Politiikka

JHL:n puheenjohtaja lyttää hallituksen lainvalmistelun – luvut väärin ja ihmiset suoraan koulusta tyhjän päälle

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Hallituksen esitys varhaiskasvatuslaiksi tarvitsee aikalisän, kirjoittaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine Helsingin Sanomissa. Niemi-Laine kirjoittaa yhdessä JHL:n koulutuspoliittisen asiantuntijan Janne Hernesniemen kanssa, että keinot, joilla varhaiskasvatusta halutaan lakiesityksessä kehittää ovat huonosti valittuja.

Laki kiristäisi päiväkodissa työskentelevien ­lastentarhanopettajien kelpoisuus­ehtoja tuntuvasti.

– Nyt lastentarhan­opettajaksi voi kouluttautua yliopistosta tai ammattikorkeakoulusta. Jatkossa vain yli­opistopolun valinneilla varhaiskasvatuksen kandidaateilla olisi mahdollisuus työskennellä lastentarhan­opettajina. Ammattikorkeakoulun käyneet lastentarhanopettajat menettäisivät pätevyytensä. Heistä tulisi varhaiskasvatuksen sosionomeja, Niemi-Laine ja Hernesniemi toteavat.

Laki myös edellyttäisi, että vähintään kahdella kolmesta päiväkodissa työskentelevistä tulisi olla lasten­tarhanopettajan tai varhaiskasvatuksen sosionomin tutkinto. Nykyisen lain mukaan päiväkodin hen­kilökunnasta joka kolmannella tulee ­olla lastentarhanopettajan kel­poisuus.

– Lastenhoitajien määrä lähes puolitettaisiin. Nyt henkilöstöstä 60 prosenttia on lastenhoitajia, yhteensä 24 000.

”Lakiuudistuksen tueksi esitetyt henkilöstölaskelmat ovat ristiriitaisia.”

– Lakiesitystä on valmisteltu opetus- ja kulttuuriministeriön mahonkipöydillä asiantuntijatyönä. Kurahousujen kanssa kamppailevaa henkilöstöä ei ole kuultu tai kuunneltu.

Niemi-Laineen ja Hernesniemen mukaan päiväkoteihin ei lain mahdollisen hyväksymisen jälkeen saataisi todennäköisesti riittävästi päteviä opettajia edes vuoteen 2030 asti kestävän siirtymäajan kuluessa.

– Lakiuudistuksen tueksi esitetyt henkilöstölaskelmat ovat ristiriitaisia, eikä siirtymäaika ole realistinen. Lakiesityksen perusteluissa kuntasektorilla arvioidaan työskentelevän 40 000 varhaiskasvattajaa. Saman dokumentin palkkakustannusarviossa lukumäärä onkin 27 000. Tämä ei anna hyvää kuvaa lainvalmistelun tasosta.

– Uudistus vaikuttaisi kuntien rekrytointiin heti, kun uusi laki tulisi voimaan elokuussa. Lastenhoitajia ei enää palkattaisi. Alalle valmis­tuvat lähihoitajat ja lastenohjaajat jäisivät tyhjän päälle. Työvoima­pulaa jo nyt potevan alan houkuttelevuus kär­sisi entistäkin pahemmin, Niemi-Laine ja Hernesniemi kirjoittavat Helsingin Sanomissa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


SIMO ALASTALO

Hampaaton rauhan Pekka syleilee natseja
14.12.2018

Luetuimmat


Uusimmat