Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Epävarmuutta, turvattomuutta, suoranaista pelkoa työelämää kohtaan” – työmarkkinajärjestö tivaa, tätäkö hallitus todella haluaa

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ei niele hallituksen päätöstä, jonka mukaan työnantaja saisi tehdä määräaikaisen työsopimuksen ilman perusteltua syytä alle 30-vuotiaan kanssa, joka on ollut vähintään kolme kuukautta yhtä soittoa työttömänä työnhakijana.

Demokraatti

Demokraatti

STTK:n hallitus pitää esitettyä muutosta nuorten kannalta epäoikeudenmukaisena eikä usko, että se edes edistäisi työllisyyttä.

– Ainoa seuraus on, että pätkätyöt lisääntyvät, ja se aiheuttaa nuorten keskuudessa kasvavaa epävarmuutta, turvattomuutta ja suoranaista pelkoa työelämää kohtaan, puheenjohtaja Antti Palola varoittaa.

Myös esimerkiksi perheen perustaminen venyisi yhä myöhemmäksi. Palola muistuttaa, että tämä toisi ongelmia jo ennestään alhaisen syntyvyyden maassa eikä oikaisisi huoltosuhdetta.

STTK:n hallitus muistuttaa perustuslaista ja yhdenvertaisuuslaista. Niissä säädetään, että ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa iän perusteella eri asemaan.

– Onkin mahdollista, että maan hallituksen päätös on syrjivä. On välttämätöntä selvittää asia ennen kuin mahdolliseen lainsäädäntövalmisteluun edes ryhdyttäisiin, Palola esittää.

Nuorten työmarkkina-asemaa pitäisi STTK:n mielestä päinvastoin vahvistaa. Järjestö on esittänyt muun muassa, että työelämätieto tulisi opetussuunnitelmiin jo peruskoulusta alkaen. Tämä parantaisi nuorten valmiuksia siirtyä työelämään ja olisi myös työnantajan etu.

Lisää aiheesta

”Hallituksen asenne kuvastaa röyhkeyttä.”

Hallitus on myös ilmoittanut valmistelevansa lakimuutosta, joka keventäisi kriteerejä irtisanoa työntekijöitä heidän yksilöllisten ominaisuuksiensa perusteella enintään 20 hen yrityksissä. Perusteluna on alentaa työllistämisen kynnystä.

– Hallituksen asenne kuvastaa röyhkeyttä. Kyse on rekrytoinnin ja johtamisen heikkoudesta, jos jo aiemmin tehdyt päätökset koeajan pidentämisestä ja työntekijän takaisinottovelvollisuuden lyhentämisestä eivät ole työllistämistä helpottaneet, Palola arvioi.

Irtisanomiskynnyksen madaltaminen heikentäisi STTK:n arvion mukaan myös yritysten halua kasvaa ja henkilöstön sitoutumista pienempiin yrityksiin.

– Pelon ilmapiirillä johtaminen on vanhanaikaista ajattelua ja edustaa mennyttä maailmaa. Suomen työllisyyttä ja kilpailukykyä niillä ei paranneta, Antti Palola tiivistää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE