Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallitus hehkuttaa perustulokokeilua – Filatov: “Pihvi puuttuu”

Kelan yhteiskuntasuhteiden johtaja, professori Olli Kangas luovutti alustavan ehdotuksen perustulokokeilun toteuttamisvaihtoehdoista silloiselle sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle (ps.) Helsingissä 30. maaliskuuta.

Hallitus haluaa aloittaa perustulokokeilun ensi vuoden alussa. Hallitus esittää eduskunnalle, että kokeilu toteutettaisiin vuosina 2017–2018.

Mukaan valittaisiin 2 000 työtöntä satunnaisotannalla. Heille annettaisiin 560 euroa kuukaudessa, mikä olisi verovapaata tuloa.

Osallistuminen olisi valituille pakollista, jotta kokeilusta saatavat tulokset eivät olisi vääristyneitä.

Kokeilulla on tarkoitus tutkia muun muassa sitä, edistääkö perustulo työllistymistä.

Perustuloa saavia ihmisiä verrattaisiin kokeilun ajan kohdejoukkoon kuuluvaan verrokkiryhmään, jolle ei maksettaisi perustuloa.

Tuloksia puntaroitaisiin ensimmäisen vuoden jälkeen, jonka jälkeen päätettäisiin kokeilun laajentamisesta vuodella. Tässä yhteydessä voitaisiin tarkastella myös erilaisia veroratkaisuja.

– Tämä kokeilu on aivan ainutlaatuinen kansainvälisessäkin tarkastelussa, ja sen valmistelulle täytyy antaa jo nyt suuri kiitos, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.).

Lisää aiheesta

Perustulokokeilu on osa hallituksen “kokeilukulttuuria”. Sen kärkihankkeesta vastaavan kunta- ja uudistusministerin Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan työhön kannustava perustulo on ollut vuosien ajan useiden puolueiden tavoitteena.

Vehviläinen kehuu, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on ensimmäinen, joka lähtee asiassa konkreettisesti liikkeelle.

Osmo Soinininvaara (26.8.): Nyt kokeillaan järjestelmää, joka ei voi olla olemassa.

Kaikki eivät ole yhtä innoissaan.

Monet asiantuntijat ja oppositiopuolueiden edustajat ovat kritisoineet hallituksen valitseman mallin kapeaa otantaa ja muita puutteita.

SDP:n kansanedustajan, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatovin mukaan hallituksen perustulokokeilusta puuttuu pihvi.

Filatovin mukaan on silti hyvä, että perustuloa kokeillaan – edes ilman pihviä.

– Pihvit ovat tunnetusti kalliita. Hallituksen perustulokokeilu kutistui ainoastaan 2 000 Kelan työttömyysturvalla olevaa koskevaksi, käytännössä siis työttömän työmarkkinatukikokeiluksi, Filatov kirjoitti blogissaan elokuun lopussa.

– Hallituksen kokeilu kuivui miniatyyrikokoon rahapulan varjolla, hän jatkoi.

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka huomautti omassa Facebook-päivityksessään (26.8.), että hallituksen kokeilu koskee kahtatuhatta työtöntä.

– Ei opiskelijoita, freelancereita, yrittäjiä, muiden tukien saajia. Liian vino ja pieni otos, nollatutkimus, Harakka kuittasi.

FB-kommentissaan Harakka arvioi Kelan tutkimusprofessoriin vedoten, että luotettava otos olisi vähintään 10 000.

– Miksi näin hölmöä mallia kokeillaan? kysyi puolestaan perustulon puolesta puhunut ex-kansanedustaja ja ex-ministeri, tietokirjailija Osmo Soininvaara (vihr.) kotisivullaan.

Soininvaaran mukaan malli, jota perustulokokeilussa aiotaan käyttää, on “järjettömästi alijäämäinen”.

– Kahden vuoden määräaikainen kokeilu ei kerro, miten perustulo vaikuttaisi koko elämää koskeviin valintoihin. Kukaan ei tämän kokeilun innottamana lähde lammasfarmariksi aidompaa elämää etsimään, Soininvaara päätti kirjoituksensa.

Tasavallan johtaviin perustuloasiantuntijoihin kuuluva Soininvaara jatkoi hapanta kommentointia Ilta-Sanomissa (26.8.):

– Nyt kokeillaan järjestelmää, joka ei voi olla olemassa. Meillä ei ole varaa lisätä jokaisen ansiotuloja saavan ansiota 560 eurolla kuussa, hän sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE