosi.

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho ei innostu sellaisesta argumentoinnista, että Suomeen olisi ikään kuin moraalinen velvollisuus synnyttää tällaisen vaalituloksen jälkeen porvarihallitus.

– Mikä tahansa mikä muodostaa eduskunnan enemmistön on moraalisesti kansan tahdon mukainen. Mutta minun on vaikea nähdä kovin monia erilaisia elinkelpoisia yhdistelmiä tällä vaalituloksella, hän sanoo.

Halla-aho huomauttaa tämän jälkeen, että perussuomalaiset ja kokoomus ovat kuuden paikan päässä sadasta paikasta, jos tilanne pysyy muuttumattomana. Hän kyselee, mitä muut vaihtoehdot olisivat.

– Perussuomalaiset plus vasemmisto ei varmaan tule kyseeseen. Kokoomus ja Marinin demarit tuskin tulee kyseeseen varsinkaan niillä täydennyksillä, joita demarit ehkä haluaisivat hallitukseen. Se on tietysti kokoomuslaisten pohdittava kysymys, mutta kyllä ehkä, jos jollekin pitäisi laittaa rahat likoon, tällä tuloksella olettaisin, että ainakin yhteistyötä yritetään porvaripuolueiden kesken.

Eli Orpolta odotetaan kutsua, jos kokoomus vaalit voittaa?

– Kunnioitan sataprosenttisesti kokoomuslaisten oikeutta kutsua aivan ketä huvittaa, mutta perussuomalaiset ovat varmasti valmiita lähtemään tunnusteluihin.

JOS käy niin, että kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lähtisi tunnustelemaan porvarihallitusta, mahdollisuudet olisivat todennäköisesti yhdistelmät KOK/PS/KESK tai KOK/PS/KD/RKP.

Näissä kokoonpanoissa keskustan ja RKP:n hallitushalukkuus olisi kuitenkin kysymysmerkki. Kysymys kuuluukin, miten Halla-aho rohkaisisi näitä puolueita yhteistyöhön.

Halla-aho sanoo, että perussuomalaiset ovat joustavia mutta mainitsee RKP:n ilmoittaneen, että se ei lähde hallitukseen, joka tekee perussuomalaista politiikkaa.

– Ja meillä ei ole tietenkään mitään syytä lähteä hallitukseen, joka ei tee perussuomalaista politiikkaa. Kyllä tässä nyt aikamoinen neliö on sitten ympyröitäväksi, että me RKP:n kanssa olisimme samassa hallituksessa, mutta se on heidän käsissään. Me emme ole sulkeneet mitään pois. Itse näen, että meillä varmasti on yhteisiäkin nimittäjiä tai ainakaan me emme ole kaikissa asioissa eri mieltä RKP:nkään kanssa, joidenkin yksittäisten edustajien kanssa ehkä mutta ei välttämättä puolueen.

Keskustasta Halla-aho toteaa, että perussuomalaisilla ja keskustalla on keksimättäkin paljon yhteisiä tavoitteita ja arvoja.

– Se on eri asia, jos he päättävät olla lähtemättä hallitukseen, mikä sinänsä olisi ihan ymmärrettävää. He määrittelevät nyt omat prioriteettinsa itse ja siinä varmaan kestää pari päivää.

SUOMESSA on myös jonkin verran pohdiskeltu Helsingin Sanomien pääkirjoituksen siivittämänä, miten hallituksen vaihdos Marinin hallituksesta porvarihallitukseen muuttaisi Suomi-kuvaa maailmalla.

– Kyllä me nyt varmaan kuitenkin Suomelle tässä valitsemme hallitusta, jonka pitäisi pyrkiä tekemään päätöksiä Suomen hyväksi eikä poseerata ulkomaalaisille. Näin minä tämän näkisin. Jos jonkun mielestä demokratia tuottaa mainehaittoja niin se on sitten hänen mielestään näin, mutta itse en ole tätä mieltä, Halla-aho kommentoi.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran ja omaa isoa henkilökohtaisista äänimääräänsä Halla-aho kommentoi todeten, että Suomessa perinteisesti perussuomalaisten puheenjohtaja saa eniten ääniä koko maassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE