Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Heinäluoma: Kannattaisiko nykyhallituksesta soittaa Jan Vapaavuorelle ja Mauri Pekkariselle?

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.) varoittaa Maaseudun Tulevaisuuden mielipidekirjoituksessaan hallitusta, ettei valtion velka ole leikkauksista huolimatta vähenemässä ja uhkana on uusi leikkauskierre. Katse olisikin Heinäluoman mukaan syytä kääntää kasvun vauhdittamiseen ja työllisyyden tukemiseen.

Demokraatti

Demokraatti

– Paljosta puheesta ja leikkauspäätöksistä huolimatta valtion velka ei ole vähenemässä. Budjettiesityksen alijäämä ensi vuodelle on 11,6 miljardia eli 3,6 miljardia Marinin hallituksen viimeistä budjettia suurempi, Heinäluoma huomauttaa kirjoituksessaan.

Heinäluoma toteaa, että alijäämän syynä on ennen kaikkea verotulojen ehtyminen ja heikentyvä talouden toimeliaisuus.

– Hallitus on nyt pahassa paikassa. Leikkauksista huolimatta alijäämä kasvaa, josta uhkana on uusi leikkauskierre; vähemmän tuloja, lisää leikkauksia, vähemmän tuloja, hän kirjoittaa.

Heinäluoman mielestä hallituksen tulisi nyt siirtää katseensa kasvun vauhdittamiseen ja työllisyyden tukemiseen. Vaikka säästöjäkin Heinäluoman mukaan tarvitaan, ovat edellä mainitut talouden tasapainottamisessa tärkeämmässä asemassa “kuin pelkät leikkaukset”. Hän pitää olennaisena luottamuksen säilyttämistä, jottei kotimainen kysyntä ja taloudellinen toimeliaisuus notkahda.

“Rakennusalaa parhaillaan runtelevaan shokkiin ei ole suunnattu todellisia toimia.”

HEINÄLUOMA nostaa esiin erityisesti rakennusalan hälyttävän tilanteen.

– Alan merkitystä ei ilmeisesti ole hallituksessa sisäistetty, sillä rakennusalaa parhaillaan runtelevaan shokkiin ei budjettiehdotuksessa ole suunnattu todellisia toimia, hän kritisoi.

Heinäluoman mukaan on selvää, että runsaasti työllistävän alan, jonka osuus Suomen bruttokansantuotteesta o seitsemän prosenttia, taantuma ja konkurssisuma ”vetää koko kansantaloutta pahasti alavireiseksi”.

Heinäluoma muistuttaa, että finanssikriisin oloissa Suomi tuki rakennusalaa voimakkaasti. Esimerkiksi hän nostaa Vanhasen II-hallituksen, joka käytti rakennusalaa talouskehityksen tukemiseen.

– Kannattaisiko siis nykyhallituksestakin soittaa silloisille asuntoministeri Jan Vapaavuorelle (kok.) ja elinkeinoministeri Mauri Pekkariselle (kesk.), jotka 15 vuotta sitten hakivat toimivia elvytysratkaisuja talouden tarpeisiin, hän kirjoittaa.

Heinäluoma huomauttaa, että asuntoja kuitenkin tarvitaan, rakennuksia pitää edelleen korjata ja liikenneyhteyksiä parantaa.

– Nykyhetkeä parempaa aikaa näiden toimien tekemiseen on vaikea nähdä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE