Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

”Kosmeettista teatteria” – ensin vähennetään mielipiteenvapautta ja sitten viedään läpi kaikkia palkansaajia koskevia heikennyksiä

Hallitusohjelman työelämäuudistusten käsittely on jo osin alkanut hallituksen sekä työntekijäkeskusjärjestöjen ja työnantajajärjestöjen välillä. Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala ei odota työryhmistä mitään hyvää työntekijöille.

Heikki Sihto

Demokraatti

– Nämä työryhmät ovat kosmeettista teatteria. Ei niissä päästä yhteisymmärrykseen. Miksi työnantajat vakavasti keskustelisivat työntekijöiden kanssa, kun he kuitenkin saavat paremman ohjelman hallitukselta, Petri Vanhala sanoo.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on samaa mieltä. Hän toteaa hallitusohjelman työelämäkirjausten olevan kuin suoraan Elinkeinoelämän keskusliiton ja Keskuskauppakamarin ohjelmista.

– Koko hallitusohjelmassa on yli 250 sivua. Ohjelman muissa tavoitteissa puhutaan muun muassa ”pyrkimisestä”, mutta työelämää koskevissa kohdissa sanamuoto on ”tehdään” tai ”muuttuu”. Tältä pohjalta työnantajilla ei ole edes tarvetta neuvotella, Aalto sanoo.

Hän myöntää hallitusohjelman olevan hienosti tehty – jos jostain syystä haluaisi synnyttää mahdollisimman kärjistetyn tilanteen työmarkkinoille.

– Ensin vähennetään mielipiteenvapautta heikentämällä lakko-oikeutta ja sitten viedään läpi kaikkia palkansaajia koskevia heikennyksiä. Ja kaikki tämä työntekijöitä kuulematta, Aalto puuskahtaa.

Hän sanoo hallitusohjelman olevan sillä tavalla ”vinoon kirjoitettu”, että se vie muun muassa työttömyysturvan heikennyksillä toimeentulon edellytykset heikoimmassa asemassa olevilta, mutta tarjoaa suuritiuloisimmille muhkeita veronalennuksia.

– Tilanne on ammattiliitoille vaikea. Meidän on helpompi vaikkapa viimeiseen asti puolustaa lakko-oikeutta kuin puuttua sosiaaliturvaan tehtäviin heikennyksiin.

Myös Petri Vanhala näkee hallitusohjelmassa työnantajien vahvan kädenjäljen. Hän ei tätä ihmettele, kun esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeri Arto Satosen valtiosihteeriksi palkattiin Metsäteollisuus ry:n entinen toimitusjohtaja Timo Jaatinen.

Jaatinen johtaa paikallisen sopimisen edistämistä koskevaa työryhmää ja työtaisteluita käsittelevää työryhmää. Näistä jälkimmäisen, muun muassa lakko-oikeuden rajoittamista pohtivan, ryhmän työn pitäisi valmistua syksyksi.

– Hallitusohjelma on kuin suoraan kopioitu UPM:n viime neuvottelukierroksen tavoitteista. Niitä ei syötetty silloinkaan Paperiliitolle eikä tulla syöttämään nytkään, Vanhala sanoo.

Riku Aalto ja Petri Vanhala olivat keskustelemassa tänään lauantaina Valkeakosken Työväen Musiikkitapahtumassa järjestetyssä liittopaneelissa, jossa muut keskustelijat olivat Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo ja Ammattiliitto Pron yhteiskuntajohtaja Maria Mäkynen.

Liittopaneelin jälkeen järjestetyssä kansanedustajien paneelissa oli mukana myös työ- ja elinkeinoministeri Arto Satonen. Hän painotti, että työelämää koskevissa työryhmissä käydään aitoa keskustelua, vaikkakin lähtökohtana niissä on hallitusohjelman kirjaukset. Satonen kuitenkin painotti, että yhdelläkään neuvotteluosapuolella ei ole veto-oikeutta, jolla se voisi yksin estää uudistukset.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE