Politiikka
15.4.2018 12:31 ・ Päivitetty: 15.4.2018 12:31
Legendaarinen työantajapomo runttasi hallituksen pelkuruudesta – Vartiainen alkoi pommittaa Lindströmiä: ”Päätökset perustellaan salaisilla tekijöillä, joita ei voi kertoa julkisesti?”
Eläkkeellä oleva työantajapomo Lasse Laatunen kirjoittaa Iltalehdessä, että Sipilän hallituksella ei riittänyt kehysriihessä rohkeutta linjata tekeillä olevaa työaikalakia nykyaikaan soveltuvaksi. Hänen mukaansa soveltamisala ja paikallinen sopiminen jätettiin ay-liikkeen pelossa koskemattomiksi.
Kohua sen sijaan herättivät linjaukset työsopimuslain muutoksista, joilla yksilöperusteista irtisanomissuojaa lievennetään alle 20 työntekijän yrityksissä. Alle 30-vuotiaiden työntekijöiden määräaikaisia työsopimuksia voitaisiin tehdä jatkossa rajoituksetta.
”Perustuslain tulkinta voi kaataa tämänkin hankkeen. Työnantajien erilainen koko ei aiheuta laillisuusongelmia. Kysymys on työntekijöiden yhdenvertaisuudesta lainsäädännössä. Työlainsäädäntö on täynnä erilaisia rajoja yrityskoon tai jonkin muun perusteen mukaisesti. Irtisanomissuoja on kuitenkin työntekijän oikeusturvan kannalta niin keskeinen, että potkuihin johtava käyttäytyminen 20 työntekijän yrityksessä ja sama käyttäytyminen 21 työntekijän yrityksessä eivät mielestäni voi olla eriperusteisen oikeudellisen arvioinnin kohteena lainsäädännössä.”
Laatunen jatkaa arvosteluaan sanomalla, että hallituksen työoikeudellinen osaaminen ei näytä riittävän asioiden kokoluokkien hahmottamiseen ja kaapin paikan näyttämiseen järjestöille.
Laatusen kirjoitusta kommentoivat sunnuntaina Twitterissä sekä työministeri Jari Lindström (sin.) että kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen.
Lindström kyseli tilillään Laatusen kommenttiin viitaten: ”Mikä ihmeen ”kaapin paikka”-kenelle sitä olisi oikeasti näytetty?”
”Laatunen puolustaa häikäilemättömästi nykyistä syrjivää lainsäädäntöä, joka pitää järjestäytymättömiä työntekijöitä toisen luokan ihmisinä. Entä sinä, Jari?” Vartiainen kysyi Lindströmiltä, joka vastasi puolustavansa realistista tapaa toimia.
”Ottaen huomioon mitä kullakin päätöksellä voi tapahtua.”
Vartiainen jatkoi kysymällä ministeriltä, mitä tämä oikein kuvittelee, että voisi tapahtua. Selvää vastausta Vartiainen ei kuitenkaan saanut.
”Tutustuppa tm-järjestöjen kannanottoihin ennen riihtä. Osaat kyllä ihan itsekin tehdä johtopäätöksiä. Minä otin ne tosissani.”
”Kerron naamatusten. En täällä.”
Vartiaiselle tämä ei riittänyt.
”Siis hallituksen päätökset perustellaan salaisilla tekijöillä, joita ei voi kertoa julkisesti? Uskomatonta.”
”Mutta avustajani varaa ajan.”
”Hallituksen työoikeudellinen osaaminen ei taas näytä riittävän asioiden kokoluokkien hahmottamiseen ja kaapinpaikan näyttämiseen järjestöille.” Entäpä jos se olikin juuri niin? Mikä ihmeen ”kaapin paikka”-kenelle sitä olisi oikeasti näytetty? https://t.co/lH5R1gU5G4
— Jari Lindström (@lindstrom_jari) April 15, 2018
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.