Politiikka
22.5.2024 10:22 ・ Päivitetty: 22.5.2024 10:22
Harakka jätti eduskunnalle keskustelualoitteen tekoälystä – ”Vaikea keksiä ajankohtaisempaa teemaa”
Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) on jättänyt eduskunnalle keskustelualoitteen tekoälystä.
– Tekoäly kehittyy valtavaa vauhtia, joten on vaikea keksiä ajankohtaisempaa teemaa kuin tekoälyn rooli – sekä Suomen tulevaisuuden menestystekijänä että yhteiskunnallisten haasteiden aiheuttajana.
– Tekoälyllä on merkittävä vaikutus niin talouteen, työllisyyteen kuin yhteiskuntaamme kokonaisuutena. Siksi on välttämätöntä, että myös eduskunta keskustelee aiheesta, Harakka perustelee aloitetta tiedotteessaan.
Keskustelualoitteen allekirjoitti 41 edustajaa. Mukana on sekä hallitus- että oppositiopuolueen edustajia. Viime aikoina eduskunnan suuressa salissa on keskusteltu muun muassa Suomen EU-vaikuttamisesta, suomen kielen asemasta, koulurauhasta ja kouluturvallisuudesta sekä Ukrainan sodasta.
Tekoälyn nopea kehitys viime vuosina on herättänyt maailmanlaajuisesti suuria toiveita ja syvällisiä huolia. Erityisesti loppuvuonna 2022 julkaistu Chat-GPT osoitti sadoille miljoonille ihmisille konkreettisesti, miten laajat kielimallit muuttavat elämää.
HARAKAN mukaan Suomi voi hyödyntää tekoälyä monin tavoin vahvistaakseen innovaatiovetoista kasvua, parantaakseen julkisia palveluita, lisätäkseen yhdenvertaisuutta ja vastatakseen globaaleihin haasteisiin. Samalla on varauduttava merkittäviin, myös kielteisiin, yhteiskunnallisiin muutoksiin, joita tekoäly tuo muassaan.
Ottaen huomioon, miten voimakkaasti tekoäly ja muut murrosteknologiat tulevat vaikuttamaan kansalaisten elämään, yhteiskunnallinen keskustelu on vasta heräämässä ja demokraattisesti valitut päättäjät eivät ole esittäneet ratkaisuja keskeisiin kysymyksiin. Kysymykset liittyvät erityisesti tekoälyn etiikkaan, työelämään ja koulutukseen, innovaatioihin, kestävään kehitykseen ja julkishallintoon.
– Nyt on korkea aika avata näkökulmia ja luoda pohjaa strategisille päätöksille, joita tekoälyn hyödyntäminen ja siihen liittyvien yhteiskunnallisten muutosten hallinta edellyttää, Harakka sanoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.