Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Hallitusohjelma kiritti päätöstä: SAK kohottaa järjestöllistä valmiutta – ”Hyvälläkään tahdolla luettuna siellä ei kuulu työntekijöiden ääni”

Nora Vilva
Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

SAK:n hallitus katsoo, että lakien “yksipuolinen ja ylimalkainen valmistelu” pakottaa järjestöä etsimään keinoja saada työntekijän ääni kuuluviin. SAK aloittaa järjestöllisen toimintavalmiuden kohottamisen.

Demokraatti

Demokraatti

SAK:n hallitus antaa kritiikkiä pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitusohjelmalle, joka näyttää olevan rakennettu suoraan työnantajajärjestöjen tavoitteista.

– Hyvälläkään tahdolla luettuna siellä ei kuulu työntekijöiden ääni. Tavoitteissa korostuu enemmän työnantajan vallan kasvattaminen sekä työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksien ja edunvalvonnan heikentäminen kuin työllisyyden, työhyvinvoinnin ja tasa-arvon edistäminen, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta lataa tiedotteessa.

Eloranta huomauttaa, että hallituksen kielenkäytössä hämärretään tahallaan sanojen todellista merkitystä. Elorannan mukaan on suorastaan irvokasta puhua ihmisten auttamisesta takaisin työelämään, kun todellisuudessa työntekijän asemaa heikennetään ja sosiaaliturvaa leikataan rajusti.

– On myös vaikea ymmärtää, miksi tavoitteet ja keinot vievät vastakkaisiin suuntiin. Työttömyysturvan ja asumistuen suojaosien poistaminen heikentävät työllisyyttä, vähentävät työnteon kannusteita ja rankaisevat osa-aikaisen työn vastaanottamisesta. Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen on onneton teko aikana, jolloin ihmisten osaamiseen on panostettava täysillä.

Hallitus sanelee lopputuloksen työnantajien suosiollisella siunauksella.

SAK kritisoi, että leikkaukset ja heikennykset on kirjoitettu suoraan hallitusohjelmaan ja tahti niiden toteutukselle on nopea. SAK:n mukaan aito ja huolellinen kolmikantainen valmistelu on näissä aikataulu- ja lopputulosraameissa käytännössä mahdotonta.

Lisää aiheesta

– Hallitus sanelee lopputuloksen työnantajien suosiollisella siunauksella. Lopputuloksena vastakkainasettelu lisääntyy, jännitteet työmarkkinoilla kasvavat ja luottamus osapuolten välillä heikkenee. Vaikea nähdä, että tämä olisi koko suomalaisen yhteiskunnan etu, Eloranta sanoo.

SAK:n hallitus paheksuu, että ensi töikseen maan hallitus pyrkii rajoittamaan lakko-oikeutta. Vaativan ja syvällisesti perusoikeuksiin kajoavan uudistuksen tekemiseen on aikaa pari kuukautta, järjestö moittii. Elorannan mielestä nopealla ja ylimalkaisella valmistelulla pyritään rajoittamaan lakko-oikeutta, jonka jälkeen käydään muiden oikeuksien ja etujen kimppuun.

Kolmikantaisen valmistelun ollessa näennäistä, on SAK:n mukaan palkansaajaliikkeen valmistauduttava esittämään näkemyksensä muilla tavoin. SAK:n hallitus päättikin kokouksessaan aloittaa järjestöllisen toimintavalmiuden kohottamisen.

– Jäsenistön tiedon tarve tulevista uudistuksista on suurta, ja ne ovat herättäneet paljon huolta ammattiliittojen jäsenten keskuudessa. Tarvetta yhteisen keskustelun ja tilannearvion tekemiselle on paljon, Eloranta sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE