Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Uutiset

Hanhipuiston kaavamuutos luo paremmat edellytykset kylpylähotellin suunnittelulle

Porin kaupunki
Havainnekuva Hanhipuiston alueelta

Porin kaupunginhallitus myönsi toukokuussa 2019 tonttivarauksen Kirjurinluodon puistoalueen eteläreunaan, Hanhipuiston asfalttikentän alueelle suunnitellulle kylpylähotellille. Nyt tontille suunnitellaan vaiheasemakaavamuutosta.

Pertti Rajala

Porin kaupungin tiedotteessa todetaan, että Narmacon Oy:n varaama tontti on pinta-alaltaan 20 568 neliömetriä, jossa rakennusoikeutta on 8227 kerrosneliömetriä. Porin kaupunki on valmistellut vaiheasemakaavamuutosta, jossa tontin rakennusoikeuden määrää kasvatetaan 15 500 kerrosneliömetriin.

– Tontin nykyiset rajat ja pääkäyttötarkoitus säilyvät ennallaan, ja muutosta haetaan vain rakennusoikeuden, kerroslukumäärän sekä korkeusasemien osalta. Tavoitteena on kasvattaa rakennusoikeutta ja kerroslukua vastaamaan liiketaloudellisesti toteutuskelpoista sekä Kirjurinluodon maisemaan ja kantokykyyn soveltuvaa kokonaisuutta, kertoo kaupunkisuunnittelupäällikkö Mikko Nurminen.

Alue on erityistoimintojen korttelialuetta

– Hanhiluodon tontti on todettu monella eri kaavatasolla arvokkaaksi ja alueen merkitys valtakunnallisesti tunnettuna luonto- ja lähivirkistysalueena lienee kaikkien tiedossa. Nämä seikat sekä erityistoimintojen korttelialueluokitus asettavat rakentamisen laadulle tiettyjä ehtoja. Esimerkiksi alueen rakennusten tulee olla arkkitehtonisesti korkeatasoisia ja niiden sekä piha-alueiden sovittamiseen ympäröivään maisemaan tulee kiinnittää erityistä huomiota, Nurminen selventää.

Voimassa olevan asemakaavan mukaan alue on erityistoimintojen korttelialuetta. Asemakaavan pääkäyttötarkoitusten perusteella alueelle on mahdollista rakentaa moninaiskäyttörakennus tapahtuma- ja vapaa-ajanpalveluja varten, mutta tietyin ehdoin.

Osa kansallista kaupunkipuistoa

Alue on myös osa kansallista kaupunkipuistoa, jonka arvot ja tavoitteet sekä hoito- ja käyttösuunnitelma tulee huomioida kaikessa suunnittelussa ja toteutuksissa. Tavoitteisiin lukeutuvat muun muassa virkistyskäyttömahdollisuuksien kehittäminen, suurtapahtumien kehittymisen mahdollistaminen, palveluntarjonnan monipuolistaminen sekä luonnonympäristöjen säilyttäminen ja luonnon monimuotoisuuden kehittäminen.

Alueen kehitystä on suunniteltu yhteistyössä tontin varanneen Narmacon Oy:n sekä arkkitehtitoimisto Ark Takala Oy:n kanssa. Kokonaisuuden yhteyteen tutkitaan muun muassa mahdollisuuksia sijoittaa julkisia käyttöjä tukevia toimintoja, kuten kansallisen kaupunkipuiston esittelytila, Hanhipuiston puutarhan laajentuminen osaksi piha- ja pysäköintialueita, rannan kevyen liikenteen reittiin liittyvä oleskelualue ja yleinen laituri, kaupunkivihreää rakentamista sekä viherseiniä ja -kattoja.

– Hanke on merkittävä niin alueen, Porin kuin myös Satakunnan näkökulmasta. Uudet toiminnot tukevat Kirjurinluodon pääkäyttötarkoitusta ja kehittävät samalla alueen viihtyvyyttä sekä ennen kaikkea ympärivuotista käyttöä, kuvailee toimialajohtaja Lauri Kilkku, Porin kaupungin tiedotteessa.

Kaavamuutos etenee normaalin kaavaprosessin mukaisesti, jonka aikana muun muassa järjestetään julkisia osallistumismahdollisuuksia sekä viranomaisneuvotteluja. Tavoitteena on saada muutosehdotus kaupunginhallituksen käsittelyyn kevään aikana ja hyväksyttyä alkukesästä 2020.

 

 

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
24.9.2020
Hallitus neuvottelee rajoitustoimista ensi tiistaina – Pekonen toivoo alueilta ripeitä toimia‚ Saarikko pitäisi yökerhojen aukiolojen tarkastelua vastuullisena
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE