Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Harkitsetko irtisanoutumista? – Podcast: Tekoäly on voinut tunnistaa aikeesi ja laverrella siitä esimiehellesi

Tekoälyyn liitetään usein pelkoja työpaikan menettämisestä. Se voi kuitenkin toimia myös päinvastoin. Spotifyssa julkaistun Suomen Podcastmedian tuottaman Tekoäly Nyt -podcastin mukaan tekoäly auttaa rekrytoinnissa ja se voi kaiken kukkuraksi myös varoittaa työnantajaa, jos työntekijä on itse aikeissa irtisanoutua.

Demokraatti

Demokraatti

Rekrytoinnissa tekoälyn etuna on puolueettomuus. Tietokirjailija Antti Merilehdon vetämässä haastattelussa Pasi Helenius SAS Institutelta kertoo Helsingin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jossa koehenkilöt valitsivat 500 identtisestä, mutta eri nimellä lähetetystä hakemuksesta haastatteluun pääsijät.

Kokeessa olisi otettu haastatteluun peräti 300 suomalaista ja vain 100 ulkomaalaista. Heleniuksen mielestä tulos herättää pohtimaan, ovatko ihmiset sittenkään parhaita mahdollisia lukemaan työhakemuksia.

– Siinä voisi tekoälyllä olla paikka katsoa objektiivisesti dataa ja valita parhaat kandidaatit, Helenius toteaa.

Tekoäly voi tunnistaa “riskiyksilöitä”.

Rekrytoinnissa olisi Heleniuksen mukaan paljonkin automatisoitavia osa-alueita. Tekoälyä voi kouluttaa tunnistamaan parhaat hakemukset esimerkiksi sen perusteella, mitkä rekrytoinnit ovat aiemmin olleet onnistuneimpia.

Paitsi uusien työntekijöiden hankkimisessa tekoälyllä on näppinsä pelissä myös vanhojen työntekijöiden pitämisessä työpaikalla. Pauli Dahlbom Houston Analyticsiltä kertoo, että ennustavan analytiikan avulla on mahdollista tunnistaa niin sanottuja riskiyksilöitä, jotka saattavat jollain aikataululla irtisanoutua tehtävästään.

Lisää aiheesta

– Me voimme tunnistaa niitä riskipaikkoja siellä ja rakentaa proaktiivisempia prosesseja, joilla puuttua asioihin ennen kuin henkilöt irtisanoutuvat. Eli ennustavan analytiikan keinoin tunnistetaan riskiyksilöitä, ja kohdistetaan sinne toimenpiteitä, joilla saamme sitten ne yksilöt pysymään siellä organisaatiossa pidempään, Dahlbom toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE