Hätätila Tongassa: ”Kehotamme ihmisiä etsimään suojaa tältä vakavalta syklonilta, josta voi tulla voimakkain maamme historiassa”

Voimakas myrsky uhkaa Tongan saarivaltiota eteläisellä Tyynellämerellä. Tongassa on julistettu hätätila ja maan pääkaupungissa Nuku’alofassa on astunut voimaan ulkonaliikkumiskielto.

Tonga uhkaa osua suoraan trooppisen syklonin Gitan reitille. Sykloni aiheutti jo tuhoa Samoan saarivaltiossa ja on nyt voimistumassa viitoskategorian sykloniksi. Uuden-Seelannin sääpalvelun laskelmien mukaan myrsky näyttäisi osuvan suoraan Tongan pääsaarelle Tongatapulle.

Myrsky on nyt Tongan itäpuolella ja sen yhteydessä on mitattu jo noin 75 metriä sekunnissa puhaltavia tuulenpuuskia. Ympäri kuningaskuntaa on perustettu evakuointikeskuksia.

– Kehotamme ihmisiä etsimään suojaa tältä vakavalta syklonilta, josta voi tulla voimakkain maamme historiassa, poliisipäällikkö Stephen Caldwell sanoi.

Tongan informaatioministeriön mukaan ihmisten täytyisi joko hakeutua väestönsuojiin ajoissa tai pysytellä kotonaan. Myrskyn ollessa kohdalla liikkuminen ulkona on liian vaarallista.

Uuden-Seelannin sääpalvelun päämeteorologin Philip Duncanin mukaan sykloni voi aiheuttaa vakavaa tuhoa, vaikka se pysyttelisi merellä.

– Jos se liikkuu vain vähän pohjoiseen tai etelään se ei välttämättä teknisesti saavu maalle, mutta se tietää silti vakavaa säätä, 60 sekuntimetrin tuulia ja yli kymmenmetrisiä aaltoja merellä, Duncan sanoi.

Tongassa asuu noin 100 000 ihmistä, joista 75 000 asuu pääsaarella. Alavalla maalla sijaitseva pääkaupunki Nuku’alofa on erityisen altis myrskytuhoille.

Tyynenmeren saarivaltiot ovat joutuneet viime vuosina useampien viitoskategorian myrskyjen moukaroimiksi. Fidzhillä 44 ihmistä kuoli vuonna 2016 sykloni Winstonin takia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Rasistinaisystävä koitui puoluejohtajan turmioksi: saldoksi yhteensä kolme eroa

Britannian itsenäisyyspuolue Ukipin johtaja meni lauantaina jälleen vaihtoon. Puoluekokousväki äänesti äänin 867–500 Henry Boltonin eron puolesta.

Britannian EU-jäsenyyttä ja maahanmuuttoa vastustavan Ukipin huipulla on viime ajat ollut tuulista. Bolton oli neljäs puoluejohtaja runsaan puolentoista vuoden aikana. Hän ehti johtaa Ukipia vain puolisen vuotta.

Boltonin kohtaloksi koituivat kohuero sekä uuden tyttöystävän rasistiset kommentit. Vuoden lopulla Bolton jätti vaimonsa itseään puolta nuoremman puolueaktiivin takia. Romanssi päättyi kuitenkin lyhyeen, kun viime kuussa julkisuuteen tuli tyttöystävän kirjoittamia rasistisia viestejä, jotka koskivat muun muassa prinssi Harryn kihlattua Meghan Marklea.

Ukipin on valittava uusi johtaja 90 päivän kuluessa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Höpinää! Ulkoministeri tyrmää sekaantumissyytökset tylysti

Kuva: AFP PHOTO Kirill Kudryavtsev

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kuittaa Yhdysvaltain syytökset vaaleihin sekaantumisesta höpinänä. Hän sanoi Münchenin turvallisuuskokouksessa, ettei Yhdysvallat ole esittänyt mitään todisteita.

Erikoissyyttäjä Robert Mueller nosti eilen syytteet kolmeatoista venäläistä vastaan yrityksistä vaikuttaa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Lisäksi syytteen sai kolme venäläistä organisaatiota.

Muellerin mukaan ryhmää johti presidentti Vladimir Putinin läheinen liittolainen Jevgeni Prigozhin. Ryhmä toimi lähinnä Pietarin niin sanotulta trollitehtaalta käsin.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

May: Britannian ja EU:n on viipymättä aloitettava neuvottelut turvallisuusyhteistyön järjestämisestä

Kuva: Lehtikuva

Pääministeri Theresa Mayn mukaan Britannian ja EU:n on viipymättä aloitettava neuvottelut turvallisuusyhteistyön järjestämisestä Britannian EU-eron jälkeen.

Münchenin turvallisuuskokouksessa puhunut May haluaa osapuolten välille sopimuksen, joka säilyttäisi molemmille hyödyllisiä nykykäytäntöjä muun muassa tietojenvaihdossa sekä poliisi- ja puolustusmateriaaliyhteistyössä

May vakuutti puheessaan Britannian olevan brexitin jälkeen yhtä sitoutunut Euroopan turvallisuuteen kuin ennen. Vihjailut toisesta brexit-kansanäänestyksestä ja Britannian EU-eron perumisesta hän kuitenkin päättäväisesti tyrmäsi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kreikalle hyviä uutisia: Fitch nosti luottoluokitusta – tulevaisuudennäkymät myönteiset

Kuva: Lehtikuva

Luottoluokittaja Fitch on nostanut Kreikan valtionvelan luottoluokitusta. Päätöstä perustellaan ylijäämäisillä budjeteilla, vakautuneella poliittisella tilanteella sekä talouskasvulla.

Fitch nosti Kreikan luottoluokitusta tasolle B. Aiemmin luokitus oli tasolla B-. Luokittajan mukaan Kreikan tulevaisuudennäkymät ovat myönteiset.

Fitch sanoi lausunnossaan Kreikan bkt:n nousseen kolmena perättäisenä vuosineljänneksenä ensimmäistä kertaa 11 vuoteen.

Luottoluokittaja Standard & Poor’s (S&P) nosti omaa Kreikkaa koskevaa luokitustaan jo tammikuun lopulla. S&P ennustaa Kreikan talouden kasvavan kahdella prosentilla tänä vuonna.

Parannusta Kreikan tilanteeseen tuo myös elokuuhun jatkuva euroalueen tukiohjelma.

Keskustelua aiheesta

FBI jätti tutkimatta kouluampujasta tulleen vihjeen – johtajaa vaaditaan tilille kohtalokkaasta virheestä

Yhdysvalloissa paine liittovaltion poliisia FBI:tä kohtaan kasvaa Floridan kouluampumisen takia. New York Timesin mukaan Floridan republikaanikuvernööri Rick Scott vaatii FBI:n johtajaa eroamaan ja osavaltion republikaanisenaattori Marco Rubio on pyytänyt kongressia tutkimaan tapauksen.

FBI on myöntänyt tehneensä virheen, koska kouluampujan vaarallisuudesta oli tullut vihje eikä sitä ollut tutkittu. Ampumisessa kuoli 17 ihmistä keskiviikkona.

Keskustelua aiheesta