Politiikka
16.4.2018 04:44 ・ Päivitetty: 16.4.2018 04:44
JHL:n puheenjohtaja lyttää hallituksen lainvalmistelun – luvut väärin ja ihmiset suoraan koulusta tyhjän päälle
Hallituksen esitys varhaiskasvatuslaiksi tarvitsee aikalisän, kirjoittaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine Helsingin Sanomissa. Niemi-Laine kirjoittaa yhdessä JHL:n koulutuspoliittisen asiantuntijan Janne Hernesniemen kanssa, että keinot, joilla varhaiskasvatusta halutaan lakiesityksessä kehittää ovat huonosti valittuja.
Laki kiristäisi päiväkodissa työskentelevien lastentarhanopettajien kelpoisuusehtoja tuntuvasti.
– Nyt lastentarhanopettajaksi voi kouluttautua yliopistosta tai ammattikorkeakoulusta. Jatkossa vain yliopistopolun valinneilla varhaiskasvatuksen kandidaateilla olisi mahdollisuus työskennellä lastentarhanopettajina. Ammattikorkeakoulun käyneet lastentarhanopettajat menettäisivät pätevyytensä. Heistä tulisi varhaiskasvatuksen sosionomeja, Niemi-Laine ja Hernesniemi toteavat.
Laki myös edellyttäisi, että vähintään kahdella kolmesta päiväkodissa työskentelevistä tulisi olla lastentarhanopettajan tai varhaiskasvatuksen sosionomin tutkinto. Nykyisen lain mukaan päiväkodin henkilökunnasta joka kolmannella tulee olla lastentarhanopettajan kelpoisuus.
– Lastenhoitajien määrä lähes puolitettaisiin. Nyt henkilöstöstä 60 prosenttia on lastenhoitajia, yhteensä 24 000.
“Lakiuudistuksen tueksi esitetyt henkilöstölaskelmat ovat ristiriitaisia.”
– Lakiesitystä on valmisteltu opetus- ja kulttuuriministeriön mahonkipöydillä asiantuntijatyönä. Kurahousujen kanssa kamppailevaa henkilöstöä ei ole kuultu tai kuunneltu.
Niemi-Laineen ja Hernesniemen mukaan päiväkoteihin ei lain mahdollisen hyväksymisen jälkeen saataisi todennäköisesti riittävästi päteviä opettajia edes vuoteen 2030 asti kestävän siirtymäajan kuluessa.
– Lakiuudistuksen tueksi esitetyt henkilöstölaskelmat ovat ristiriitaisia, eikä siirtymäaika ole realistinen. Lakiesityksen perusteluissa kuntasektorilla arvioidaan työskentelevän 40 000 varhaiskasvattajaa. Saman dokumentin palkkakustannusarviossa lukumäärä onkin 27 000. Tämä ei anna hyvää kuvaa lainvalmistelun tasosta.
– Uudistus vaikuttaisi kuntien rekrytointiin heti, kun uusi laki tulisi voimaan elokuussa. Lastenhoitajia ei enää palkattaisi. Alalle valmistuvat lähihoitajat ja lastenohjaajat jäisivät tyhjän päälle. Työvoimapulaa jo nyt potevan alan houkuttelevuus kärsisi entistäkin pahemmin, Niemi-Laine ja Hernesniemi kirjoittavat Helsingin Sanomissa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.