Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Halla-aho perussuomalaisten valiokuntaesityksistä: ”Ei ole suunnitelmissa kikkailla mitään ovelaa”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on jättäytymässä pois valiokuntien puheenjohtajan paikoilta.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Perussuomalaiset esittää Mika Niikkoa ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajaksi, Leena Merta lakivaliokunnan ja Riikka Purraa hallintovaliokunnan ruoriin.

Halla-aho loistaa puheenjohtajaesityksistä poissaolollaan. Häntä tarjotaan hallintovaliokunnan ja suuren valiokunnan rivijäseneksi.

– Tämä perussuomalaisten esitys valiokuntapaikoista ja niiden puheenjohtajuuksista perustuu minun puheenjohtajana ja eduskuntaryhmän käsityksiin siitä, mikä antaa meille parhaat mahdollisuudet edistää perussuomalaisten asioita. Ei tässä ole mitään dramaattista, Jussi Halla-aho sanoo.

“Niin kuin sanoin, nämä on tarkoitettu meidän pysyviksi järjestelyiksi.”

Eduskunnan käytävillä perussuomalaisten esitykset ovat herättäneet keskustelua, paikoin hämmennystäkin. Erityisesti Mika Niikon esittäminen arvostetun ulkoasiainvaliokunnan johtoon on puhuttanut kansanedustajia.

Niikolla on kokemusta suuresta valiokunnasta yhden kauden jäsenyydestä. Julkisuudessa hän ei ole profiloitunut ulkopoliittisena keskustelijana. Hänellä on ollut eduskunnan puheen- ja varapuheenjohtajauuksia ja jäsenyyksiä niin Kiina-, Israel-, Yhdysvallat- kuin Thaimaa-ystävyysryhmissä. Hän on myös eduskunnan vienninedistämisfoorumin puheenjohtaja.

Onkin jopa arveltu, että Halla-aho palatessaan Brysselistä europarlamentaarikon roolista eduskuntaan heinäkuussa, saattaisi ottaa itselleen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajuuden.

– Muutokset meidän valiokuntajäsenyyksissämme ovat tietenkin mahdollisia, mutta lähtökohtaisesti nämä ovat toki tarkoitettu pysyviksi nämä sijoitukset, joita nyt on esitetty, Halla-aho kertoo Demokraatille.

Halla-aho sanoo, että hänellä ei ole tällä hetkellä sellaisia suunnitelmia, että hän pyrkisi ulkoasiainvaliokunnan johtoon.

– Minä en voi tietenkään sanoa, ettei se olisi mahdollista, mutta niin kuin sanoin, nämä on tarkoitettu meidän pysyviksi järjestelyiksi. Ei ole suunnitelmissa kikkailla mitään ovelaa.

“Mika Niikolla on paljon kiinnostusta kansainvälisiin tehtäviin.”

Halla-ahon mukaan myös se on toimiva ja tarkoituksenmukainen järjestely että Riikka Purra johtaa hallintovaliokuntaa ja hän itse on sen jäsen.

– Hallintovaliokunta on meille hyvin keskeinen substanssivaliokunta muun muassa siksi, että siellä käsitellään kaikki sisäiseen turvallisuuteen ja maahanmuuttoasioihin liittyvät lait. Itse pidän sitä äärimmäisen tärkeänä valiokuntana meille. Muun muassa minä ja Purra olemme näihin aihepiireihin perehtyneet ja olemme olleet keskeisesti laatimassa perussuomalaisten aiheeseen liittyviä linjauksia ja tunnemme melko hyvin asiaan liittyvää lainsäädäntöä.

Halla-aho ei näe Niikon esittämisessä ulkoasiainvaliokunnan johtoon yllätyksellisyyttä.

– Emmekä nyt yleisesti ottaen ole pitäneet kovin tarkoituksenmukaisena sitä, että lähtisimme kovin kovasti arvostelemaan muiden puolueiden nimityksiä valiokuntiin. Jokainen ryhmä ajattelee ne tietysti omalta kannaltaan, Halla-aho sanoo.

– Kansanedustajan tehtävät ja valiokuntien jäsenet ovat luottamustehtäviä. Eduskunnan on tarkoitus edustaa kansaa. Mika Niikolla on paljon kiinnostusta kansainvälisiin tehtäviin. Hän on kolmannen kauden kansanedustaja, Halla-aho sanoo.

Vanhanen johti Sipilän kaudella.

Ulkoasiainvaliokunta käsittelee merkittävät valtiosopimukset sekä yleistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, ulkomaankauppapolitiikkaa, kehitysyhteistyötä, kansainvälisiä järjestöjä ja suomalaisten rauhanturvajoukkojen asettamista koskevia asioita samoin kuin Euroopan unionin yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevat asiat.

Eduskunnan ulkoasiavainvaliokunnan Sipilän (kesk.) kauden aikainen puheenjohtaja oli entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.).

Vuonna 2012 Jussi Halla-aho luopui hallintovaliokunnan puheenjohtajuudesta. Taustalla olivat tuoloin Halla-ahon blogikirjoituksestaan saama sakkotuomio sekä hänen näkemyksensä tuomiostaan. 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE