Kolumnit
16.6.2017 14:38 ・ Päivitetty: 16.6.2017 14:38
Hallitus ei saa hajottaa hyvin toimivia sosiaali- ja terveyspalveluja
Sosiaali- ja terveysuudistusta valmistellaan vauhdilla eduskunnassa. Tavoitteena oli, että esitykset olisi hyväksytty jo ennen juhannusta.
Nyt näyttää siltä, että sote tulee eduskuntaan vasta syksyllä. Perustuslakivaliokunta ottaa kantaa sote-pakettiin ja siihen liittyvään valinnanvapauslakiin juhannuksen jälkeen. Perustuslakivaliokunnan näkemys määrittelee, miten jatkovalmistelu toteutuu.
Monet asiantuntijat ovat kritisoineet uudistuksen hätäistä valmistelua sekä nostaneet esille mahdollisia perustuslaillisia ongelmia. Erityisen suurta kritiikkiä on esitetty pakkoyhtiöittämistä kohtaan, sillä se muuttaa koko sote-järjestelmän markkinaehtoiseksi.
Pääministeri on todennut, että pakkoyhtiöittämisestä voitaisiin luopua. Toivottavasti tämä on koko hallituksen kanta.
Pakkoyhtiöittäminen vie yhteisillä varoilla kustannetut sote-palvelut markkinoille, joista ei ole EU:n kilpailulainsäädännön takia enää paluuta. Pakkoyhtiöittäminen pilkkoo hyvin toimivia palvelukokonaisuuksia, luo uusia hallinnollisia rajoja, heikentää ja vaikeuttaa eri palveluiden sekä alan ammattilaisten yhteistyötä ja yhdessä tekemistä. Yhtiöittäminen lisää byrokratiaa ja estää järkevien toimintojen kehittämistä ja toteuttamista.
Pakkoyhtiöittäminen vaarantaisi päivystystoiminnan toteuttamisen laadukkaasti.
Eksote (Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri) on kehittänyt toimintaansa juuri päinvastaiseen suuntaan. Se on pyrkinyt kehittämään palveluja siten, että hallinnollisia rajoja olisi mahdollisimman vähän. Tavoitteena on aito asiakaslähtöisyys ei vain sanoissa vaan myös teoissa.
Eksotessa on koottu maakunnan sosiaali- ja terveyspalvelut yhteen, ja luotu aivan uudenlaisia palvelukokonaisuuksia, joissa eri alan ammattilaisten yhteistyö on hyvää ja saumatonta ja vastaa asiakkaan palvelutarpeeseen. Yhtiöittäminen pilkkoo kaikki palvelut pienempiin osiin. Eksotessa on myös yksi maamme laajoista päivystyksistä.
Jos pakkoyhtiöittäminen toteutettaisiin, vaarantaisi se päivystystoiminnan toteuttamisen laadukkaasti. Taustalla on sosiaali- ja perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon pilkkominen erillisiin yhtiöihin, kun ne toimivat kaikki nyt yhdessä Eksotessa.
Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että sosiaali- ja terveyspalveluita tulee kehittää ja valinnanvapautta lisätä. Nyt olisi erityisen tärkeää kuunnella alan asiantuntijoita, jotka ovat kertoneet, että hallituksen sote-malli tulee olemaan kallis ja hajauttamaan palvelukokonaisuudet ja lisäämään eriarvoisuutta. Asiakkaalle tämä tarkoittaa myös palveluiden heikkenemistä ja asiakasmaksujen nousua.
Sote-uudistuksen tavoitteena oli alun perin palveluiden parantaminen ja terveyserojen kaventaminen. Näihin tärkeisiin lähtökohtiin tulisi nyt palata.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.