Politiikka
1.1.2018 10:14 ・ Päivitetty: 1.1.2018 10:14
Soininvaara aktiivimallista: “On herättänyt niin laajaa suuttumusta, että sillä voi olla suuri vaikutus tulevien eduskuntavaalien tuloksiin”
– Hallitus on iskenyt pahasti kirveensä kiveen työttömien aktivointimallinsa kanssa. Se on herättänyt niin laajaa suuttumusta, että sillä voi olla suuri vaikutus tulevien eduskuntavaalien tuloksiin, vihreiden entinen puheenjohtaja Osmo Soininvaara kirjoittaa blogissaan.
Ongelma, jota hallitus yrittää korjata, on Soininvaaran mukaan kuitenkin olemassa.
– Joku kysyi, mitä järkeä tässä patistelussa on nyt, kun täyttömien määrä vähenee itsestään. Juuri nyt siinä on järkeä, jos koskaan.
Soininvaaran mukaan suomalainen työttömyysturvajärjestelmä on todella passivoima, jos sitä vertaa Ruotsiin tai Tanskaan.
– Täällä on aika helppo jäädä roikkumaan työttömyysturvan varaan. Tästä asiasta on vähän vaikea puhua, koska kun näin sanoo, syyllistää kaikkia työttömiä, erityisesti niitä, jotka oikeasti yrittävät päästä töihin, mutta eivät pääse. Tällä roikkumisella en tarkoita, että karttaisi työn saamista vaan sitä, että ei näe paljon vaivaa asian eteen ja lopulta luisuu pitkäaikaistyöttömyyteen, josta onkin sitten pitkä matka töihin.
– Jos otetaan lähtökohdaksi, että meillä ei ole työttömyysturvan nimellä kulkevaa vastikkeetonta perustuloa, olisi hyvä ryhtyä oikeasti aktivoimaan työttömiä. Siihen pitäisi silloin olla valmis käyttämään aluksi aika paljon rahaa. Ei voi vaatia ”sakon uhalla” osallistumaan aktivointitoimiin, jos sellaisia ei järjestetä, Soininvaara kuitenkin kirjoittaa.
– Tällainen politikka on tuottanut hyviä tuloksia Ruotsissa ja Tanskassa. Siis paljon enemmän työvoimapoliittista koulutusta, tukitöitä ja kuntoutusta. Se maksaa, mutta kalliiksi tulee sekin, jos orastava nousu törmää työvoimapulaan, hän jatkaa.
Lisää aiheesta
“Joidenkin kohdalla on hyvä.”
Soininvaara kirjoittaa, että työttömyysturvan varassa on ihmisiä, jotka saavat väärää etuutta, koska oikeaa etuutta ei ole. He eivät ole työmarkkinoiden käytettävissä ja jotka kuuluisivat sen vuoksi jonkin muun tuen, esimerkiksi sairauspäivärahalle tai työkyvyttömyyseläkkeelle.
– Tämä on se joukko, johon hallituksen ruoska osuu täysin epäoikeudenmukaisesti, ja sen vuoksi ihmiset ovat niin vihaisia.
– Kaiken kaikkiaan tämä passiivisuus-sakko on todella kömpelö. Se sopii työttömien enemmistölle, joka asuu kaupungeissa ja joka voi kyllä halutessaan saada pieniä keikkoja tai ansaita yrittäjänä 250 euroa, mutta ei vajaatyökykyisille eikä haja-asutusalueilla asuville.
Soininvaara sanoo kuitenkin lopulta, ettei usko pakolla työllistämiseen ja aktiivimalli pitäisi hänen mukaansa perua.
– Joidenkin kohdalla on hyvä, jos heidät haetaan sängyn pohjalta ja pakotetaan tekemään jotain, mutta karenssin uhalla työskentely on ajatuksena kuollut.
Soininvaaran mielestä hallitus toimisi viisaasti, jos peruuttaisi mallin ja ryhtyisi vanhan lain pohjalta aktivoimaan työttömiä ja osoittamaan heille työpaikkoja.
Myös demareita entinen vihreiden puheenjohtaja piikittelee.
– Se tässä eniten harmittaa, että demarit, jotka eivät ole itse tehneet kannatuksensa hyväksi mitään, saavat tästä ilmaista ja täysin ansiotonta nostetta.
SDP on vastustanut voimakkaasti aktiivimallia.
Soininvaaran kirjoituksesta kertoi ensimmäisenä Uusi Suomi.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
Politiikka
Politiikka
Politiikka
Toimituksen kommentit
Kolumnit