Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Hallitus pääsee vain armosta seuraavalle luokalle” – USU: Ajatuspajat jakavat viitosia sote-sotkun takia

Ajatuspajojen arviot nykyhallituksen toiminnasta tämän lukuvuoden aikana ovat enimmäkseen murskaavia. Niiden hallitukselle antamien kouluarvosanojen keskiarvo on vain 5,6. Tämä selviää Uutissuomalaisen kyselystä.

Demokraatti

Demokraatti

– Hallitus pääsee vain armosta seuraavalle luokalle, ajatushautomo Agendan toiminnanjohtaja Mattias Fagerholm kiteyttää Uutissuomalaisen haastattelussa.

Maireita eivät ole muutkaan perustelut alhaisille arvosanoille.

– Loppua kohti koheltaminen on vain lisääntynyt, 5-, Vasemmistofoorumia vetävä Jukka Pietiläinen muotoilee.

– Ainoa pieni ilonpilkahdus lukuvuonna on ollut alkoholilain uudistus, joka saatiin monen vuoden väännön jälkeen, mutta sitä suurempi miinus tulee sote-sekoilusta, ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja Mikko Kiesiläinen kommentoi.

Uutissuomalaisen juttua varten kysyttiin ajatuspajojen vetäjiltä muun muassa sitä, millaisen arvosanan ne antavat hallitukselle kuluneesta lukuvuodesta. Yhdeksästä vastanneesta Libera on puolueista riippumaton, kahdeksalla muulla on puoluekytkös.

Suopeimpana Toivo ja e2.

Lisää aiheesta

Suopeimmin Juha Sipilän (kesk.) johtaman hallituksen tekemisiin tänä lukuvuotena suhtaudutaan ajatuspaja Toivossa ja e2:ssa. Kummaltakin irtoaa kyselyn korkein arvosana, 7,5.

– Vaalikauden tärkein työ eli sote on kesken, siksi korkeammalle arvosanalle ei ole perusteita nyt, e2:ta johtava Karina Jutila perustelee.

E2 on puolueista lähimpänä keskustaa, mutta Jutila korostaa, että puolue on vain yksi e2:n taustalla olevan Edistysmielisen tutkimuksen yhdistyksen noin 40 jäsenestä eikä rahoita ajatuspajan toimintaa.

Toivo taas on avoimesti kokoomuksen kyljessä toimiva ajatuspaja. Kolmannella hallituspuolueella, sinisillä ei ole ajatuspajakytköstä.

Keskiarvo laski vuoden takaisesta.

Ajatuspajojen vetäjiltä pyydettiin myös arviota Sipilän hallituksen koko hallitustaipaleesta eli heille toistettiin nyt jo kolmantena keväänä peräkkäin kysymys, millainen kouluarvosana kuuluu hallitukselle sen toiminnasta tähän saakka.

Ajatuspajojen antamien arvosanojen keskiarvo oli hallituksen ensimmäisen vuoden jälkeen vielä 6,53. Tämän vuoden kyselyssä keskiarvo oli enää 6,25, joten se on tippunut kolmella kymmenyksellä.

Tämän vuoden kyselyssä keskiarvo olisi ollut vieläkin huonompi, jos kyselyyn vastanneiden joukkoon ei olisi tullut uutena kristillisdemokraatteja lähellä olevaa Kompassia, josta arvioitiin hallituksen tähänastinen toiminta 7,5:n arvoiseksi.

– Hallitus on tasapainottanut budjettia ja yrittänyt ajaa talouteen uudistuksia. Toisaalta arvosanaa alentavat monet epäonnistumiset. Leikkaukset lapsiperheiltä ovat osaltaan vaikuttaneet heikkoon syntyvyyteen. Leikkaukset eläkkeistä ja lääkekorvauksista ovat osuneet heikompiosaisiin ja alkoholiverouudistus uhkaa tuottaa pitkäaikaisia ongelmia, Kompassia johtava Sauli Ahvenjärvi perustelee.

Ilman Kompassia – eli vuoden takaisella vastaajajoukolla – keskiarvo olisi pudonnut 6,1:een, kun arvosanaansa viime vuodesta laskivat Suomen perusta, Vasemmistofoorumi, Kalevi Sorsa -säätiö ja Agenda.

Pahimpien epäonnistumisten kirjo on laaja.

Sipilän hallituksen suurimmat onnistumiset liittyvät lähes kaikkien ajatuspajojen mukaan talouteen: taloustilanteen koheneminen, velkaantumisen väheneminen, viennin hintakilpailukyky, työllisyyden nousu…

– Työllisyysasteen nousu on erinomainen asia, joskin on kyseenalaista onko se hallituksen ansiota vai tapahtunut siitä huolimatta. Samoin talouskasvun vahvistuminen, Kalevi Sorsa -säätiötä johtava Kaisa Penny huomioi.

Pahimpien epäonnistumisten kirjo on laaja: esimerkiksi leikkaukset etuisuuksista ja koulutuksesta, sote-uudistus ja useiden uudistusten, kuten perhevapaauudistuksen kariutuminen.

Sekä perussuomalaisia että vihreitä lähellä olevissa ajatuspajoissa pidetään hallituksen suurimpana epäonnistumisena samaa asiaa eri vivahteilla – maahanmuuttopolitiikkaa.

– Hallitus on pahiten epäonnistunut maahanmuuttopolitiikassa, Suomen Perustaa vetävä Simo Grönroos toteaa.

Ajatuspajojen mukaan seuraavan hallituksen on syytä kiinnittää katseet erityisesti sosiaaliturvan uudistamiseen ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen jatkamiseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE