Politiikka

”Hallitus ei voi juosta VR:n liikesalaisuuksien taakse”– SDP:n Wallin haluaa junaliikenteen kilpailutuksen selvitykset julki

Jukka-Pekka Flander
SDP:n kansanedustaja Harry Wallin.
Jukka-Pekka Flander
SDP:n kansanedustaja Harry Wallin.
Jukka-Pekka Flander
SDP:n kansanedustaja Harry Wallin.

Kansanedustaja Harry Wallin (sd.) on tänään jättämässään kirjallisessa kysymyksessä esittänyt hallitukselle esitetyn junaliikenteen kilpailutuksen selvitysten julkituomista.

– Vaikka VR:n liikesalaisuuksista onkin huolehdittava, ei hallitus voi juosta tässä asiassa sen taakse. Eduskunnassa on ennenkin keksitty tavat salaisen materiaalin käsittelyyn, toteaa Wallin.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) julkisti henkilöjunaliikenteen kilpailutuksen valmistelun elokuussa hallituksen talouspoliittisen ministeriryhmän keväisen päätöksen pohjalta.

Liikenne- ja viestintäministeriö julkisti tilaamansa selvitykset osittain samassa yhteydessä. Myöhemmin on tullut tiedotusvälineiden kautta tietoon Valtioneuvoston omistajaohjausyksikön teettämiä selvityksiä, jotka eivät tue kaavailtua uudistusta.

– Nämä selvitykset vaikuttavat olevan voimakkaasti ristiriidassa liikenne- ja viestintäministeriön selvitysten kanssa. Myös liikenneministeri Berner on antanut tiedotusvälineissä ymmärtää, että luottaa enemmän ministeriön kantaa tukeviin kuin kyseenalaistaviin selvityksiin.

”Eduskunnassa on ennenkin keksitty tavat salaisen materiaalin käsittelyyn.”

Wallin muistuttaa, että VR on valtion 100-prosenttisesti omistama osakeyhtiö, joka on viime vuosina tulouttanut valtiolle 90-100 miljoona euroa vuodessa osinkoja sekä maksanut vuosittain satojen miljoonien edestä veroja Suomeen. Valtion ostoliikenteen sekä VR:n suorittaman velvoiteliikenteen yhteisarvo on lähes 50 miljoonaa euroa vuosittain.

– Yhdistettynä teollisuutemme kuljetustarpeisiin raideliikenteen suuret uudistukset vaativat perusteellista arviointia poliittisille päättäjille, kun vaikutukset voivat olla merkittäviä Suomen elinvoimalle ja kilpailukyvylle, sanoo Wallin.

Wallin kysyy nyt, mitä hallitus aikoo tehdä julkisen luottamuksen palauttamiseksi asian valmisteluun ja tasapuolisesti eri kantojen tuomiseksi keskusteluun sekä varmistaakseen, että poliittinen päätöksenteko näin merkittävässä asiassa perustuu tietoon kattavasti.

– Aikooko hallitus tuoda kaikki selvitykset kansanedustajien luettaviksi kokonaisuudessaan?

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat