Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Heinäluomalta muistutus perussuomalaisille, mitä sanoittekaan aiemmin? – “Kritiikki oli keskeisiltä osin ylimitoitettua”

Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma (sd.)

Kuopiossa viime lokakuussa tapahtuneen kouluhyökkäyksen oikeudenkäynti on nostanut julkisuudessa esiin vuonna 2011 voimaan tulleen uuden aselain merkityksen.

Demokraatti

Demokraatti

SDP:n kansanedustaja, hallintovaliokunnan jäsen Eveliina Heinäluoman mukaan Kuopion surulliset tapahtumat osoittavat, että aselain kiristäminen oli perusteltua.

– Tuolloin aselakiin tehtiin useita sellaisia tiukennuksia, joilla pyrittiin muun muassa vaikeuttamaan käsiaseen hankintaa aselupakäytäntöjä muuttamalla. Helsingin Sanomien haastatteleman (17.9.) poliisihallituksen ylitarkastajan mukaan kiristykset ovat toimineet toivotulla tavalla, Heinäluoma toteaa tiedotteessaan.

Kiristysten taustalla vaikuttivat Heinäluoman mukaan vahvasti aikaisempien Suomessa tehtyjen koulusurmien kokemukset.

Heinäluoma kirjoittaa tiedotteessaan, että aselain tiukentamista eduskunnassa vastustaneet perussuomalaiset väittivät, että kiristyksillä ei ”estetä koulusurmien tapaisia väkivallantekoja, kuten annetaan ymmärtää”. Perussuomalaiset myös kritisoivat Heinäluoman mukaan uutta aselakia ”kansalaisten perusoikeuksia uhkaavana lakiesityksenä”.

– Kuopion tapahtumat osoittavat, että perussuomalaisten aselain tiukennuksia koskeva kritiikki oli keskeisiltä osin ylimitoitettua. Tuolloin tehdyt muutokset ovat päinvastoin voineet jopa pelastaa ihmishenkiä. Julkisuudessa esitettyjen tietojen perusteella nimittäin juuri näiden kiristysten ansiosta Kuopion hyökkäyksestä syytetyllä ei ollut edellytyksiä hankkia käyttöönsä käsiasetta. Aikanaan esitetystä kritiikistä huolimatta Suomi on aselain osalta kansalaisten turvallisuutta edistävällä tiellä, Heinäluoma sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE