Lukijaristeily2017
tuntematonsotilas

Helpotus Egyptissä: matkustajat vapaaaksi, kaappari antautui

Kuva: Lehtikuva-AFP
Kaappaajaksi uskottu mies poistumassa koneesta Kyproksen Larnakan kentällä.

Egyptiläisen matkustajakoneen kaappaus päättyi tiistaina kaikkien matkustajien vapauttamiseen ja kaappaajan antautumiseen.

Dramaattinen tilanne sai alkunsa, kun EgyptAirin kone nousi tiistaiaamuna ilmaan Aleksandriasta. Se oli matkalla pääkaupunki Kairoon, kun kaappari otti koneen hallintaansa. Kaappari vaati konetta laskeutumaan Kyprokselle tai Turkkiin ja uhkasi räjäyttää koneen mukanaan olevalla räjähdevyöllä.

Kone laskeutui Kyproksen Larnakan kentälle. Myöhemmin viranomaiset vahvistivat, ettei miehellä todellisuudessa ollut räjähteitä mukanaan, vaan hän oli naamioinut puhelimien kuoria näyttämään räjähteiltä.

Koneen laskeutumisen jälkeen matkustajat vapautuivat kuusi tuntia kestäneen panttivankitilanteen jälkeen. Kukaan ei ilmeisesti haavoittunut tilanteessa. Kaappaaja puolestaan antautui ja hänet pidätettiin.

Mies halusi tavata ex-vaimonsa.

Viranomaiset eivät vahvistaneet virallisesti miehen motiivia, mutta teko linkittyi ilmeisesti miehen rakkausongelmiin.

Kyproksen viranomaiset kuvailivat miestä epävakaaksi henkilöksi, jolla ei ollut yhteyksiä terrorismiin. Brittilehti Guardianin siteeraama Egyptin ulkoministeriön virkamies otti taas kantaa lyhyesti ja ytimekkäästi.

– Hän on idiootti, ei terroristi.

Mies oli vaatinut päästä tapaamaan Kyproksella asuvaa ex-vaimoaan, jonka kanssa hänellä oli ilmeisesti yhteisiä lapsia. Kyproksen hallituksen edustajan mukaan mies halusi myös hakea turvapaikkaa ja puhua jonkun Euroopan unionin edustajan kanssa. Lisäksi hän vaati naisvankien vapautusta Egyptissä.

Poliisin mukaan 58-mies on ollut aiemmin vankilassa.

Egyptin lentoliikenteen turvallisuus on huolestuttanut kansainvälisesti sen jälkeen, kun Sharm el-Sheikhin turistikohteesta lähtenyt venäläiskone räjähti Siinain niemimaan yllä lokakuussa.

Iskussa kuoli 224 ihmistä. Myöhemmin äärijärjestö Isis kertoi kuljettaneensa pommin koneeseen.

WP: Valkoisen talon viestintäjohtaja eroaa tehtävästään – Trumpin alaisuudessa vain kolme kuukautta

Kuva: afp photo/brendan smialowski
Donald Trumpin kabinetti murenee.

Yhdysvalloissa Valkoisen talon viestintäjohtaja Mike Dubke on eronnut tehtävästään, kertoo muun muassa yhdysvaltalaislehti Washington Post. Dubke ehti toimia tehtävässään vain kolme kuukautta.

Washington Post ei kerro eron syytä, mutta presidentti Donald Trumpin hallintoon on viime aikoina kohdistunut kovia paineita muun muassa Venäjä-kohun vuoksi.

Lehden mukaan Dubke jätti eroanomuksensa toissa viikolla, mutta tarjoutui jatkamaan tehtävässään Trumpin pitkän ulkomaanmatkan yli.

 

Kööpenhaminan Pieni merenneito maalattiin punaiseksi

Kööpenhaminan tunnetuin nähtävyys Pieni merenneito -patsas on joutunut ilkivallan kohteeksi. Neito oli maalattu tiistain vastaisena yönä punaiseksi. Patsaan eteen oli kirjoitettu maalilla teksti, jossa kehotettiin puolustamaan Färsaarten valaita. Saaret kuuluvat Tanskaan.

Poliisi on aloittanut patsaan töhrinnästä tutkinnan. Ketään ei toistaiseksi ole otettu kiinni.

Kivellä istuvaan neitoon on aiemmin kohdistunut ilkivaltaa. Sen pää on esimerkiksi irrotettu kaksikin kertaa.

Rantakivillä sijaitseva patsas on kuvanveistäjä Edvard Eriksenin luoma pronssiveistos. Toimeksianto tuli Carlsbergin panimosukuun kuuluneelta Carl Jacobsenilta, joka oli vuonna 1909 ihastunut H.C. Andersenin satuun perustuneeseen balettiin.

Patsaan satavuotisjuhlaa vietettiin elokuussa 2013.

STT-AFP–TT-Ritzau, Kööpenhamina

Keskustelua aiheesta

Panaman ex-diktaattori Noriega kuollut

Kuva: AFP PHOTO / FILES Carlos Schiebeck
Manuel Noriega on kuollut.

Panaman entinen diktaattori Manuel Noriega on kuollut, kertoo paikallinen viranomainen. Noriega oli 83-vuotias.

Ex-diktaattori oli sairaalassa toipumassa aivokasvainleikkauksesta.
Noriega hallitsi Panamaa sotilasdiktaattorina vuosina 1983–89. Hänen valtakautensa päättyi, kun Yhdysvaltain asevoimat miehittivät Panaman.

Noriega oli alun perin Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n suojatti, mutta välit menivät poikki hänen huumeyhteyksiensä ja järjestämiensä vaalivilppien takia.

STT-AFP ,Panama

AVAINSANAT

Pohjois-Korean mukaan viimeisin ohjuskoe oli onnistunut

Kuva: AFP PHOTO Jung Yeon-Je
Pohjois-Korea on tehnyt jo 12 ohjuskoetta viime aikoina.

Pohjois-Korean mukaan sen viimeisin ohjuskoe oli onnistunut, kertoi maan valtiollinen uutistoimisto KCNA tiistaina. KCNA:n mukaan ohjus osui tarkoitettuun kohteeseen.

Yhdysvaltojen asevoimat ovat kertoneet, että maanantaina ammuttu ohjus putosi Japaninmereen. Ohjus lensi arviolta 450 kilometriä, kertoi puolestaan Etelä-Korean armeija.

Ohjus oli kahdestoista Pohjois-Korean tänä vuonna ampuma ballistinen ohjus.

Ohjuskoe tuomittiin jyrkästi maailmalla. Esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi, että ohjuskokeen tekeminen oli epäkunnioittavaa Pohjois-Korean liittolaista Kiinaa kohtaan. Japanin pääministeri Shinzo Abe puolestaan reagoi asiaan sanomalla, että Japani ryhtyy konkreettisiin toimiin yhdessä Yhdysvaltojen kanssa.
(STT-AFP )

Kritiikki kasvaa USA:ssa: ”Välillä Trump hermostuttaa”

Kuva: AFP PHOTO/Tasos Katopodis
Republikaanien senaattori John McCain.

Yhdysvaltain republikaanisenaattori John McCainin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on suurempi uhka maailman turvallisuudelle kuin äärijärjestö Isis.

McCainin mukaan Isis pystyy kauheisiin tekoihin, mutta venäläiset ovat hänen mielestään ne, jotka yrittävät tuhota demokratian perustan. Asiaa Australian ABC-yleisradioyhtiölle kommentoinut McCain sanoi, ettei hän ole nähnyt todisteita siitä, että venäläiset olisivat onnistuneet vaikuttamaan muiden maiden vaaleihin, mutta sitä Venäjä on hänen mukaansa yrittänyt ja yrittää edelleen.

McCain sanoi haastattelussa myös, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump toisinaan hermostuttaa häntä.

– Uskon, että presidentti luottaa kansallisen turvallisuuden tiimin. Uskon, että suurimman osan ajasta hän ottaa vastaan heidän neuvonsa, senaattori jatkoi.

Lisätty viimeinen kappale

STT-AFP, Washington