Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

1.4.2025 10:01 ・ Päivitetty: 1.4.2025 10:54

Hallitus pitää tiedotustilaisuuden ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – katso suoraa lähetystä kello 14

LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Hallitus pitää iltapäivällä tiedotustilaisuuden ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Kello 14 alkavan tilaisuuden tarkemmasta sisällöstä ei ole kerrottu.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kutsun mukaan paikalla ovat kaikkien hallituspuolueiden puheenjohtajat eli pääministeri Petteri Orpo (kok.), valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.), opetusministeri Anders Adlercreutz (r.) sekä maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.).

Lisäksi paikalla ovat ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ja puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.).

MTV:n uutiset kertoi aiemmin lähteisiinsä perustuen, että Orpo oli kutsunut aamulla eduskuntapuolueita koolle keskustelemaan jalkaväkimiinoista ja mahdollisesta irtaantumisesta Ottawan sopimuksesta. Sopimus kieltää jalkaväkimiinojen käytön. MTV:n uutisten mukaan kutsuttuina oli kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajia ja eduskuntaryhmien puheenjohtajia.

Puolustusvoimat on viime kesästä alkaen laatinut selvitystä jalkaväkimiinojen tarpeellisuudesta ja Ukrainan sodan opeista niihin liittyen. Selvityksen on odotettu valmistuvan lähiaikoina.

PUOLUSTUSMINISTERI Antti Häkkänen (kok.) on aiemmin sanonut asian etenevän siten, että Puolustusvoimien selvityksen valmistuttua hän esittelee sen muulle valtiojohdolle.

-  Sitten tehdään johtopäätöksiä, käydään parlamentaarinen keskustelu ja sitten tässä asiassa edetään, Häkkänen sanoi maaliskuussa.

Ottawan sopimuksesta irtautuminen vaatisi lainvalmistelua, ja lopullisen päätöksen tekisi eduskunta. Sopimuksessa on kuuden kuukauden irtisanomisaika.

Häkkäsen mukaan asiassa voidaan edetä nopeastikin, vaikkakin itse jalkaväkimiinojen ottaminen uudelleen käyttöön Puolustusvoimissa veisi vuosia.

JULKINEN keskustelu jalkaväkimiinojen sallimisesta alkoi toden teolla lokakuussa. Tuolloin Puolustusvoimain komentaja Janne Jaakkola sanoi MTV:n uutisille, että Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut Ottawan sopimukseen liittymisen jälkeen.

Tämän jälkeen Häkkänen kertoi, että oli pyytänyt jo kesällä asiasta selvitystä Puolustusvoimilta.

Hallituspuolueista kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat kannattaneet jalkaväkimiinojen sallimista. RKP ei ole ottanut asiaan selkeää kantaa.

Maaliskuussa keskustelu sai vauhtia, kun Puola, Viro, Latvia ja Liettua kertoivat haluavansa vetäytyä Ottawan sopimuksesta. Häkkäsen mukaan Suomen selvitys ei ollut vielä tuolloin ratkaisukypsä, jotta päätöksiä olisi voitu tehdä samassa tahdissa näiden maiden kanssa.

Suomi liittyi Ottawan sopimukseen vuonna 2012. Sen on vuodesta 1997 alkaen allekirjoittanut tai ratifioinut yli 160 maata. Joukossa ei ole esimerkiksi Venäjää, Kiinaa tai Yhdysvaltoja.

Anni Keski-Heikkilä, Terhi Riolo Uusivaara / STT

Uutista täydennetty MTV:n tiedoin klo 13.17.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU