Kolumnit
23.12.2017 18:00 ・ Päivitetty: 21.12.2017 11:31
Hallitus ajattelee pitkäaikaistyöttömien olevan laiskoja – tämä laki on esimerkki hallituksen ylimielisyydestä
Tarvitsemme aktiivista työvoimapolitiikkaa, sillä työttömyysjakson lyheneminen yhdellä päivällä vahvistaa julkista taloutta yli 20 miljoonaa euroa vuodessa. Hallituksen käsitys aktivoinnista on kuitenkin erilainen kuin SDP:llä.
Hallitukselle aktivointi on sitä, että heikennetään työttömyysturvaa. Hallitus ajattelee pitkäaikaistyöttömien olevan laiskoja, joita on sanktioiden uhalla patistettava töihin tai palveluihin. Suurin osa työttömistä menisi mielellään töihin tai työllistämistä edistäviin palveluihin, jos niitä olisi tarjolla.
Hallitus on tietoinen lain seurauksista.
Hallituksen niin sanotussa aktiivimallissa julkisella vallalla ei ole velvoitteita järjestää töitä tai palveluita, mutta, jos työtön ei niitä saa, häntä rangaistaan työttömyysturvan alentamisella. Hallitus on tietoinen lain seurauksista ja kirjannut lain perusteluihin, että toimeentulotukimenot kasvavat noin 10 miljoonaa euroa ja asumistukimenot neljä miljoonaa euroa.
Todellinen aktivointi edellyttää tehokasta puuttumista työttömyysjaksoihin, mikä edellyttää riittäviä aktiivisen työvoimapolitiikan resursseja. Muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomessa resurssit ovat huonot, mikä heikentää aktiivisen työvoimapolitiikan vaikuttavuutta. Samoin julkisen työnvälityksen resurssit ovat Suomessa murto-osa muista Pohjoismaista.
Hallitus hehkuttaa kolmen kuukauden välein tapahtuvia haastatteluja.
Jos halutaan todellista aktivointia, resursseja on lisättävä koulutukseen, työn etsintään, työhön valmennukseen, kuntoutukseen, työttömien terveyspalveluihin sekä henkilökohtaiseen apuun. Nykyisellään TE-toimistojen ja kuntien työllisyyspalvelujen mahdollisuudet palvella asiakkaitaan tehokkaasti ja laadukkaasti ovat hyvin rajoitetut.
Lisää aiheesta
Hallitus hehkuttaa kolmen kuukauden välein tapahtuvia haastatteluja. Nykyisillä henkilöstöresursseilla nämä eivät kuitenkaan toteudu, vaikka työtön itse niitä toivoo.
Tämä laki on esimerkki hallituksen ylimielisyydestä. Se ei kuunnellut asiantuntijoita, jotka antoivat murskakritiikin lakiesitykselle. Se ei kuunnellut perustuslakivaliokuntaa, joka esitti huolensa yhdenvertaisuuden toteutumisesta, kun työtä ja palveluja on eri tavoin tarjolla eri puolilla Suomea.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
20.12.2017 10:39
Kansanedustaja tyrmistyi ja haukkoo henkeään: ”Mitä ihmeen tekemistä lääkekatolla ja toimeentulotuen maksatuksella on keskenään, rouva ministeri?”
Politiikka
19.12.2017 13:02
Ay-johtaja suomentaa ”aktiivimallin”: ”Lööperiä”
Politiikka
19.12.2017 12:45
Kuppi nurin: ”Tämä on hävytöntä!” – kansanedustaja poltti päreensä täydellisesti
Politiikka
19.12.2017 10:42
Aktiivimalli meni läpi, poliittiset lakot uhkaavat – Lindström: ”Mikäs minä olen niitä estämään, en mikään”
Politiikka
18.12.2017 14:10
”Tämä on täysin kohtuuton härski vedätys” – Rinne tylyttää hallituksen pulla-mallia: Leipokaa uusi
Politiikka
17.12.2017 12:44
Ay-pomo sai totaalisesti tarpeekseen: ”Sanon sen nyt ihan sydämestä, työttömien aktiivimalli Suomen mallina on ihan perseestä”