Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Heinäluoma nostaa esiin “luontohaittamaksun” – tästä on kyse

Mikko Huotari

– Metsäkatoa torjuvasta maankäytön muutosmaksusta olisi hyvä aloittaa, mutta tarvitsemme vieläkin kokonaisvaltaisemman ratkaisun luontokadon hillintään. Luontohaittamaksu olisi tähän kohdistettu ja oikeudenmukainen väline, SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma sanoo.

Demokraatti

Demokraatti

Heinäluoma nostaa tiedotteessaan esiin muutosmaksun, josta tehty selvitystyö valmistui toissaviikolla. Ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja näkee raportissa aineksia jatkotyöstöön. Muutosmaksu koskisi tilanteita, joissa metsämaata otetaan muuhun käyttöön.

– Talouspolitiikan arviointineuvostokin kehotti juuri raportissaan hallitusta luomaan hiilinieluja tukevia kannustimia ja korosti nimenomaan aiheuttajan korvausvastuuta hiilinielujen supistumisesta. Nythän näyttää siltä, että Suomi joutuu ostamaan korvaavia nieluyksiköitä kansainvälisiltä markkinoilta ja tämä lasku lankeaa meidän kaikkien maksettavaksi.

Tiedote kertoo, että maankäytön muutosmaksua selvittänyt ryhmä suunnitteli tasamaksun suuruudeksi 5 000 euroa hehtaarilta. Raportin mukaan maksu voitaisiin saada käyttöön ripeästi toimien jo vuoden 2025 alusta lähtien ja arvion mukaan siitä voitaisiin tulouttaa valtion alijäämäiseen kassaan jopa 30 miljoonaa euroa vuosittain.

– Tarkoitus ei ole rokottaa maanviljelijöitä uudella maksulla tai torpata uusia rakennusprojekteja, vaan nimenomaan ohjata maankäyttöä tehokkaammaksi ja luontoarvot paremmin huomioivaksi, Heinäluoma kommentoi.

Säätely pitäisi hänen mukaansa ulottaa kaikkeen ihmisen aiheuttamaan toimintaan, joka heikentää luontoa tai kaventaa lajien elinmahdollisuuksia.

– Näen myös tärkeänä, että haittamaksun rinnalla kehitetään toista välinettä, ekologista kompensaatiota, jossa ajatuksena on, että luonnolle aiheutettu haitta voidaan kompensoida esimerkiksi lisäämällä suojelua toisaalla. Vapaaehtoinen kompensaatio on jo nyt mahdollista luonnonsuojelulain nojalla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE