Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallituspuolueiden rivit rakoilevat, jälleen rajua avautumista täysistunnossa – ”Tulevaisuus tulee olemaan yksinkertaisesti pelkkää kaaosta”

Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta
Perussuomalaisten kansanedustaja Mikko Lundén. Kuva on vuodelta 2020.

Eduskunta käy paraikaa keskustelua sosiaali- ja terveysvaliokunnan sairaalaverkkoja koskevasta mietinnöstä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kokoomuslainen kansanedustaja Markku Eestilä kertoi jo aiemmin, ettei aio painaa jaa-nappia, kun sairaalaverkosta päätetään. Hän saa nyt seuraa.

Tänään salissa nähtiin myös lisää irtiottoja, kun ääneen pääsivät perussuomalaisten kansanedustajat Mikko Lundén ja Antti Kangas.

Lundén tulee Salosta ja se totisesti kuului hänen puheessaan. Hallituksen esityksen myötä nykyinen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon ympärivuorokautinen yhteispäivystys ja sitä edellyttävä leikkaustoiminta on lakkaamassa Kemissä, Savonlinnassa, Oulaisissa ja Salossa.

– Mitä minä nyt sanon, on vain ja ainoastaan minun omia ajatuksiani ja kannan näistä itse täyden vastuun. Tämä ei kuulu mitenkään hallitukselle tai arvostamilleni ministereille, Lundén alusti omaa puheenvuoroaan, jossa hän käsitteli nimenomaan Salon sairaalaa salolaisena.

– Olen ollut ennenkin todella kovissa paikoissa henkisesti ja voin ihan rehellisesti myöntää, että tämä on ehdottomasti kovin paikka elämässäni tällä hetkellä.

– Tahdon muistuttaa, että täällä eduskunnassa tämä on neljän vuoden määräaikaisuus. Minä olen syntynyt Salossa, olen koko ikäni asunut Salossa, lapseni ovat Salosta, vanhempani ovat Salosta ja minun koko perheeni asuu Salossa, Lundén jatkoi.

Lisää aiheesta

EI jäänyt juuri epäselvyyttä, voiko Lundén tukea hallituksen sairaalaverkkoesitystä:

– Olen todellakin saanut kansanedustajan mandaatin Salon sairaalan käyttäjiltä. En siis yksinkertaisesti pysty kääntämään heille selkääni, hän lausui täysistunnossa.

Lundén sanoi, ettei ole ollenkaan vakuuttunut siitä, että Salon sairaalan yöpäivystyksestä tulisi säästöjä.

– Miksi tehdään päätöksiä, joilla ei todellisuudessa synny säästöjä.

Lundén näki, että Salon sairaalan toiminnan karsimisen vuoksi Turun päässä sairaalan ruuhkat vain kasvaisivat.

Lundénin mukaan eduskunnassa heikennetään hyvinvointialueiden mahdollisuutta määritellä, missä ja miten palveluita tuotetaan.

– Haluan vain ihmetellä, että onko tässä todella kohdeltu koko Suomen väestöä yhdenvertaisesti palveluiden ja saatavuuden osalta. Esimerkiksi käyntimäärältään ja asukaspohjaltaan pienempiä tai korkeintaan samansuuruisia ja yöaikaiselta käyntimäärältään pienempiä Raaseporin ja Pietarsaaren päivystyksiä ei esitetä lopettavaksi. Vai onko niin, että ruotsinkielisille kyllä tarjotaan palveluita, suomenkieliset voivat ajaa päivystykseen sen yli 100 kilometriä Salon seudulla, mutta pääasia, että RKP puolustaa marginaaliryhmän palveluita Raaseporissa ja Pietarsaaressa. Herregud, uskomatonta mutta totta! Lundén sanoi.

Tämä viesti tuskin jää noteeraamatta hallituskumppani RKP:n riveissä.

LUNDÉN moitti myös Salon yöpäivystyksen ja kirurgisen toiminnan lopettamisen olevan myös suora heikennys huoltovarmuuteen.

Hän painotti, että kyse ei ole vain yöpäivystyksen loppumisesta vaan myös muutoksista leikkaustoimintaan, jotka vaikuttavat asukkaiden palvelutasoon ja seurauksineen myös potilasturvallisuuteen.

– Tulevaisuus tulee olemaan yksinkertaisesti pelkkää kaaosta eikä todellakaan anna hyvää työnantajakuvaa hyvinvointialueesta.

Lundén näki yllättäen myös, ettei säästöpotentiaalin laskenta Salon sairaalan osalta täytä hyvän lainvalmistelun edellytyksiä miltään osin.

Lundén on selvästi saanut kotiseudullaan rajua kritiikkiä hallituksen toiminnasta. Hän kertoi olevansa lopen kyllästynyt nimimerkin kautta tulleeseen kritiikkiin ja toivoo puheensa nyt selvittävän, millä kannalla hän itse on. Hän sanoi itse kestävänsä pilkan mutta totesin sen olleen hänen vanhemmilleen henkisesti kova paikka.

– Ja kun minun vanhempani voivat pahoin, niin minäkin voin pahoin, Lundén summasi.

PIAN Lundénin jälkeen äänessä oli toinen perussuomalaisten kansanedustaja Antti Kangas.

Asia ja puheen kaava oli pitkälti sama mutta Kangas puhui Oulaisten Oulaskankaan sairaalan ympärivuorokautisen päivystyksen lakkauttamista vastaan.

– Olen ainoa edustaja, joka viettää joka viikko osan viikostaan Oulaisissa Oulaskankaan sairaalan välittömässä läheisyydessä edesmenneen ministeri Eeli Erkkilän kotisaaressa Salonsaaressa viljelen maata, Kangas sanoi.

Hän totesi niin ikään puheenvuoronsa edustavan täysin omaa mielipidettä eikä sillä ole puolueen tai hallituksen tukea. Erivapauksia ei Kankaan tietämän mukaan hallituksessa ole myönnetty.

– Joten kannan puheenvuorostani vastuun yksin.

– En ikävä kyllä voi millään muotoa henkilökohtaisesti kannattaa oman alueeni Oulaskankaan perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen päivystyksen lakkauttamista, Kangas todisti.

Hän totesi, että hänen omasta varsinaisesta asuinpaikastaan Sievistä on matkaa Oulun yliopistosairaalaan noin 160 kilometriä ja tuon alueen etäläreunalta matkaa on pisimmiltään jopa hiukan yli 200 kilometriä.

Kankaan mukaan Oulaskankaan sairaalan osalta käsillä onkin tilanne, jossa palvelut viedään hieman yli 126 000 hengeltä pahimmillaan hiukan yli 200 kilometrin päähän.

– Mutta tilanteessa ei olla saamassa säästöjä lainkaan.

Kangas nosti esiin epäilyksiä, joiden mukaan Oulun yliopistosairaalan kapasiteetti loppuisi kesken.

Kankaan mukaan hyvinvointialueen pitäisi saada itse päättää oman alueensa sairaalaverkosta tapauksessa, jossa päätöksillä ei ole merkittäviä taloudellisia vaikutuksia.

– Oulun eteläisen reilun 126 000 henkilön väestö tarvitsee perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen päivystyksen. Tämän vuoksi en voi kannattaa tätä esitystä henkilökohtaisesti, Kangas sanoi.

Lundénia Demokraatti ei tavoittanut istunnon jälkeen.

– En kommentoi äänestyspäätöstä, mutta en pysty äänestämään jaa, Kangas sen sijaan totesi Demokraatille sairaalaverkkoesityksestä pian puheensa jälkeen.

SDP:N eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Piritta Rantanen kommentoi salissa Mikko Lundénin puheenvuoroa seuraavasti:

– Onhan se jotenkin surullista, että nyt hallituspuolueenkin edustajat itse toteavat, että hallituksen lainvalmistelu on ollut ala-arvoista ja perusteet eivät ole pitäviä. Näitä samoja perusteluja olemme yrittäneet opposition puolelta kertoa jo monesta muusta asiasta, mutta on se hyvä ja hienoa, että joissakin asioissa myös hallituspuolueen edustajat voivat itse näin todeta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE