Politiikka
20.2.2021 09:08 ・ Päivitetty: 20.2.2021 09:10
Heinäluomat aloittivat podcastin, nyt kurkistetaan kulissien taakse – Eero Heinäluoma ennustaa kokoomuksen äänestävän elpymispakettia vastaan
Tytär ja isä, kansanedustaja Eveliina Heinäluoma (sd.) ja europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.) ovat aloittaneet oman podcastin Heinäluomat – et ikinä arvaa.
Ensimmäinen jakso on nyt eetterissä. Podcastissa kurkistetaan niin kansainvälisen, suomalaisen kuin Helsinginkin politiikan kulisseihin. Isä-tytär-suhteetkin ovat käsittelyssä.
Aloitusjaksossa Eveliina Heinäluoma kertoo Helsingin kaupunginvaltuuston vimme kokouksesta, jossa käsiteltiin kaupungin henkilöstön jaksamista. Kaupunki teki viime vuonna noin 500 miljoonaa euroa ylijäämää.
– Tästä tämä keskustelu oikeastaan sitten lähtikin liikkeelle, että kun kaupungin henkilöstö on pystynyt hyvin tavoitteet saavuttamaan kriisistä huolimatta, eikö heille sitten kuulu myöskin tunnustus ja pieni kädenojennus myöskin kaupungilta, työnantajalta, että työtä on tehty hyvin ja siitä kuuluu tunnustus antaa.
SDP:n valtuustoryhmä esittikin, että kaupungin tulisi maksaa viime vuoden tuloksesta koronalisä kaikille kaupungin työntekijöille. Enemmistö kannatti esitystä ja nyt lähdetään selvittämään lisän maksamista.
Heinäluoman mukaan kokoomus ei innostunut ehdotuksesta ja useampi vihreäkin valtuutettu äänesti tyhjää.
– Itse olen tulospalkkauksen lämmin kannattaja. Olen sitä mieltä, että silloin kun porukalla tehdään, kyllä siitä koko porukan pitää jokin osa tuloksestakin saada. Oman kokemukseni mukaan ihmiset kyllä arvostavat sitä, että työnantaja muistaa, Eero Heinäluoma säesti Eveliina Heinäluomaa.
Podcastissa arvioidaan myös EU:n Venäjä-politiikkaa ja mahdollista pakotteiden asettamista sekä Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr.) käyntiä Pietarissa venäläiskollegaansa Sergei Lavrovia tapaamassa. Eero Heinäluoma nostaa esiin mielenkiintoisia Aleksei Navalnyin omia argumentteja pakotteista.
Kotimaan politiikasta Heinäluomia puhuttaa EU:n elpymispaketti-keskustelu eduskunnassa ja siihen liittyvät välikysymys sekä kokoomuksen yllättäen tekemä epäluottamuslause.
– Kyllä oli kokoomuslaisille vaikeata sanoa, että ollaanko paketin puolesta tai vastaan. Ainut, joka tuosta tehtävästä kokoomuslaisena saattoi selviytyä kuivin jaloin, oli Ilkka Kanerva. Hänet olikin pantu pitämään ryhmäpuheenvuoro. Se oli mestarillinen taidonnäyte siitä, miten vaikeaa asiaa käsitellä niin, että kuulija ei ollenkaan jää kysymään, että mitäs mieltä puhuja on, Heinäluoma totesi.
– Kiinnitin huomiota, että jostain kumman syystä sitä kokoomuksen kantaa tähän tukipakettiin ei tullut. Kaikki muut ryhmät sen saattoivat kyllä ilmaista, Heinäluoma jatkaa.
Eveliina Heinäluoma arvelee, että selitys lienee se, että kokoomusryhmässä on hyvin monta eri ajatusta paketista.
Eero Heinäluoma ennustaa, ettei kokoomus nyt kuullun jälkeen enää mitenkään voi äänestää paketin puolesta.
– Niitä duubioita tuli nyt kyllä vähän liikaa.
– Ainut millä tämä voi muuttua tosi kimuraiseksi ja haastavaksi on se, että jos perustuslakivaliokunta tekisi päätöksen, että uuden lainsäädännön hyväksyminen asiassa vaatisi 2/3 enemmistön…Sitten kokoomus on kyllä todella temppelin harjalla, että kaataako se ratkaisun, johon tarvitaan kaikkien EU-maiden yksimielisyys…Sitten sanoisin, että sen jälkeen Petteri Orpo (kok.) on kyllä kuuluisa mies maailmalla.
Eveliina Heinäluoma toteaa, että sitten voitaisiin kysyä, pitääkö enää paikkansa, että kokoomus on Suomen Eurooppa-myönteisin puolue, kuten se mainostaa.
– Jos siis arvaan, niin kokoomus tulee perustuslakivaliokunnassa olemaan sitä mieltä, että ei tähän tarvita määräenemmistöä, Eero Heinäluoma ennustaa.
Heinäluomien podcastin tuottajana on Tuomas Finne ja avustajana Marjukka Mattila.
Nauhoitukset tehdään Helsingissä, presidentti Tarja Halosen työtilan vintillä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.