Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallituksen esitys paikallisesta sopimisesta ristiriidassa EU-direktiivin tavoitteiden kanssa – SDP ja vasemmistoliitto vaativat lakipaketin hylkäämistä

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta sai perjantaina valmiiksi mietintönsä paikallisen sopimisen laajentamista koskevaan hallituksen lakiesitykseen. SDP:tä ja vasemmistoliitoa edustavat valiokunnan jäsenet jättivät mietintöön yhteisen vastalauseensa.

Demokraatti

Demokraatti

Lakiesitys laajentaisi oikeuden paikalliseen sopimiseen myös yrityksiin, jotka eivät ole järjestäytyneet työnantajayhdistysten jäseniksi. Luottamusmiesten rinnalla työntekijöitä saisi esityksen mukaan jatkossa edustaa myös ammattiliittoon kuulumaton luottamusvaltuutettu.

– Paikallisen sopimisen laajentaminen järjestäytymättömiin yrityksiin muodostaa ilmeisiä riskejä työntekijöiden palkka- ja työehtojen heikkenemiselle. Tästä syystä esitimme tänään työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa lakipaketin hylkäämistä, SDP:n Lauri Lyly, Piritta Rantanen, Niina Malm ja Timo Suhonen toteavat tiedotteessaan.

Lakiesityksen hylkäämistä esittävän vastalauseen on allekirjoittanut myös vasemmistoliiton Jessi Jokelainen.

VASTALAUSEESSA katsotaan lakiesityksen muun muassa laskevan toteutuessaaan työnantajien järjestäytymisastetta, koska jatkossa samat sopimisoikeudet saa ilman työnantajayhdistykseen järjestäytymistä ja sen tuomia velvollisuuksia.

Allekirjoittajat pitävät todennäköisenä, että laki lisäisi yrityskohtaisten työehtosopimusten määrää erityisesti suurissa yrityksissä, mikä omalta osaltaan vaikuttaisi työehtosopimusten yleissitovuuden menettämiseen osalla toimialoista. Yleissitovuus määritellään järjestäytyneitten yritysten palveluksessa olevan henkilömäärän mukaan.

– Alakohtaisen yleissitovuuden menetys pudottaa yli puolet alan työntekijöistä työehtosopimuksen vähimmäisehtojen ulkopuolelle, vastalauseessa todetaan.

MYÖS työmarkkinaosapuolten sopimusautonomian uskotaan heikentyvän, kun työehdoista sopimista siirretään sopijoiden ulkopuolelle.

– Paikallisen sopimisen siirto sopijoiden ulkopuolelle saattaa jopa vähentää paikallista sopimista työehtosopimuksissa.

SDP ja vasemmistoliitto toteavat vastalauseessaan hallituksen lakiesityksen vievän työelämän kehittämistä päinvastaiseen suuntaan kuin kansainväliset sopimukset ja EU:n vähimmäispalkkadirektiivi edellyttävät.

– Hallituksen esitys paikallisesta sopimisesta on ristiriidassa direktiivin tavoitteiden ja edistämisvelvoitteiden kanssa, vastalauseessa sanotaan.

Vastalauseessa uskotaan, että laki saattaisi lisätä yrityskohtaisia työtaisteluja, koska yleissitovuuden varmistamiseksi täytyy jatkossa tehdä liityntäsopimuksia. Suomeen tarvitaan allekirjoittajien mukaan jatkossa minimipalkkalainsäädöntö, jos yleissitovat työehtosopimukset harvinaistuvat.

LAKIESITYS eriyttäisi myös työriitojen käsittelyä tuomioistuimissa. Järjestäytyneessä kentässä riidat ratkaistaisiin tuttuun tapaan työtuomioistuimessa mutta järjestäytymättömässä kentässä yleisissä tuomioistuimissa. Vastalauseen allekirjoittajat pitävät todennäköisenä, että muutos heikentää työntekijöiden oikeusturvaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE