Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Heitä ei yhtään lohduta se, mitä te täällä paasaatte työn verotuksesta” – SDP vaati kepin sijaan porkkanaa öljylämmityksestä luopumiseen

SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma puhui tiistaina eduskunnan täysistunnossa. Hänellä oli ehdotus valtiovarainvaliokunnalle pienituloisten ihmisten huomioimiseksi.

Hallitus esittää lämmityspolttoaineiden verotusta nostettavaksi nettomääräisesti 45 miljoonalla eurolla vuoden 2018 alusta.

Kyseessä on vastaavanlainen korotus kuin vuoden 2017 alussa voimaan tullut.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) totesi tiistaina lähetekeskustelussa esityksen tulevan osana hallituksen tänä syksynä tekemää työn verotuksen keventämistä.

Oppositiosta esitettiin tyytymättömyyttä tapaan, jolla hallitus vie asiaa eteenpäin kepillä muttei porkkanalla.

SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen muistutti, että esityksellä on vaikutuksensa tavallisten ihmisten asumiskustannuksiin.

– Lämmityskustannukset nousevat. Kun tähän kaukolämpöön esimerkiksi puututaan, tämä iskee aika rajusti nimenomaan kaupunkiasukkaiden rahapussiin. Samoin sitten todella moni omakotitalossa asuva lämmittäjä kokee lämmityskustannusten nousun, Viitanen sanoi.

– Kysyisinkin, onko hallituksella jo joitain suunnitelmia, että miten se selvittää tämän vaikutuksia asumiskustannuksiin ja kompensoi tämän menetyksen näille ihmisille, jotka mahdollisesti näiden korotusten seurauksena kärsivät, hän jatkoi.

“Keitä ovat ne 200 000 ihmistä?”

Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö pitää lakiesitystä hyvänä. Hänkin kuitenkin kiinnitti huomiota siihen, että kannustimia muutosten toteuttamiseksi ei ole.

– Eli energianeuvontaan pitäisi panostaa, ja onko hallitus laskenut, kuinka kannattavaa on keskimäärin, mikä takaisinmaksuaika on ihmisillä, kun he vaihtavat polttoöljyn sitten kestävämpiin lämmitysjärjestelmiin, niin kuin vaikka maalämpöön ja muihin vaihtoehtoihin? Usein se takaisinmaksuaika on vain viisi vuotta, mutta tässä voisi miettiä myös uusia kannustimia, jos kotitalousvähennys ei siihen riitä, Niinistö sanoi.

– Tässä on puhuttu tämän lakiesityksen vaikutuksista öljylämmitteisiin talouksiin, ja kyllähän se varmasti on niin, kuten edustaja Niinistö tuossa vähän ikään kuin viittasikin, että niissä asuu iäkkäämpää väkeä, joka ei ole kyennyt muutoksia tekemään, kansanedustaja Timo Harakka (sd.) jatkoi.

– Me edellytimme viime vuonna tämän vastaavan korotuksen osalta, että sen vaikutuksia tuloeroihin ja sosiaalista hyväksyttävyyttä tutkittaisiin, ja olisi todella tärkeätä, että selvitettäisiin, keitä ovat ne 200 000 ihmistä, jotka vielä asuvat öljylämmitteisissä omakotitaloissa, hän lisäsi.

Hänkin totesi, että on harmillista, että hallitus käyttää pelkästään keppiä eikä porkkana.

– Kun puhutaan työn verottamisesta, niin olen aivan varma siitä, että niistä 200 000:sta öljylämmitteisessä talossa asuvasta suomalaisesta valtaosa tai ainakin merkittävä osa on eläkeläisiä. Heitä ei yhtään lohduta se, mitä te täällä paasaatte työn verotuksesta.

“Tavalliset ihmiset joutuvat tempoilevan politiikan kohteeksi.”

Valtiovarainministeri Petteri Orpo vetosi ilmastonmuutoksen torjuntaan.

– Silloin meidän täytyy tehdä näitä ratkaisuja, ja meidän täytyy edistää sitä, että se muutos tapahtuu, ja siksi tämä on täysin looginen suunta. Kotitalousvähennystä on jonkun verran parannettu tämän hallituksen toimesta. Uskon, että se omalta osaltaan tukee näitten remonttien tekemistä, hän sanoi.

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) totesi hänkin, että todellakin öljyn käytöstä pitää päästä eroon.

– Se on ympäristövastuuta, se on vastaus ilmastonmuutokseen.

– Yhdyn edustaja Niinistön toteamukseen, että pitää olla ohjelma, mitä jollakin tehdään, ettei käy niin, että kuluttajat ja tavalliset ihmiset, joista täällä on puhuttu, joutuvat tempoilevan politiikan kohteeksi, jolla sitten ruoskitaan näitä veronkorotuksia.

– Ikävä kyllä tuota tahtoa ei silloin syntynyt eikä tämmöistä pitkän ajan ohjelmaa tehty eikä tehty niitä porkkanoita, jotka olisivat esimerkiksi kotitalouksien osalta rohkaisseet luopumaan öljylämmityksen käytöstä, Heinäluoma sanoi.

Hän kertoi esittäneensä vuonna 2006, että Suomi asettaisi yhteisen tavoitteen luopua öljystä vuoteen 2030 mennessä. Samalla olisi pitänyt tehdä pitkäaikainen ohjelma, jolla kotitalouksille ja yrityksille olisi jäänyt aikaa sopeutua muutokseen.

– Onhan se nyt kerta kaikkiaan uljasta, että me hyvätuloiset ihmiset täällä neuvomme öljylämmitteisissä taloissa asuville, että miksi heidän pitäisi vaihtaa ja miten heidän pitäisi vaihtaa ja kehotamme, painostamme ja pakotamme heitä ympäristöystävällisempiin lämmitysmuotoihin. Luuletteko te todella, että kysymys on siitä, että ihmiset eivät tiedä, että öljylämmitys on ympäristölle epäedullisempi vaihtoehto? Timo Harakka kysyi.

– Nyt ihmettelen, miksi tällä hallituksella ei ole ollut missään vaiheessa halua tätä pientä porkkanaa palauttaa keinovalikoimaan: ainoastaan keppiä tässä heilutellaan ja vielä sormea heilutellaan päälle, mikä on aivan turhaa.

“Olisi aika kohtuullista.”

Keskustelun loppupuolella kansanedustaja Eero Heinäluoma alkoi koota lankoja yhteen ja teki ehdotuksen eduskunnan valtiovarainvaliokunnalle.

Hän totesi, että valiokunta tekisi palveluksen ympäristölle ja tavallisille suomalaisille, jos se lisäisi mietintöönsä kannanoton, jossa todettaisiin, että valiokunta rohkaisee hallitusta antamaan kansalaisille käyttöön energia-, lämpömuodon vaihdosta tukevia avustuksia.

Tämä voitaisiin Heinäluoman mukaan tehdä joko kotitalousvähennyksen tai erillisavustusten käytön kautta.

– Olisi aika kohtuullista, että tähän voitaisiin liittää semmoinen lausuma, jossa koko eduskunta osoittaisi, että se aidosti ymmärtää näiden pienituloisten — myös omakotitaloissa mutta ei vain omakotitaloissa vaan monien kerrostalossakin asuvien — murheita ja että eduskunta edellyttää hallitukselta esityksiä, joilla voidaan tukea uusiutuviin energioihin siirtymistä lämmitysmuodoissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE