Politiikka

Hallituksen niskaan sataa tulta ja tappuraa: ”Alle 30-vuotiaat maksavat työstään veroja samalla tavalla yli kolmekymppiset”

lehtikuva / anni reenpää
lehtikuva / anni reenpää
lehtikuva / anni reenpää

Valtakunnallinen nuorisotyön palvelu- ja vaikuttajajärjestö Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi vaatii hallituspuolueita perumaan esityksensä, joka heikentää nuorten työehtoja.

– Hallituksen on pidettävä huolta siitä, että ihmisiä kohdellaan työmarkkinoilla oikeudenmukaisesti ja yhdenvertaisesti iästä riippumatta. Alle kolmekymppiset maksavat työstään veroja samalla tavalla kuin yli kolmekymppiset – miksi heitä eivät koskisi myös samat oikeudet? Allianssin puheenjohtaja Elisa Gebhard kysyy.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus aikoo sallia työnantajille määräaikaisen työsopimuksen tekemisen vähintään 3 kuukautta yhtäjaksoisesti työttömänä työnhakijana olleen alle 30-vuotiaan kanssa ilman, että siihen on perusteltua syytä.

Määräaikaisuudet kasautuvat erityisesti nuorille naisille.

Allianssi pitää esitystä täysin perusteettomana ja työntekijöiden yhdenvertaisuutta rikkovana. Allianssi vaatii, että esityksen perustuslaillisuus katsotaan tarkasti.

– Muutaman kuukauden kitkatyöttömyysjaksot ovat hyvin tavallisia nuorten pätkätyöläisten keskuudessa. Tavanomaista on sekin, ettei nuori työllisty heti valmistumisen jälkeen, Gebhard huomauttaa.

Määräaikaisuudet kasautuvat erityisesti nuorille naisille. Gerhard ei näe muutoksessa muuta kuin nuorten epävarmuuden lisääntymistä työmarkkinoilla.

Allianssi muistuttaa, että työnantajalla on jo nyt mahdollisuus irtisanoa työntekijä muun muassa työtehtävien laiminlyönnin takia tai tuotannollis-taloudellisista syistä. Lisäksi koeaikaa juuri pidennetty kuuteen kuukauteen.

– Perusteettomat määräaikaiset työsuhteet eivät ole ratkaisu työllistämisen ongelmiin. Näyttää siltä, että määräaikaisten työsuhteiden lisäämisellä pyritään vain paikkaamaan suomalaisen johtamiskulttuurin heikkoa tasoa, Gebhard epäilee.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat