Politiikka
16.3.2020 16:01 ・ Päivitetty: 16.3.2020 16:01
Hallitus suosittelee välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla – tästä siinä on kyse
Hallitus on juuri pitänyt tiedotustilaisuuden koronaviruksen seurauksien hoitamisesta.
Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.
Valtioneuvosto ja toimivaltaiset viranomaiset saattavat päätökset ja suositukset voimaan valmiuslain, tartuntatautilain ja muun lainsäädännön mukaisesti. Toimivaltaiset viranomaiset antavat tarkempia ohjeita vastuidensa mukaisesti.
Hallitus antaa valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina 17. maaliskuuta 2020.
Hallitus rajoittaa julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja samalla se suosittelee välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.
Demokraatti kysyi hallituksen tiedotustilaisuudessa, mitä tällainen tarpeeton oleilu käytännössä tarkoittaa.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi, että esimerkiksi kauppakeskuksilla ja asemilla tulee välttää tarpeetonta oleilua.
– Sitä soisi nyt kaikkien välttävän.
Asioida saa, saa käydä ruokakaupassa ja apteekissa.
– Kyllä suomalaiset ihmiset saavat ja voivat käydä ulkoiluttamassa koiraa, käydä puolison kanssa lenkillä, he voivat istahtaa puiston penkille, odottaa joukkoliikennevälinettä, käydä ruokakaupassa ja apteekissa, Marin tarkensi mutta sanoi, ettei muutoin vain hakeuduta oleilemaan toisten seuraan.
– Ei yksin siitä ole hyötyä, että koulut suljetaan, jos samat nuoret ja lapset kokoontuvat sosiaalisesti muualle oleilemaan, Marin sanoi.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) totesi hänkin, ettei yksistään koulujen sulkeminen ja siirtyminen etäopetukseen auta.
Niillä alueilla joissa tautiketjut hallinnassa, on jatkettava tautiketjun jäljittämistä.
Kiurun mukaan hallituksen toimissa on kyse siitä, että pyritään, ettei tautihuippu toteudu, vaan päästään aina alle terveydenhuollon kantokyvyn rajan sairastamisessa.
– Tältä osin ei auta, että samat lapset jotka ovat päivän koulussa, ovat iltaisin kaupungilla.
Kiuru totesi, että jotta voimme suojella ikäihmisiä ja riskiryhmiin kuuluvia, joudumme epämukavuusalueelle.
– Tähän on koottu aika kova paketti, jotta koko yhteiskunta vähentää kontaktien määrää, jotteivät ikäihmiset saa virusta, Kiuru sanoi hallituksen moniin eri toimiin viitaten.
Kiurun mukaan yhteiskunta jarruttaa nyt niin, että todelliset kontaktimäärät painetaan aivan minimiin.
– Tämä tulee olemaan varmaan raskas operaatio kaikille suomalaisille, Kiuru myönsi mutta sanoi, että tällä tähdätään siihen, että mahdollisimman moni yli 70-vuotias olisi turvassa. Ikäihmisten ja riskiryhmien eristäminen on nyt olennaista, jotta voimme välttää kuolemia.
Valmiuslaki tarkoittaa käytännössä sitä, että muiden perusoikeuksia nyt rajataan, jotta voidaan suojella niitä jotka ovat kaikkein heikoimmilla.
– Tällä halutaan suojella kansalaisia paremmin kuin normaalilla lainsäädännöllä, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi.
Henriksson painotti, että perusoikeuksiin kajoava valmiuslaki on niin poikkeuksellinen, että se vaatii sen, että eduskunta yhtyy siihen. Eduskunta käsittelee asian tällä viikolla.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.