Politiikka
4.1.2018 09:07 ・ Päivitetty: 4.1.2018 12:54
”Hallituspuolueiden kansanedustajat sivuuttivat tylysti valiokunnan näkemyksen” – Sanna Marin: Epäoikeudenmukainen laki runnottiin läpi eduskunnassa
Eduskunta hyväksyi 19. joulukuuta työttömyysturvan niin sanotun ”aktiivimallin”. Laki hyväksyttiin hallituspuolueiden äänin 103–90. Malli tuli voimaan vuoden alussa.
Mallissa työttömyyskorvausta leikataan vajaat viisi prosenttia, jos työtön ei ole tehnyt vähintään 18 tuntia palkkatyötä kolmen kuukauden aikana, tienannut yrittäjänä 241 euroa tai osallistunut työllistymispalveluihin viitenä päivänä.
Lakiuudistuksen kumoamiseksi on tehty kansalaisaloite, joka on kerännyt lähes 100 000 kannatusilmoitusta.
SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin kirjoittaa laista ja sen eduskuntakäsittelystä eilen julkaistussa kolumnissaan kaupunkilehti Tamperelaisessa.
– Aktiivimalli koetaan epäoikeudenmukaiseksi ja syystä, Marin kirjoittaa.
Erityisen epäoikeudenmukaisen mallista tekee Marinin mukaan se, että työttömyysturvaa leikataan myös tilanteessa, jossa työtön on pyrkinyt täyttämään aktiivisuusedellytyksen, muttei ole tähän pystynyt hänestä riippumattomista syistä.
– Eri alueilla ei ole yhdenvertaisesti tarjolla työtä tai työllisyydenhoidon palveluita. Aktiivimalli kohteleekin eri puolella Suomea asuvia ihmisiä eriarvoisesti, hän huomauttaa.
Lisää aiheesta
Myös eduskunnan perustuslakivaliokunta kiinnitti asiaan huomiota lausunnossaan.
– Hallituspuolueiden kansanedustajat sivuuttivat tylysti valiokunnan näkemyksen runnoessaan lain läpi eduskunnassa joulukuussa.
”Epäoikeudenmukainen aktiivimalli on mahdollista kumota.”
Marin jatkaa, ettei aktiivimalli ole ensimmäinen työttömyysturvan heikennys istuvalta hallitukselta.
– Toimimaton ja epäoikeudenmukainen aktiivimalli on mahdollista kumota. Kansalaisaloite on tähän yksi väylä, Marin päättää kolumnin.
Kolumni: Aktiivimalli on mahdollista kumota https://t.co/C3dhSYI3zt pic.twitter.com/SmVxkhQGX4
— Tamperelainen (@TampereUutiset) January 3, 2018
Moni sd-poliitikko ja vaikuttaja on Marinin tavoin kommentoinut kiisteltyä ”raippamallia”.
Sosiaalisessa mediassa ei heiltä ole jäänyt huomioimatta se, että pääministeripuoluee keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja kyseenalaistaa lain kolme päivää sen voimaantulon jälkeen.
Löytyypä kommentteja myös sille, että sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja alkoi epäillä juuri salissa hyväksyttä mallia vain muutama tunti äänestyksen jäkeen.
Hetkinen. Keskusta johtaa hallitusta, joka loi #aktiivimalli'n. Keskustan kansanedustajat äänestivät sen puolesta. Myös @anttikaikkonen Nyt 3 päivää voimaantulosta alkaa hurskastelu. #eduskunta https://t.co/nQujgPCXat
— In memoriam: Maarit Feldt-Ranta (@FeldtRanta) January 3, 2018
#aktiivimalli keskustelun ongelma: 1) puolustajat puhuu "Tanskan mallista", josta ei nyt Suomessa kysymys 2) puolustajat tuntee huonosti nykytyöttömyysturvan 3) puolustajat puhuu lähinnä yleisistä tavoitteista, jotka kaikki jakaa, kun itse mallin puolustaminen vaikeaa #yleastudio
— Dr. Pilvi Torsti (@pilvitorsti) January 4, 2018
Tanskassa yksi työvoimavirkailija hoitaa 12 työtöntä. Suomessa 160 työtöntä. #yleastudio Olisko hyvä niellä Tanskan malli kokonaisuutena?
— Ilkka Kantola (@ilkkakantola) January 3, 2018
Pääministeripuolue ei voi jatkuvasti piiloutua ”eduskunnan kannan” taakse, kuten se on toiminut #aktiivimalli:n ja #sote:n kohdalla. Pääministeripuolueen pitäisi johtaa. #yleastudio
— Dimitri Qvintus 🇪🇺 eurovaaliehdokas (@DimitriQvintus) January 3, 2018
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.