Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Härski iltalypsy” – parlamentin EPP-ryhmän poikkeuksellinen manööveri hämmästyttää

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.) on pettynyt siihen, miten keskustaoikeistolainen EPP-ryhmä, johon kokoomuskin kuuluu, päätti toimia Euroopan parlamentin metsäkatoäänestyksessä.

Demokraatti

Demokraatti

EPP-ryhmä toi metsäkatoasetuksen lykkäämisen lisäksi äänestykseen liudan itse asetusta koskevia heikennyksiä.

– Kyseessä on poikkeuksellinen manööveri, sillä komissio sekä muut EU-toimijat ovat painottaneet, ettei lykkäyspäätökseen pitäisi liittää asetuksen sisältöä vaarantavia esityksiä, Heinäluoma huomauttaa tiedotteessa.

EPP on hänen mukaansa nyt ryhtynyt leikkiin, jossa pelissä on metsien, ilmaston, teollisuuden sekä kaupan lisäksi koko yhteiseurooppalainen päätöksenteko.

– Äärioikeistolaisten kanssa veljeilemällä yritetään pirstoa kertaalleen neuvoteltu kokonaisuus. Kyseessä on härski iltalypsy, jonka myötä EPP asettaa kyseenalaiseksi oman luotettavuutensa sopimuskumppanina.

KOMISSIO teki 2. lokakuuta ehdotuksen viime vuonna hyväksytyn metsäkatoasetuksen toimeenpanon lykkäämisestä vuodella. Poikkeukselliseen tilanteeseen päädyttiin, koska komissio ei yksinkertaisesti ollut vielä valmis lain soveltamiseen, ja aikaa lain alkuperäiseen voimaantuloon on vain kaksi kuukautta, Heinäluoma kertoo.

Metsäkatoasetus, jonka tavoitteena on pienentää EU:n osuutta maailmanlaajuisesta metsäkadosta ja siten torjua myös luontokatoa, tuli voimaan kesällä 2023, ja asetusta oli tarkoitus soveltaa vuodenvaihteesta alkaen.

– Tavoitteet ovat todella tärkeitä ja kannatettavia. Ehdotettu vuoden lykkäys antaa kaikille toimijoille lisäaikaa uusien menettelytapojen omaksumiseen, Heinäluoma huomauttaa.

PARLAMENTIN demariryhmä kannattaa hänen mukaansa käytännön syistä vuoden lykkäystä, mutta ryhmä ei kannata asetuksen avaamista, heikentämistä tai uusia pitkiä byrokraattisia neuvotteluja.

Suomalaiset yritykset ja toimijat ovat jo investoineet metsäkatoasetuksen vaatimusten toimeenpanoon, esimerkiksi omiin IT-järjestelmiin, vaikka komissio onkin hidastellut, Heinäluoma muistuttaa.

– Useimmat toimijat haluavat toimia vastuullisesti ja avoimesti, ja kuluttajat tätä myös vaativat. Parlamentin oikealla laidalla ajatukset avata lainsäädäntö uudelleen ja heikentää nykyisiä suojelusäännöksiä on takaisku luonnolle ja myös EU:n uskottavuudelle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE