Politiikka

Harakka: Orpon vastaus oli pysäyttävä – ”Loppuaikansa hallitus aikoo käyttää opintopiiriin”

Lehtikuva
Lehtikuva

SDP:n eduskuntaryhmän verovastaavan, kansanedustaja Timo Harakan (kuvassa) mielestä hallitus on kyvytön uudistamaan verotusta.

– Vastuullinen verotus on tärkeä valtiontalouden työkalu. Tätä työkalua hallitus ei osaa tai halua käyttää. Sen sijaan se hokee tyhjää mantraa, että kenenkään verotus ei kiristy. Mantraan takertuminen on halvaannuttanut hallituksen.

Hallituksen lupaus ei Harakan mielestä edes pidä paikkaansa, kun on kyse palkansaajista.

– Pienipalkkaisten koululaisperheiden verotus jopa kiristyy. Myös pienipalkkaisten Yle-vero nousee.

Eduskunta käsitteli tänään hallituksen ensi vuoden veromuutosesityksiä.

Hallitus tuhlaa paitsi omaansa, myös toisten aikaa.

Harakka suomii sitä, että hallitus siirtää veroratkaisut tulevaisuuteen perustamalla selvitystyöryhmän, jonka pitäisi laatia verotuksen pitkän aikavälin suunnitelma eli tiekartta.

– Hallitus tuhlaa selvityksillä paitsi omaansa, myös toisten aikaa.

Hän viittaa valtiovarainministeriön ylijohtajan Terhi Järvikareen vetämän yritysverotuksen asiantuntijatyöryhmän lopputulemaan. Työryhmä totesi helmikuussa, että Suomen yritysverotus on hyvässä kunnossa ja korjaustarpeet ovat vähäisiä.

– Hallituksen halvaantumisesta kertoo, ettei se uskaltautunut ryhtyä asiantuntijoiden esittämiin maltillisiin korjauksiin. Jos kenenkään verotus ei saa kiristyä rahtustakaan, niin oikeudenmukaista ja järkevää uudistusta ei voi toteuttaa. Uudistuksissa joku aina voittaa, joku häviää, Harakka painottaa.

Hän muistuttaa siitä, milloin tiekarttaa tarvitaan: kun ollaan eksyksissä. Harakka näkee, että halvaantumisesta kertoo valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) vastaus kysymykseen, mihin hallitus aikoo käyttää veropolitiikassa seuraavat puolitoista vuotta.

– Vastaus on pysäyttävä: loppuaikansa hallitus aikoo käyttää opintopiiriin. Tiekarttaselvitys on veronmaksajien ja kansantalouden kannalta kallis opintopiiri.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat