Politiikka

Harkimo toiveikas kaupallisten uutisten rahoittamisesta: ”Olen puhunut pää- ja valtiovarainministerin kanssa” – Näin vastaavat Orpo ja Sipilä

EHTIKUVA / RONI REKOMAA
Harry Harkimo uskoo, että valtio on valmis tukemaan kaupallista tv-uutistoimintaa.
EHTIKUVA / RONI REKOMAA
Harry Harkimo uskoo, että valtio on valmis tukemaan kaupallista tv-uutistoimintaa.
EHTIKUVA / RONI REKOMAA
Harry Harkimo uskoo, että valtio on valmis tukemaan kaupallista tv-uutistoimintaa.

Liikenne- ja viestintäministeriön asettama työryhmä ehdotti tänään, että kaupallisen television uutistoiminnalle annettaisiin tukea.

Ryhmän mukaan pitäisi luoda väliaikainen, kolmivuotinen tukiohjelma. Tukea voitaisiin antaa yleisen edun ohjelmistotoimiluvallisille toimijoille eli yleisen edun kanaville.

Työryhmä on arvioinut että, uutistoiminnan tukemiseen olisi varattava 8 miljoonaa euroa vuodessa. Median avustustarkoituksiin ei ole tällä hetkellä varattu budjettivaroja. Mahdollinen tukiohjelma vaatisi ensin poliittista päätöstä tuesta esimerkiksi kehysriihessä.

Työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Harry Harkimo (kok.) vaikuttaa rahoituksen suhteen toiveikkaalta.

– Minä olen puhunut pääministerin ja valtiovarainministerin kanssa ja molemmat ovat suhtautuneet positiivisesti.

Uskot, että rahoitus saadaan?

– Uskon, Harkimo sanoo Demokraatille.

”Siinä voisi olla yhteiskunnalla jokin rooli.”

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) toteaa pitävänsä työryhmän johtopäätöksiä oikeina.

– Monipuolisen uutistoiminnan turvaaminen Suomessa on tiedonvälityksen ja kansalaisten tiedonsaannin kannalta ihan välttämätöntä. Minun mielestä, tämän ryhmän johtopäätösten mukaisesti, siinä voisi olla yhteiskunnalla jokin rooli, että me turvataan se, Orpo sanoo.

Hän kuitenkin painottaa, ettei ole vielä lukenut raporttia eikä sitoudu mihinkään, ei summiin eikä aikatauluihin. Asiaa käsiteltäneen puoliväliriihessä tai myöhemmin.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan asiaa käsitellään puoliväliriihessä.

Ei vaaraa politiikan ja median kytkyistä.

Viime aikoina Suomessa on puhuttu Yleisradion ja poliitikkojen suhteesta tai siitä, onko politiikasta käsin pyritty vaikuttamaan Ylen toimintaan. Nyt myös kaupalliselle puolelle alettaisiin mahdollisesti ohjata valtion varoja.

Harry Harkimo huomauttaa, että työryhmä on ehdottanut, että kaupallisen television uutistoiminnalle rahaa jakaisi ryhmä, jolla ei ole mitään tekemistä poliitikkojen kanssa.

– Sehän (rahoitus) ei perustu sisältöön ollenkaan, vaan se on pelkästään se avustus, Harkimo sanoo.

Myöskään Petteri Orpo ei näe asiaa tältä kannalta ongelmallisena.

Pääministeri Juha Sipilä toistaa tähänkin asiaan saman vastauksen kuin muihinkin kysymyksiin.

– Siis katsotaan puoliväliriihessä, minä vastasin jo tähän kysymykseen, Sipilä kuittaa.

Kaupallisen toiminnan yleisöt osin erilaiset kuin Ylellä.

Harkimon työryhmä luovutti työnsä loppuraportin liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) tänään. Harkimon vetämän ryhmän jäsenet olivat hallitusammattilainen, liikkeenjohdon konsultti Anu Nissinen, kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.), sekä Yleisradion entinen pääjohtaja Arne Wessberg.

Harkimon johtaman ryhmän tehtävä perustui Yleisradio Oy:n julkisen palvelun tehtävää ja rahoitusta arvioineen parlamentaarisen työryhmän kesäkuussa 2016 tekemään esitykseen uuden työryhmän perustamisesta.

Työryhmä pitää väliaikaista tukea median monimuotoisuuden säilyttämisen kannalta perusteltuna. Se olisi keino varmistaa, että laajan yleisön tavoittavaa, Yleisradiolle vaihtoehdon tarjoavaa television uutistoimintaa olisi jatkossakin vähintään yhtä paljon kuin nykyisin.

Ryhmän mukaan on myös huomattava, että kaupallisen television uutis- ja ajankohtaissisältöjen yleisöt ovat osin erilaisia kuin Yleisradiolla.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat