Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallitus saattaa pyrkiä siirtämään maakuntavaaleja jonkin verran – Sipilä: Oikeuskanslerinviraston lausunto huomioidaan

Pääministeri Juha Sipilän mukaan maakuntavaalien aikataulua voidaan "justeerata".

Eduskunnassa odotellaan kuin kuuta nousevaa perustuslakivaliokunnan lausuntoa valinnanvapausuudistuksesta. Pitkälti siitä riippuu, missä aikataulussa sote- ja maakuntauudistus etenee. Kyse on siitä, kuinka isoja korjauksia valiokunta uudistukseen esittää. Tänään on kerrottu, että lausuntoa ei saada valmiiksi vielä tällä viikolla.

Aikataulusta on arvioitu pitkälti riippuvan myös maakuntavaalien järjestämisen ajankohdan. Moni asiantuntija on pitänyt hallituksen kaavailemaa lokakuun 28. päivää liian tiukkana. Muun muassa oikeuskanslerinvirasto liputtaa noin puolen vuoden puolesta eli aikaa sote-lakien voimaansaattamisesta vaalien järjestämiseen pitäisi kulua tämän verran.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen ei suosittele, että aikaa lakien voimaantulon ja maakuntavaalien välillä nipistetään yhtään neljästä kuukaudesta. STT:n mukaan Jääskeläinen kertoo sanoneensa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, että teknisesti mahdollinen aikaraja sote-lakien voimaantulolle on 23. heinäkuuta.

Ainakaan vielä eduskunta ei ole muuttanut täysistuntosuunnitelmaansa eli istuntoja on tämän päivän tietojen mukaan varattu heinäkuun ensimmäiselle viikolle asti.

Kaikkonen MT:lle: Ajankohta ei kiveen hakattu.

Pääministeri Juha Sipillä (kesk.) on sanonut jo aiemmin STT:lle, että jos sote- ja maakuntalakien käsittely eduskunnassa menee heinäkuulle, maakuntavaalien ajankohtaa “vastaavasti justeerataan”.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon mukaan lokakuun loppu ei ole kiveen hakattu vaalien järjestämisajankohta, vaan niitä voitaisiin siirtää myöhemmäksikin. Saarikko on kuitenkin sanonut STT:lle, että vaalit pitää järjestää riittävän aikaisin, jotta maakunnile jää riittävästi aikaa toimintansa aloittamiseen.

Keskustan ministerien puheista on luettavissa, että keskustassa olisi valmiutta siirtää maakuntavaaleja jonkin verran, esimerkiksi joillakin viikoilla, eteenpäin, muttei kuitenkaan niin, että niitä lähdettäisiin yhdistämään keväällä 2019 pidettäviin eduskunta- ja eurovaaleihin.

Maaseudun Tulevaisuuden mukaan suunniteltu maakuntavaalien aikataulu, lokakuun 28., joustaa tarvittaessa ja siirretään mahdollisesti marraskuulle tai senkin jälkeen. Nämä pohdinnat vastaavat myöskin Demokraatin tietoja asiasta.

– Maakuntavaalien ajankohta ei ole kiveen hakattu, ennen kuin asiaankuuluvat lait alkavat olla käsitelty eduskunnassa. Ajankohta varmistuu oman arvioni mukaan kesäkuussa. Asiassa pitää totta kai huomioida asiantuntijoiden näkemykset. Sinänsä kellekään ei pitäisi olla yllätys, että maakuntavaalit ovat loppusyksystä tulossa, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on myös jo vahvistanut Maaseudun Tulevaisuudelle.

“Kaikkein helpoin kysymys koko uudistuksessa.”

Pääministeri Juha Sipilä vastasi jälleen tänään medialle kysymyksiin maakuntavaalien aikataulusta.

– Nyt kaikki keskittyy siihen, että laki saadaan läpi ja sen jälkeen vaaliajankohta on enemmän ja vähemmän tekniikkaa eli vaalien järjestämiseen pitää olla riittävä aika, mutta maakunnalla pitää myöskin olla sitten riittävä aika siihen, että saadaan toimeenpantua laki. Tässä talossa kannattaa keskittyä vain siihen, että saadaan laille sisältö ja laki hyväksyttyä. Tuo on kaikkein teknisin asia tässä koko uudistuksessa, se ei ole poliittinen kysymys, Sipilä sanoi.

Kun Sipilältä kysyttiin oikeuskanslerinviraston toivomasta kuudesta kuukaudesta sote- ja maakuntalakien hyväksymisen sekä maakuntavaalien välillä, hän huomautti, että oikeuskanslerinviraston lausunnossa puhuttiin NOIN kuudesta kuukaudesta.

– Sen mukaisesti tietenkin toimitaan, mitä oikeuskanslerinvirasto sanoo. Sitten kun se aikanaan tulee tämä tekninen asia esille niin tietenkin siinä konsultoidaan myöskin oikeuskanslerinvirastoa.

Kysymykseen tarkoittaa tämä vaalien siirtymistä loppuvuoteen, Sipilä toteaa edelleen, että vaalien ajankohta on kaikkein helpoin kysymys koko uudistuksessa.

– Kyllä vaaleille päivä löytyy, se on ihan varma, voitte luottaa siihen.

“Kevääseen tai sitten johonkin siihen järkevästi välille.”

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on todennut, että maakuntavaalien aikataulu ei ole nyt ykkösasia.

– Realismia on se kun eduskunta käsittelee, että katsotaan ensin se käsittely läpi ja katsotaan missä aikataulussa lait valmistuvat, sitten kuullaan asiantuntijoita. Sitten tavallaan viimeisessä vaiheessa katsotaan, että milloin vaalit on mahdollista järjestää, hän on sanonut.

Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Kalle Jokinen ei ollut tänään kovin halukas spekuloimaan maakuntavaalien ajankohtaa Demokraatille. Sipilän puhumasta “justeeraamisesta” hän kuitenkin totesi, että voi olla, että siihen joudutaan menemään.

– Mutta kyllä minulla ryhmäjohtajana fokus on ainoastaan siinä, että valiokunnissa asia etenee ja lait saadaan valmiiksi ja se vaalien ajankohta määräytyy sen mukaan, kun lait ovat valmiita.

Jokinen kommentoi myös varovaisesti keskustan ilmeistä valmiutta siirtää maakuntavaaleja jonkin verran.

– Jos joudutaan niin sittenhän siinä on ne vaihtoehdot, että joko siirtää sitten sinne kevääseen tai sitten johonkin siihen järkevästi välille. Sitä on vaikea spekuloida ja arvioida, kun ei tiedä, milloin meillä on keskeiset lait valmiina.

– Minä sanon vain, että ne ovat vaihdoehdot, mutta en minä ota kyllä kantaa, että kumpi sitten on… Sanotaan näin, että minä en vaalien ajankohdalla spekuloi yhtään tässä vaiheessa.

– Vaalijohtaja on puhunut, että 2 kuukautta on ihan minimi, sitten hän on puhunut neljästä kuukaudesta, oikeuskanslerinvirasto on puhunut kuudesta kuukaudesta. Eli kyllä nämäkin puheet pitää sitten selvittää, että mikä se oikeasti on.

Lepomäen kanssa keskustellaan vielä.

Jokisen mukaan kokoomuksen eduskuntaryhmä on sote- ja maakuntauudistuksen takana ja odottaa, että pääsee äänestämään tämän puolesta.

Poikkeus on ollut kansanedustaja Elina Lepomäki, odotatteko vielä, että saadaan Lepomäkikin äänestämään puolesta?

– Se katsotaan sitten. Se on ollut puhe, että sitten kun paketti on valmis niin sittenhän se keskustelu käydään, miten hän toimii, Jokinen sanoo.

Hän aikoo keskustella aikanaan henkilökohtaisesti Lepomäen kanssa äänestämisestä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE