Politiikka
20.4.2016 13:40 ・ Päivitetty: 22.4.2016 10:27
“Hallitus ajaa pienten lasten äitejä pois työmarkkinoilta” – SDP tyrmää päivähoitomaksujen korotukset
SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen tyrmää hallituksen esityksen päivähoitomaksujen korotuksesta. Hallituksen esitys varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja koskevaksi laiksi oli tiistaina eduskunnassa lähetekeskustelussa.
– Päivähoitomaksut nousevat osalla perheistä jopa yli viidenneksellä. Maksut eivät nouse vain hyvätuloisilla, vaan kahden huoltajan perheissä suurimmat korotukset kohdistuvat myös keskituloisille, Kiljunen huomauttaa.
– Kalliiksi käyneen päivähoidon vaihtoehtona on, että toinen vanhemmista jää kotiin hoitamaan lapsia. Tähän Sipilän hallitus on perheitä jo aiemminkin kannustanut, kun se on rajannut päivähoito-oikeutta ja kasvattanut ryhmäkokoja. Monessa lapsiperheessä varmasti pian mietitään, kannattaako töihin mennä enää ollenkaan.
Kiljusen mukaan työnteon kannustimet heikkenevät merkittävästi varsinkin sellaisissa perheissä, joissa toinen puoliso on pienituloinen.
Hallituksen puheiden ja tekojen välillä on valtava ristiriita.
– Hallitus puhuu jatkuvasti työllisyyden parantamisesta ja kannustinloukkujen purkamisesta. Samaan aikaan se ajaa pienten lasten vanhempia, erityisesti äitejä, pois työmarkkinoilta. Hallituksen puheiden ja tekojen välillä on valtava ristiriita, Kiljunen arvostelee.
Varhaiskasvatuksen heikentämisen lisäksi hallitus on Kiljusen mukaan myös kaksinkertaistanut aamu- ja iltapäivätoiminnan maksut, korottanut sosiaali- ja terveydenhuollon maksuja ja irrottanut lapsilisän indeksistä.
Lisää aiheesta
– Sipilän hallitus on jättämässä pysyvän jäljen lasten ja perheiden hyvinvointiin, hän sanoo.
SDP:n Eloranta: “Monet kunnat ovat tehneet aivan oikean päätöksen, ettei asiakasmaksuja nosteta”
Kansananedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) yhtyy kritiikkiin hallituksen esitystä kohtaan.
– Näyttää siltä, että hallitus ei ole tietoinen toimiensa todellisista vaikutuksista. Esimerkiksi päivähoitomaksujen varsin korkea nostaminen johtaa pienipalkkaisten naisten kynnyspalkan oleelliseen nousuun, jos perhe kuuluu ylimpään päivähoitomaksuluokkaan.
Elorannan mukaan ratkaisu sotii työnteon kannustavuutta vastaan ja heikentää erityisesti naisten työhön osallistumista.
– Yhdessä varhaiskasvatuslakiin ja päivähoitoasetukseen tehtyjen heikennysten ja muiden asiakasmaksujen korotusten kanssa korotukset vaarantavat vakavasti suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan perusteita. Perheiden kyky selvitä arjesta heikentyy, eriarvoisuus lisääntyy, syrjäytymisen riski kasvaa ja kynnys työn vastaanottamiseen kohoaa. Tätäkö hallitus haluaa, Eloranta kysyy.
Monet kunnat ovat Elorannan mielestä tehneet aivan oikean päätöksen, ettei asiakasmaksuja nosteta.
– Hallituksen toimet ovat kuitenkin johtaneet siihen, että kansalaisten yhdenvertainen kohtelu on vaarantunut ja asuinpaikka ratkaisee sen, millaisia ja minkä hintaisia palveluja ihmiset saavat. Tämä on erittäin vaarallinen eriarvoisuuteen johtava suuntaus hyvinvointimme kannalta, Eloranta painottaa.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ihmetteli, että lähetekeskustelussa ei ollut paikalla yhtäkään suurimman hallituspuolueen keskustan edustajaa.
Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) huomautti, että hyvätuloisilla maksujen nosto käytännössä nostaa veroprosenttia puolella prosentilla, vaikka valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) on toistuvasti sanonut, että kenenkään työn verotus ei kiristy.
– Veronkorotus suuntautuu jostain syystä työssäkäyviin palkansaajiin – ja ennen kaikkea niille kotiäideille, joiden pitäisi haluta ja voida palata työelämään, Harakka sanoi.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.