Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hätähuuto Työttömien Keskusjärjestöltä: “On hämmästyttävää, että edes perusasiat eivät toimi, vaikka hallituksen ykköstavoitteita on hoitaa työttömyyttä”

Tuhansia mielenosoittajia kokoontui SAK:n järjestämään aktiivimallin vastaiseen mielenilmaukseen Helsingin Senaatintorille 2. helmikuuta.

Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi kertoo työllistämispalveluita tuottavien järjestöjen tilanteen olevan katastrofaalinen valtion maksamattomien palkkatukien seurauksesta.

Demokraatti

Demokraatti

– On hämmästyttävää, että edes perusasiat eivät toimi, vaikka hallituksen mukaan sen ykköstavoitteita on hoitaa työttömyyttä. Aktiivimallin sijaan olisi pitänyt katsoa palvelut kuntoon. Nyt myös monesta kunnasta tulee viestejä leikkauksista työttömien yhdistysten tukiin. Toimintaa yhdistyksissä ei voi toteuttaa eikä suunnitella eteenpäin, Hirsjärvi toteaa.

Keskusjärjestön mukaan työllistämispalveluita tuottavat järjestöt ovat suurissa vaikeuksissa viivästyneiden palkkatukien maksatusten vuoksi. Maksatuksista huolehtii KEHA-keskus, joka on vuonna 2015 perustettu valtakunnallinen ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintopalveluja tuottava virasto.

KEHA-keskusten maksatusten viiveet ovat järjestön mukaan tunnettuja ja valtiovalta on luvannut puuttua toimintaan. Näkyviä parannuksia ei ole kuitenkaan tapahtunut, Keskusjärjestö kertoo tiedotteessaan.

– Maksatuksen viiveistä on valitettu muun muassa oikeuskanslerille jo vuonna 2015. Viiveet palkkatukien maksatuksissa ovat olleet jopa useita kuukausia. Päätöksessään vuonna 2016 oikeuskansleri katsoi, että viiveet tukien maksatukseen eivät ole hyväksyttäviä, järjestön lähettämässä tiedotteessa todetaan.

Työttömien Keskusjärjestön tietoon on tullut tapauksia, joissa työttömien yhdistyksiä on joutunut jopa lopettamaan toimintansa maksuviiveiden vuoksi. Tuore tapaus Jyväskylästä kertoo, että tukien maksut ovat Jyvässeudun Työllistämisyhdistys JST ry:lle myöhässä tänä keväänä jo melkein kolme kuukautta.

– Ei millään yhdistyksellä ole varaa mittaviin maksatusviiveisiin, tuskin millään yritykselläkään. Palkkatuet ovat laahanneet meillä jäljessä viime kesästä asti. Kyse on kymmenien työntekijöiden palkoista. Tilanne alkaa olla kestämätön, Työttömien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Eija Tuohimaa sanoo.

Lisää aiheesta

Tilanne on katastrofaalinen.

Keskusjärjestö vaatii maan hallitusta selvittämään, miksi KEHA-keskukset eivät hoida tehtäviään ajallaan.

– Kevään kehysriihessä päätettiin lisämäärärahoista TE-hallintoon. Missä on ongelma, jos resurssia on riittävästi, Työttömien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski ihmettelee.

Palkkatuki on taloudellinen tuki, jota TE-keskus voi myöntää työnantajalle työttömän työnhakijan palkkakustannuksiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE