Kotimaa
10.9.2018 10:31 ・ Päivitetty: 10.9.2018 10:38
Halpistuotteista löytyi räikeitä puutteita: hengenvaarallinen laturi ja vauvan hirttävä tuttiketju
Kuluttajien tekemät ostokset EU:n ulkopuolisissa verkkokaupoissa ovat kasvaneet viime vuosina. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes testasi näissä kaupoissa myytävien, suomalaiskuluttajien suosiossa olevien tuotteiden turvallisuutta. Näytteitä kerättiin muun muassa leluista, kosmetiikasta ja sählölaitteista. Tulokset olivat huolestuttavia, sillä vain yksi 32:sta Tukesin ostamasta tuotteesta täytti eurooppalaiset vaatimukset.
Näytteitä tilattiin suurilta verkkokauppa-alustoilta, jotka ovat myös suomalaisten suosimia, kuten Wish, AliExpress ja eBay. Suomalaisviranomaisten valvonta ei ylety verkkokauppoihin, jotka sijaisevat EU:n ulkopuolella. Kuluttaja onkin itse vastuussa, jos EU:n ulkopuolelta tilattu tuote aiheuttaa vahinkoa.
Kaikki Tukesin testeihin valitsemat, yhteensä seitsemäntoista lelua, tuttia ja lastenvaatetta todettiin testeissä vaarallisiksi ja niiden turvallisuuspuutteet olivat räikeitä.
– Joukosta löytyi esimerkiksi 170-senttiseksi venyvä tuttiketju, kun tuttiketjun sallittu maksimipituus on Euroopassa 22 senttiä. Liian pitkä tuttiketju on vauvalle hirttosilmukka, Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi kertoo.
Vetotestissä irronnut tutin imuosa olisi aiheuttanut pahimmassa tapauksessa tukehtumisen. Ruokatutin tuttiosa ei soveltunut materiaalinsa vuoksi käyttöön.
Lasten leluista löyty vuorostaan helposti irtoavia pikku osia, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran alle 3-vuotiaille. Yhdestä lasten kellosta ja sormuksesta löytyi helposti irtoavat nappiparistot, jotka nieltyinä voivat syövyttää sisäelimiä.
Kuudesta eri usb-laturista viisi todettiin testeissä vaarallisiksi. Tuotteissa oli sekä tulipalon että sähköiskun vaara. Testattujen latureiden hinnat vaihtelivat alle eurosta noin viiteen euroon – kaikki alle euron laturit osoittautuivat vaarallisiksi.
Lisää aiheesta
– Joukossa oli laturi, joka on sähköturvallisuudessa Tukesin testaushistorian vaarallisimpien joukossa. Vaikka otos on todella pieni, tukee se havaintojamme Suomesta: se tuote, missä oli pakkausmerkinnät suurimmaksi osaksi kunnossa, selvisi myös turvallisuustesteissä hyvin, ylitarkastaja Kimmo Hakala Tukesista sanoo.
Turvallisuustarkastelussa oli myös kaksitoista erityyppistä kosmetiikkanäytettä. Euroopassa myytävässä kosmetiikassa pitää olla ainesosaluettelo, josta käy ilmi tuotteen sisältämät kemikaalit. Kuusi Tukesin tilaamista näytteistä oli sellaisia, joista ei löytynyt minkäänlaista ainesosaluetteloa. Ilman ainesosaluetteloa kuluttajien on mahdotonta saada selville, onko valmisteen joukossa jotakin EU:ssa vaaralliseksi todettua kemikaalia.
”Osassa näytteissä ei löytynyt tuoteselosteessa mainittuja aineksia.”
Koska Tukesin testauttamat ja tarkastelemat tuotteet ovat myynnissä EU:n ulkopuolella, niiden myyjiä ei voida velvoittaa esimerkiksi keräämään tuotteita pois suomalaisilta kuluttajilta. Tukes toivoo, että kaukomailta nettishoppailevat suomalaiset perehtyvät ostamiensa tuotteiden turvallisuusvaatimuksiin Suomessa ja tekevät ostopäätöksiä riskit tunnistaen.
– Verkkokaupoista saa myös hyviä ja turvallisia tuotteita. Kun kuluttaja ostaa tuotteita verkkokaupoista ympäri maailmaa, häneltä vaaditaan ennen kaikkea uudenlaisia taitoja ja osaamista. Kuluttajan pitää itse varmistua siitä, että tuote on turvallinen, se sopii käyttötarkoitukseen ja sitä on laillista tuoda Suomeen, Tukesin tuoteyksikön johtaja Tuiri Kerttula sanoo.
Tukesin testit ovat osa maanantaina alkanutta Omalla vastuulla -viranomaiskampanjaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Ulkomaat
12.3.2018 10:24
Yli 2 000 vaarallista tuotetta vedettiin pois – listalla usein leluja
Kotimaa
25.1.2018 07:45
”42 prosenttia testatuista laitteista puutteellisia” – Tukesin haaviin jäi viime vuonna 155 vaarallista sähkölaitetta
Talous
14.2.2018 08:53
37 % – suomalaiset ostavat nyt Kiinasta, Postissa ollaan jo huolissaan