Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallituksen superuudistuksesta synkkä arvio – “Ei ole nähty eikä koettu Euroopassa sitten Neuvostoliiton hajoamisen”

Kuntaliiton apulaisjohtaja Reijo Vuorennon mukaan kunnille ei jää mitään sote-toiminnan osalta. Hän sanoo Demokraatille, että “kaikki viedään jollekin uudelle toimijalle, josta ei vielä paljoa tiedetä”.

– Kunnilta siis viedään sote-palvelujen valta ja rahat valtiovetoisille maakunnille. Kuvitellaan, että keskushallinnon ohjauksessa tasa-arvo ja tehokkuus paranevat. Epäilen vahvasti, että käy juuri päinvastoin. Jos kuntien vastuu myös rahoituksesta poistuu, kunnista tulee kuntalaistensa etujen ajajia suhteessa valtiovetoisiin maakuntiin. Ja sitten aiemmat pidikkeet poistuvat eli menot kasvavat ja ongelmat moninkertaistuvat nykyisestä, Vuorento synkistelee.

– Kun pohjoismaisen hyvinvointivaltion sydän on kuntahallinto, nyt se laitetaan syrjään ja otetaan valtava loikka keskusjohtoisuuteen – ei tällaista uudistusta ole Euroopassa nähty eikä koettu sitten Neuvostoliiton hajoamisen, Vuorento kritisoi.

– Jo nyt on nähtävissä, kuinka monin paikoin kehittäminen on pysähtynyt, kun odotellaan, mitä tietoja salaisen valmistelun salaisista kansioista tihkuu. Koko valmistelu tällaisesta megaluokan asiasta on ollut pienen piirin hyppysissä, josta varsinaiset toimijat, eli kunnat, asiakkaat ja muut toimijat kuten järjestöt, on pidetty tehokkaasti ulkopuolella uskoen ja luottaen siihen, että suurin viisaus piilee ministeriöissä ja keskusvirastoissa. Kokemuksesta voin sanoa, että näin ei ole, Vuorento tiivistää.

Sote merkitsee Vuorennon mukaan kuntatalouden volyymin puolittumista ja samalla tietenkin vastaavassa määrin merkityksen pienenemistä.

– Siirrettävät sote-menot ovat noin 17–18 miljardia, ja niihin tulevat valtionosuudet noin 5–6 miljardia. Kun uudistus ei saa valtiolle maksaa mitään, kuntien verotuloja tarvitaan runsaasti ja ne otetaan luonnollisesti sieltä, missä rahaa vielä toistaiseksi on, eli kasvavilta kaupunkiseuduilta.

– Verojärjestelmää joudutaan muuttamaan vääjäämättömästi, mutta minkälaiseksi, ei ole vielä tiedossa. Epäilen vahvasti, että sellaista järjestelmää ei saada aikaiseksi, etteivätkö erot kuntalaisten kesken kasva ja verotus joiltain osin myös kiristy, Vuorento epäilee.

Lisää aiheesta

Hallitus päätti, että sote rahoitetaan valtion varoilla, ainakin väli­aikaisesti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE