Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Harkintaa ei käytetä, pöyristyttävän julmaa” – Ihmiset tulevat pyytämään hengenhädässä apua Sadun klinikalta

Kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.) kertoo blogissaan kokemuksistaan “Sadun klinikalla”, jota hän pitää säännöllisesti Mikkelissä.

Demokraatti

Demokraatti

– Viime lauantaina klinikalla jälleen yhtenä keskustelun aiheena olivat sosiaali- ja terveydenhuollon korkeat asiakasmaksut ja kalliiksi käyneet lääkkeet. Ihmiset tulivat pyytämään apua, kun heillä tai heidän omaisillaan ei ole ollut rahaa maksaa sote-laskuja ja sairaalamaksuja on päätynyt ulosottoon.

Taavitsainen ei voi käsittää julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon ymmärtämättömyyttä siitä, että ihmisen elämä on kokonaisuus.

– Sairaala kotiuttaa ihmisen, mutta ei huolehdi sitä, että hänellä on mahdollisuus selvitä asiakasmaksuista ja ostaa lääkkeet ja näin kuntoutua takaisin toimintakykyiseksi. Sairaalasta tulevat laskut kuormittavat pienituloisia ihmisiä niin paljon, että viime vuonna eräs hautaustoimisto oli hakenut 20 itsemurhan tehneen vanhuksen ruumista heidän kotoaan.

Taavitsaisen mukaan itsemurhien taustalla olivat olleet vaikeudet ostaa lääkkeitä ja maksaa laskuja.

– Erityisesti vanhukset pelkäävät ulosottoon joutumista. Sen ajatteleminen ahdistaa heitä valtavasti. He ovat sote-laskujen takia hengenhädässä.

Julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon nousseiden asiakasmaksujen vuoksi ulosottoon ajautuneiden laskujen määrä on kasvanut. Vuonna 2018 ulosottoon laitettiin 386 471 julkisen puolen soten asiakasmaksua. Ne olivat aivan tavanomaisia terveyskeskusmaksuja, hammashoitomaksuja ja sairaalamaksuja.

Lisää aiheesta

– Kuntien, kuntayhtymien ja sairaanhoitopiirien talousjohtajat ja hallintojohtajat ovat omaksuneet kylmäverisen toimintatavan olla alentamatta maksuja, vaikka asiakasmaksulaki tähän velvoittaa ja antaa mahdollisuuden.

“Kuntaliitto on mennyt suosittelemaan kunnille, että maksuja ei kannata alentaa.”

Taavitsainen huomauttaa, että kiinteissä maksuissa – joihin kuuluvat muun muassa terveyskeskusmaksu tai sairaalan päivämaksu – kunta, kuntayhtymä ja sairaanhoitopiiri voi harkita itse, alentaako vai poistaako se maksun, jos maksu vaarantaa ihmisen toimeentulon.

– Tätä harkintaa käytetään hyvin harvoin ihmisen eduksi. Lisäksi Kuntaliitto on mennyt suosittelemaan kunnille, että maksuja ei kannata alentaa, vaan ihminen pitää ohjata hakemaan toimeentulotukea, josta osan maksaa valtio. Harkintaa ei käytetä. Pöyristyttävän julmaa. Pidän tätä lainvastaisena toimintana.

Taavitsainen viittaa perustuslakivaliokunnan toteamukseen: kansalaisten saatavilla täytyy olla palveluita, eivätkä ne saa maksujen takia jäädä saamatta.

– Nyt näin käy ja tämä vallitseva tilanne pitää pikaisesti muuttaa. Asiakasmaksut ovat este peruspalvelujen käytölle ja aiheuttavat köyhyyttä, perintää ja ulosottoa.

Taavitsainen arvioi, ettei Suomi tarvitse massiivista sote-uudistusta maakuntiin – riittää, että korjataan sisältölakeja.

– Asiakasmaksulakia on muutettava niin, että maksuja alennetaan ja joitakin poistetaan kokonaan, muun muassa terveyskeskusmaksu. Tällöin ihmisten hoitoon pääsy ja kuntoutuminen helpottuu. Perintäyhtiöiden käyttäminen on lopetettava. Lisäksi kun muutamme terveydenhuoltolain perusterveydenhuollon hoitotakuuta niin, että vähintään seitsemässä arkipäivässä on päästävä lääkäriin ja palkkaamme tuhat lääkäriä ja hoitajaa lisää, niin 80 % sote-uudistuksesta on tehty, hän kirjoittaa blogissaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE