Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Hallintovaliokunnan demarit ja keskustalaiset: ”Sisäministeriössä valmistelussa oleva selvitys on hallitusohjelman vastainen”

Istock

Ilta-Sanomat kertoi tänään sisäministeriön selvityksestä, jossa valmistellaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden Suomessa oleskelun laillistamista. Laillistaminen koskisi arviolta ainakin kolmea tuhatta turvapaikkaa hakenutta. Kyse on alustavasta pohdinnasta virkamiestasolla.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

SDP:n ja keskustan valiokuntaryhmät eduskunnan hallintovaliokunnassa toteavat jo yhteisessä tiedotteessaan, että sisäministeriön kaavailut eivät ole hallituksen linja.

Sisäministeriössä valmistelussa oleva selvitys, jossa laittomasti maassa oleva kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö voisi saada oleskeluluvan, on hallitusohjelman vastainen.”

Valiokuntaryhmät sanovat pitävnsä tärkeänä, että Suomi kantaa jatkossakin vastuunsa rauhan edistämisestä maailmassa ja ihmisten auttamisesta kriisien tai sodan keskellä. Siis apua kriisien lähialueelle pakeneville sekä siviilien auttamista turvaan sodan tai sorron keskeltä.

Ryhmien mukaan turvapaikkapolitiikka perustuu kansainvälisiin sopimuksiin ja Suomen omaan lainsäädäntöön. Jos lainsäädäntöä muutettaisiin ehdotuksen mukaisesti siten, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö saisikin oleskeluoikeuden, romuttaisi se koko maahanmuutto- ja turvapaikkalainsäädännön olemassaolon.

”Jos turvapaikkaa ei myönnetä, pitää palautusten olla nopeita sekä tehokkaita, eikä tilanne saa missään tapauksessa muodostua sellaiseksi, että järjestelmä kannustaa oleskelemaan laittomasti Suomessa”, valiokuntaryhmät toteavat.

Eduskunnan hallintovaliokunnassa ovat SDP:n kansanedustajista varsinaisina jäseninä Eveliina Heinäluoma, Aki Lindén, Piritta Rantanen ja Heidi Viljanen. Keskustan kansanedustajista varsinaisia jäseniä ovat Mikko Kärnä, Hanna Huttunen ja Juha Pylväs.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE