Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallitus ei taivu notifioimaan – Petteri Orpo, voitteko nyt valtiovarainministerinä taata, ettei Suomi jää myöhemmin asiasta kiinni?

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).

Hallitus on antanut perustuslakivaliokunnan valinnanvapauslakilausuntoon vastineensa. Sote-keskusten valinnanvapauden aloittaminen siirtyy vuodella eli vuoteen 2022. Samaan aikaan kuitenkin valinnanvapauden voisi ottaa maakunnassa käyttöön maakunnan näin päättäessä jo 2020.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Me katsomme, että valinnanvapaus tällä tavalla lähtee riittävällä tavalla liikkeelle. Tähän kun yhdistämme pilotit vielä, jotka on tarkoitus saada koko maahan, kaikkiin maakuntiin, niin silloin se lähtee vahvasti liikkeelle, kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoo eduskunnassa medialle.

Orpo katsoo, että vastineen tuomien muutostenkin jälkeen “systeemi betonoituu”.

– Aina on vaalien jälkeen se mahdollisuus, että jokin muuttuu, Orpo toteaa siitä uhasta, että seuraava hallitus voisi helpommin perua asioita, kun niiden toteuttaminen viivästyy.

Esimerkiksi SDP on arvostelut hallituksen valinnanvapausmallia markkinamalliksi, joka vie veronmaksajien rahat yksityisten terveysjättien taskuihin.

– Saa olla aika kovapintainen puolue, joka vie ihmisten saavutetun edun eli sen, että saa valita oman lääkärinsä. Se on aika kova etu lähteä perumaan sitä, Orpo jatkaa valinnanvapausmallia puolustaen.

Orpo monen maakunnan ajautumisesta talousvaikeuksiin: “Voihan se toteutua.”

Perustuslakivaliokunta kantoi huolta myös siitä, onko maakunnilla riittävästi rahoitusta, jotta ihmisille voidaan tarjota perustuslainmukainen hoito, mikäli maakunnat ajautuvat talousvaikeuksiin.

Nyt hallitus sanoo vastineessaan, että yksittäiselle maakunnalle voitaisiin myöntää lisärahoitusta hakemuksen perusteella tai valtion aloitteesta.

Täysin uutena asiana hallitus esittää, että valtion olisi korotettava maakuntien rahoitusta tilanteessa, jossa rahoituksen taso todettaisiin useissa maakunnissa riittämättömäksi turvaamaan sosiaali- ja terveyspalvelut. Tällöin olisi tapahtunut eräänlainen ”systeemimuutos”. Kaikkien maakuntien rahoitusta korotettaisiin, jos niiden rahoituksen taso vaarantaisi riittävien sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaamisen vähintään 8 maakunnassa tai maakunnissa, joiden asukasluku on yhteensä enemmän kuin 40 prosenttia koko maan asukasluvusta.

Orpo ei näe, että hallituksen tavoite hillitä sote-menojen kasvua kymmenessä vuodessa kolmen miljardin verran olisi tämän muutoksen jälkeen uhattuna.

Orpo sanoo käyneensä viimeksi tänään asiaa läpi valtiovarainministeriön keskeisten virkamiesten kanssa. Valtiovarainministerin mukaan he uskovat siihen, että sote-menojen vuosittaisessa 0,9 prosentin kasvussa pysytään.

– Minä pidän sitä itsestäänselvänä, että jos joltakin maakunnalta loppuu rahat, niin ainahan eduskunnan ja hallituksen pitää huolehtia siitä, että ihmiset saavat tarvitsemansa hoidon. Eli kriisitilanteissa se pitää turvata, mutta muutoin se on kehysneuvottelumenettely, joka on tärkeä menon hillinnän kannalta ja se pitää.

Orpo ei pidä vain teoreettisena sitä mahdollisuutta, että 8 maakuntaa tai maakunnat, joiden asukasluku on yhteensä yli 40% voisivat joutua rahoitusvaikeuksiin.

– Voihan se toteutua, mutta silloin se tarkoittaa sitä, että aidosti se raha ei ole riittävä. Jos budjettimenettelyjen kautta budjetoitu raha on liian pieni ja jos on noin suuri määrä maakuntia (eli 8 vaikeuksissa), silloin kai on päivänselvää, että sitä yleistasoa pitää tarkastella. Ei ole maata kaatava asia, Orpo sanoo.

“Minusta tässä mennään nyt tämän virkamiestenkin suosituksen mukaan.”

Halllitus pitää edelleen kiinni siitä, että se ei notifioi eli tarkista valinnanvapausmallin kilpailuoikeudellista soveltuvuutta EU-komissiossa. Oppositiosta ja monien asiantuntijoiden taholta on vedottu siihen, että notifiointi pitäisi suorittaa, jottei Suomen valtio joudu asiassa myöhemmin vahingonkorvauksiin.

Voitteko nyt valtiovarainministerinä taata sen, että siitä ei voi jäädä jatkossa kiinni, kun jätetään notifioimatta?

– Minä luotan tässä vahvaan virkamiesten virkavastuulla tekemään arviointiin ja siihen näkemykseen, joka on tullut laajasti, että sitä notifikaatiota ei ole välttämätöntä tehdä. Kuten todettu, niin lopullista oikeusvarmuutta ei kuitenkaan saisi ennen kuin vasta pitkien prosessien jälkeen EU-tuomioistuimesta. Minusta tässä mennään nyt tämän virkamiestenkin suosituksen mukaan, Orpo vastaa.

Kokoomuksen puheenjohtajan mukaan maakuntavaalien ajankohta ei ole nyt akuutti kysymys. Sote-lait on säädettävä ensin.

“Olen ilmaissut, että olen valmis eduskuntaryhmän kanssa keskustelemaan.”

Orpon mukaan kokoomuksen eduskuntaryhmän jäsenet ovat ottaneet vastineen vastaan “hyvin odotetunkaltaisesti”.

– Rahoituskehyksen pitäminen oli helpotus, se oli todella isolle osalle meidän ryhmästä suuri huoli. Sitten taas toisaalta se, että valinnanvapauteen löytyy tällainen joustava ratkaisu, sitä on pidetty hyvänä niissä keskusteluissa, joita minä olen käynyt.

Orpo sanoo, että on ennen kaikkea ryhmän puheenjohtajiston asia, käsitelläänkö vastinetta kokoomuksen eduskuntaryhmässä.

– Minä olen ilmaissut, että olen valmis eduskuntaryhmän kanssa keskustelemaan, jos on tarvis.

Orpo ei usko, että kukaan ryhmässä enää lipeäisi sote-uudistuksen takaa.

– Muutokset joita on tehty ja jotka ovat vastineessa, ovat mielestäni sen mukaisia mitä olemme ryhmässä yhdessä puhuneet. Näin ollen uskon, että asia etenee.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE