Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Hallituksella on mahdollisuus puhaltaa korotusrumba poikki” – Arhinmäki kirittää rajoituksia sähkön siirtohintojen nousuun

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki vaatii, että hallitus rajoittaa sähkönsiirrosta saatavien voittojen tavoittelua lailla.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Arhinmäki ehdottaa tiedotteessaan, että Marinin hallitus tuo eduskunnalle esityksen, jossa sähköverkoista saatavaa tuottoa rajoitetaan lailla huomattavasti.

– Hallituksella on mahdollisuus puhaltaa korotusrumba poikki, tai ainakin jäädyttää sähkönsiirron hintojen nousuvauhtia.

– Minulle on tullut useita viestejä, joissa kirotaan vuoden vaihteessa jälleen kohonneita sähkönsiirtohintoja, Arhinmäki kertoo.

Arhinmäki huomauttaa, että monilla siirtomaksut ovat korkeampia kuin kulutuksesta kertyvät maksut.

Lue lisää: Alueelliset erot sähkön hinnassa jatkavat kasvuaan – hallitus pyrkii suitsimaan sähkön siirtohintojen nousua

Hän nostaa tikunnokkaan Carunan, jolle Fortum myi verkkonsa. Arhinmäki vastusti kauppoja talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa vuonna 2013.

– Olin valitettavan oikeassa jättämässäni eriävässä mielipiteessä: alueellisen monopolin myyminen kansainvälisille pääomasijoittajille johtaa hintojen kasvuun, Arhinmäki sanoo.

Koska tehtyä ei saa tekemättömäksi on Arhinmäen mukaan nyt olennaista miettiä, mitä on tehtävissä.

– Koska kysymys on alueellisesta monopolista, ilman rajoituksia se on ”lupa painaa rahaa”, Arhinmäki kuvailee.

Ongelma ei koske vain Carunaa, vaan myös muita verkkoyhtiöitä, Arhinmäki muistuttaa. Arhinmäen mukaan asiassa pitäisi ottaa mallia Ruotsista, jossa sähköverkoista saatava tuottotaso on rajattu huomattavasti alhaisemmaksi kuin Suomessa.

– Jo silloinen elinkeinoministeri Olli Rehn lupaili rajoituksia voitontavoitteluun. Aika lailla lupauksiksi ne jäivät Sipilän hallitukselta, Arhinmäki sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Politiikka
1.4.2020
”Loimaan kassalta” hätähuuto – Nyt tulee suora vastaus: ”Saattaa olla, että tässä yhteydessä puhkeaa vähän suurempikin kupla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE